„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
100 de ani de la eliberarea Oradiei de către armata română
La Oradea și în mai multe localități din județul Bihor s-au desfășurat manifestări omagiale, la împlinirea a 100 de ani de la eliberarea de către armată română, condusă de către generalul Traian Moşoiu, eveniment petrecut, la Oradea, în ziua prăznuirii Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, 20 aprilie 1919. Până în aprilie, 2019, la graniţa de vest încă se mai aflau fâşii de pământ românesc neeliberate, unde unirea efectivă nu se realizase. În dimineaţa primei zile de Paşti a anului 1919, 20 aprilie, armata română a fost întâmpinată în faţa bisericii „cu lună”, de arhimandritul Roman Ciorogariu, vicarul Consistoriului Ortodox din Oradea, cel care avea să devină cel dintâi episcop al Oradiei de după reactivarea eparhiei, în 1920, de corul „Hilaria”, dirijat de diaconul Nicolae Firu, și de mulțime de români.
Cu prilejul aniversării celor 100 de ani de la eliberarea Oradiei s-a organizat o serie de manifestări religioase și cultural-comemorative: vernisaje de expoziții la Muzeul Țării Crișurilor și la Muzeul Orașului Oradea – Complex cultural, expoziții stradale, dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu, lansări de reviste și broșuri, parcurgerea traseului pe care armata română l-a urmat în urmă cu 100 de ani.
Sâmbătă, 20 aprilie, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, biserica cu lună din Oradea, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, a oficiat o slujbă de pomenire a ierarhilor Eparhiei Oradiei și a eroilor neamului românesc, în prezența unor oficialităţi centrale, judeţene și locale, cadre militare, reprezentanți ai instituțiilor publice municipale și numeroși credincioși. A urmat, în faţa sfântului lăcaș, prezentarea onorului militar, cu participarea lui Gabriel Leș, ministrul apărării naționale, şi reconstituirea istorică a întâmpinării armatei române. La statuia generalului Traian Moşoiu s-a intonat Imnul Naţional, urmat de un scurt moment de rugăciune, oficiat de preotul Mircea Ioniță, capelanul Garnizoanei Oradea. A fost evocat Traian Moșoiu și s-au depus coroane şi jerbe de flori la statuia generalului.
În Piața Unirii a avut loc dezvelirea și sfințirea statuilor Episcopului ortodox Roman Ciorogariu al Oradiei, din fața Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, biserica cu lună, și a Episcopului greco-catolic Demetriu Radu, amplasată în fața Catedralei greco-catolice „Sfântul Nicolae”, statui realizate de sculptorul clujean Alexandru Păsat. Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat dezvelirea și sfințirea statuii Episcopului ctitor Roman Ciorogariu al Oradiei. Au urmat alocuțiuni ale oficialităților, iar la final a avut loc o defilare și o expoziție de tehnică militară.