„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sfântul Ierarh Pahomie, serbat în judeţul Neamţ
În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, duminică, 14 aprilie 2019, IPS Părinte Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. În aceeaşi zi, sfântul român a fost cinstit la Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamţ, unde se află racla cu sfintele sale moaşte.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit duminică, 14 aprilie 2019, Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Cu acest prilej, a fost serbat într-un mod aparte Sfântul Pahomie de la Gledin, unul dintre cei 70 de episcopi care au stat pe scaunul vlădicesc de la Roman. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a vorbit despre cei doi sfinţi cuvioşi pomeniţi în această zi, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca şi Sfântul Pahomie de la Gledin, subliniind câteva aspecte din viaţa lor ascetică şi încununarea efortului lor spiritual de către Dumnezeu cu darul apatiei: „Providenţa a rânduit să facem pomenirea unuia dintre ierarhii care au stat pe scaunul vlădicesc de la Roman în secolul al XVIII-lea, Sfântul Pahomie de la Gledin. Acest părinte duhovnicesc s-a născut în părţile Transilvaniei, la Gledin, unde astăzi este un mare pelerinaj. Acest sfânt şi-a transfigurat viaţa aici, în Moldova, în zona Neamţului.
Aici, la Roman, a stat şapte ani ca episcop (1707-1714) apoi s-a retras în preajma Kievului, practicând o viaţă isihastă, aşa cum s-a retras şi Maria Egipteanca. Rugăm pe Dumnezeu să ne binecuvânteze prin rugăciunile sfinţilor care sunt protectorii noştri şi casnicii lui Dumnezeu. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru că suntem un popor de sfinţi şi de eroi. Să urmăm viaţa sfinţilor pentru ca să ajungem şi să tindem spre starea de nepătimire pentru a realiza în noi asemănarea cu Dumnezeu”. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Cristian Bernacic a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Parohiei „Naşterea Maicii Domnului” - Rădoaia, din Protopopiatul Sascut.
Serbarea Sfântului Pahomie la Schitul Pocrov
Pelerinii au urcat duminică, 14 aprilie 2019, la Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamţ, cunoscut sub numele de „Poiana raiului”, înfruntând o ploaie rece de primăvară. Oamenii s-au bucurat de întâlnirea duhovnicească cu Sfântul Pahomie, ctitorul acestui asezământ monahal. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, părintele stareţ, pe lângă înţelesul duhovnicesc al Evangheliei citite, a vorbit despre viaţa Sfântului Ierarh Pahomie. S-a amintit că sfântul a fost stareţ al Mănăstirii Neamţ pentru o scurtă vreme şi despre importanţa curentului isihast iniţiat de cuviosul ierarh în secolul al XVIII-lea. A subliniat faptul că Schitul Pocrov, chiar dacă este mai greu accesibil, totuşi este un loc de rugăciune apreciat de credincioşii iubitori de linişte. „Bucuria acestei sărbători a fost purtată pe chipurile credincioşilor care s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, plinind astfel comuniunea tainică cu sfinţii lui Dumnezeu. Credem că fiecare s-a întors la ale sale cu o binecuvântare de la Sfântul Pahomie, care este dăruitor de linişte şi pace în rugăciune”, a remarcat ieromonahul Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov. Amintim că la Pocrov se află spre închinare moaştele Sfântului Ierarh Pahomie, iubitorul de linişte şi de rugăciune. Acestea au fost descoperite în chip minunat în pronaosul bisericii în data de 9 septembrie 2013, fiind aşezate spre cinstire într-o raclă de lemn.