„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfântul Serafim de Sarov, sărbătorit la Mănăstirea Sihăstria Putnei
Miercuri, 2 ianuarie 2019, cu prilejul cinstirii unuia dintre ocrotitorii Sihăstriei Putna - Sfântul Serafim de Sarov -, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a vorbit tinerilor prezenţi în tabăra de iarnă la Putna despre blândeţe.
Miercurea trecută, Mănăstirea Sihăstria Putnei şi-a serbat ocrotitorul, pe Sfântul Serafim de Sarov.
Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujba arhierească au participat şi tinerii prezenţi la tradiţionala tabără studenţească de Anul Nou de la Mănăstirea Putna.
„Stăm în jurul unui bătrân, Sfântul Serafim din Sarov; când ne uităm în sfânta icoană îi vedem chipul încărunţit şi puţin aplecat de spate”, le-a indicat PS Părinte Damaschin, unul dintre cei mai tineri ierarhi români, studenţilor aflaţi miercuri în biserica Mănăstirii Sihăstria Putnei.
Preasfinţia Sa le-a spus că Sfântul Serafim, asemenea Sfântului Nicolae şi a altor cuvioşi, este „chip blândeţilor”. În sensul dobândirii acestei virtuţi, ierarhul le-a oferit recomandarea pe care însuşi a primit-o la începutul lui 2019 de la stareţul aşezământului său de metanie, un cuvânt din Pateric: „Cu un cuvânt bun şi pe cei răi îi faci buni şi cu un cuvânt rău şi pe cei buni îi faci răi”.
„Adevărata blândeţe nu este cea pe care o ai tu din fire, ci cea pe care o câştigi chemându-l pe Duhul Sfânt. Atunci când Duhul lui Dumnezeu cuprinde inima omului, o curăţă de toate cele care ţin de firea aceasta căzută, păcătoasă, plină de mânie, de răzvrătire, de iuţime. Aceasta este blândeţea cea adevărată şi cea pe care Dumnezeu o răsplăteşte”, a mai spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
„Ce judeci la altul în aceea sigur vei cădea”
Referitor la îndreptarea aproapelui cu „duhul blândeţii”, despre care vorbeşte Sfântul Apostol Pavel, ierarhul a subliniat că este esenţială: „Duhul cu care vorbim, duhul cu care lucrăm, acela este cercetat de Dumnezeu. Nu partea din afară, nu partea văzută, nu ceea ce nouă ni se pare că e drept, corect, bun şi după lege”.
„El citeşte la cele dinlăuntru”, a continuat Preasfinţia Sa, „Ce te porneşte pe tine să faci sau să spui asta sau cealaltă? Dragostea ta faţă de fratele care este în neştiinţă, în ignoranţă, căzut sau ca să te arăţi tu cât de mare şi puternic eşti?”.
Astfel, în concluzia omiliei, Preasfinţitul Părinte Damaschin a atras atenţia că „atunci când te arăţi mare şi puternic, Dumnezeu îţi arată cât de mare şi de puternic eşti. E lege duhovnicească: Ce judeci la altul în aceea sigur vei cădea şi tu, dacă nu intervine cât mai repede, în intervalul dintre judecată şi cădere, pocăinţa care anulează această lege”.