„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Liturghie arhierească la Mănăstirea Maglavit
Praznicul Naşterii Maicii Domnului a adunat sute de credincioşi la Mănăstirea Maglavit, în judeţul Dolj. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de slujitori.
Ca în fiecare an, de praznicul Naşterii Maicii Domnului, paşii a sute de pelerini olteni s-au oprit pentru închinare şi rugăciune în biserica Mănăstirii Maglavit, vatră de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă în sudul Olteniei. La Altarul de vară al cinstitului aşezământ monahal, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
„Naşterea Maicii Domnului s-a făcut bucurie la toată lumea”
La final, în cuvântul de binecuvântare duhovnicească adresat credincioşilor prezenţi la rugăciune, Mitropolitul Olteniei a amintit că Maica Domnului „este ocrotitoarea, ajutătoarea şi binefăcătoarea Mănăstirii Maglavit”. Mai mult, evlavia către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a crescut de la an la an în cinstitul ei aşezământ, chemând la închinare mii de credincioşi din toată ţara. „Maica Domnului este cea care ne primeşte pe toţi şi permanent veghează în această mănăstire dintru începuturile ei, de când minunea lui Dumnezeu s-a arătat pe aceste locuri. Mănăstirea aceasta nu a stins niciodată candela credinţei, păstrând-o aprinsă chiar şi în vremurile cele mai grele”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu. Cu referire la semnificaţia teologică a praznicului, Arhiepiscopul Craiovei a subliniat faptul că „Naşterea Maicii Domnului s-a făcut bucurie la toată lumea, căci dintr-însa a răsărit Soarele Dreptăţii, Cel Care a dezlegat blestemul şi ne-a dărut viaţă veşnică. Ea este bucurie pentru că într-însa Dumnezeu cel Preaînalt şi Necuprins de nici o creatură Se face Prunc, ia trup din trupul ei şi sânge din sângele ei. Pentru aceasta, Maica Domnului a trebuit să se nască în urma rugăciunilor insistente a părinţilor ei. Este astfel darul lui Dumnezeu şi lucrare a Duhului Sfânt la cererea, rugăciunea, la postul şi la atâtea fapte bune pe care părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana, le-au adus înaintea lui Dumnezeu. Aşadar, Dumnezeu a pregătit venirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu mult înainte, pentru că neamul ei este binecuvântat şi fiecare dintre strămoşii ei a făcut ceva deosebit înaintea Părintelui Ceresc. Acest lucru ne dovedeşte şi nouă că prin arborele nostru genealogic, primim de la înaintaşi atât îndeletniciri şi daruri, cât şi bunătatea lui Dumnezeu, care s-a arătat în viaţa lor”, a spus IPS Părinte Irineu.
Piatra de temelie a bisericii Mănăstirii Maglavit a fost așezată în data de 14 septembrie 1935 de Episcopul Râmnicului, Vartolomeu Stănescu. Lucrările de construcție au fost suspendate din cauza războiului şi oprite definitiv în timpul regimului comunist. Acestea au fost reluate după anul 1989.