„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Prinos de recunoştinţă la ceas de sărbătoare
Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, a cărui pomenire facem astăzi, a adus în urmă cu nouă ani un dar de mare preţ clerului şi credincioşilor din Mitropolia Olteniei. Din rânduiala lui Dumnezeu, pe scaunul vlădicesc din Cetatea Băniei a fost instalat ca Mitropolit şi Arhiepiscop Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Popa. Astăzi, la ceas de aleasă sărbătoare, IPS Părinte Mitropolit aduce în dar oltenilor stăruinţa şi jertfa încununată cu fapta bună şi rugăciunea unui buchet de nouă trandafiri binecuvântaţi de Maica Domnului.
IPS prof. univ. dr. Irineu Ion Popa s-a născut la data de 16 noiembrie 1957, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea. În anul 1974 a fost închinoviat ca frate la Mănăstirea Frăsinei, unde a început slujirea monahicească şi clericală. În anul 1975 s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova.
În perioada 1981-1985 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar de la Bucureşti. În anul 1985 a fost admis la Şcoala doctorală a Institutului Teologic din Bucureşti, la disciplina patrologie. Tema lucrării a fost „Politica religioasă a împăratului Iustinian”, sub coordonarea pr. prof. univ. dr. Ştefan Alexe.
În perioada 1986-1987 a urmat cursuri de limbă şi literatură franceză în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Grenoble, continuându-şi studiile doctorale în specialitatea teologie dogmatică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din Paris (1987- 1990). În urma susţinerii tezei cu titlul „La Personne et la communion des personnes dans la theologie de Saint Basile le Grand”, elaborată sub coordonarea ştiinţifică a pr. prof. dr. Boris Bobrinskoy, a obţinut titlul de doctor în teologie, cu calificativul „magna cum laude”.
Părinte duhovnicesc şi dascăl pentru studenţii teologi
Între anii 1990 şi 1991 a predat disciplina istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris. Din 1991 a venit la Facultatea de Teologie din Craiova, pe disciplina teologie dogmatică. Între anii 1991-2001 a predat teologie morală la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu. Între anii 2002 şi 2005, IPS Părinte Irineu a urmat cursurile doctorale din cadrul Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu” din Craiova. În 2005 a primit titlul de doctor în drept civil, cu calificativul „magna cum laude”, prezentând teza cu titlul „Raportul dintre preceptele morale creştine şi normele juridice”, coordonată de acad. prof. dr. Ion Dogaru.
În perioada 2008-2016, IPS prof. univ. dr. Irineu Ion Popa a fost decanul Facultăţii de Teologie din Craiova. În această calitate, Părintele Mitropolit a contribuit esenţial la ascendenţa academică a Facultăţii de Teologie. Între numeroasele realizări profesionale şi administrative amintim: înfiinţarea Centrului de restaurare, conservare şi vizualizare din Craiova, noua secţie de Arte Vizuale în cadrul facultăţii, Şcoala doctorală „Sfântul Nicodim”. Începând din octombrie 2016, IPS Părinte Irineu este director CSUD al Universităţii din Craiova.
Bogata activitate didactică pe care IPS prof. univ. dr. Irineu Ion Popa a desfăşurat-o până în prezent se completează printr-o monumentală lucrare editorial-ştiinţifică. A publicat în acest sens numeroase studii, articole şi cărţi, în mare parte închinate disciplinei teologie dogmatică. Între lucrările de referinţă amintim: „Iisus Hristos este Acelaşi, ieri şi azi şi în veac”, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2010; „La Personne et la communion des personnes dans la theologie de Saint Basile le Grand”, Les Editions Basilica du Patriarchat Roumain, Bucharest, 2011; „Experienţe mistice la Părinţii Orientali”, vol. I-II, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2012; „Iconomia plinirii vremilor în Iisus Hristos”, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2013; „Ca toate să fie iarăşi reunite în Hristos”, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2014; „Aşteptând pe Cel ce este şi Cel ce va veni, Atotţiitorul”, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2016 etc.
Din 22 noiembrie 2010, Părintele Mitropolit Irineu activează ca membru de onoare al Academiei Române.
O slujire sacerdotală dinamică şi roditoare
În slujirea clericală, IPS Părinte Mitropolit a parcurs treaptă cu treaptă chemările sfintei noastre Biserici. La numai 14 ani, Mitropolitul nostru bătea la poarta Mănăstirii Frăsinei, unde era primit ca frate. Aici a fost hirotonit în slujirea diaconală şi tot aici a primit harul preoţiei. La 6 septembrie 1991, IPS Părinte a fost rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului, cu titulatura „Slătineanul” (Decretul nr. 77 din 6 septembrie 1991 al Preşedintelui României).
Slujba de hirotonie a avut loc la data de 6 octombrie 1991 în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Râmnic. După 20 de ani de osteneală în această slujire, PS Părinte Irineu Slătineanul a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la data 8 iulie 2008, în scaunul de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Ceremonia de instalare în scaunul vlădicesc de la Craiova a avut loc la data de 27 iulie 2008, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.
În cei nouă ani de slujire ca Mitropolit al Olteniei, IPS Irineu a hirotonit sute de preoţi pentru parohiile din Arhiepiscopia Craiovei, a târnosit tot pe atât de multe biserici, a înfiinţat numeroase instituţii de cultură şi educaţie, a pus în lucrare centre de asistenţă socială şi filantropie pe întreg cuprinsul eparhiei.
În această sfântă zi, cerem de la Mântuitorul Hristos şi ne rugăm Maicii Sale Preasfinte să dăruiască mulţi ani cu sănătate Arhipăstorului nostru şi să-l întărească în tot lucrul bun spre slava sfintei sale Biserici!
Întru mulţi ani, Înaltpreasfinţite Stăpâne!
(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei)