„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
1000 de copii la manifestarea „Îmbrăţişare de îngeri” la Alba Iulia
Festivităţile organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor au continuat şi marţi, 2 iunie, când a avut loc, la Alba Iulia, un eveniment deosebit, la care au participat aproape 1000 de copii din aşezămintele sociale şi centrele educaţionale din Arhiepiscopia de Alba Iulia. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă cu sprijinul Fundaţiei FAER Reghin.
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de Te Deum cu ocazia evenimentului „Îmbrăţişare de îngeri”, organizat de către Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia cu sprijinul Fundaţiei FAER Reghin.
La acest eveniment, organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor, aproape 1.000 de copii din aşezămintele sociale şi centrele educaţionale din Arhiepiscopia de Alba Iulia au îmbrăţişat simbolic Catedrala Reîntregirii, joi, 2 iunie. Aceasta este cea mai mare îmbrăţişare realizată de copii în România.
Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă cu sprijinul Fundaţiei FAER Reghin şi în cadrul acestuia au fost sărbătoriţi copiii ocrotiţi în aşezămintele sociale din cuprinsul Eparhiei de Alba Iulia, respectiv în judeţele Alba şi Mureş.
Programul a debutat cu o slujbă Te Deum în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, oficiată de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, la finalul căreia ierarhul le-a pus la suflet copiilor un cuvânt de învăţătură duhovnicească.
„Festivitatea de astăzi este o manifestare a preţuirii noastre pentru copiii din aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Acordându-le acestora îngrijire şi asistenţă socială avem convingerea că urmăm exemplul Mântuitorului Iisus Hristos care a zis: «Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor». Acestor copii, printre altele, li se oferă o bună educaţie, care este fundamentală pentru formarea personalităţii şi caracterului lor. Făcând aceasta ne dovedim receptivi la cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur, care a spus: «Dacă vei întipări în sufletul copilului încă fraged învăţăturile cele bune, nimeni nu va putea să i le desprindă. Ele se întăresc întocmai ca sigiliul aplicat pe ceară»”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.
La rândul său, părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, a spus: „«Ziua Copilului – Îmbrăţişare de îngeri» este evenimentul prin care îi sărbătorim pe toţi copiii ocrotiţi în aşezămintele sociale din cuprinsul judeţelor Alba şi Mureş, care formează Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia. «Îmbrăţişarea de îngeri» a fost un moment simbolic, prin care cei aproape 1.000 de copii participanţi au îmbrăţişat Catedrala Reîntregirii. Este modul în care încercăm să le spunem acestor copii că trebuie să viseze, să spere şi să aibă încredere în ei pentru că Dumnezeu, prin slujitorii săi de pe Pământ, îi va ajuta să îşi modeleze sufletul de copil astfel încât să ajungă oameni mari şi buni. Sărbătorirea Zilei Copilului a devenit o tradiţie pentru noi şi dorim astfel să aducem multă bucurie în sufletele acestor copii, zâmbetele lor fiind pentru noi principalul imbold pentru a continua munca pe acest tărâm ocrotit de Dumnezeu”.
Lecţie de istorie şi autospeciale de pompieri
Programul zilei a continuat cu o expoziţie cu lucrări artistice realizate de copiii din aşezămintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. Cei 1.000 de copii participanţi au primit apoi simbolicele aripioare de îngeri şi au înconjurat şi îmbrăţişat într-un gest simbolic Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Gestul denumit „Îmbrăţişare de îngeri” este cea mai mare îmbrăţişare realizată de copii în România.
Copiii s-au bucurat, apoi, de spectacolul oferit de schimbul de gardă, moment susţinut de Garda Cetăţii Alba Carolina, şi au asistat la o lecţie vie de istorie predată de voluntarii reenactori care formează Garda Apulum.
Alături de copii au fost prezenţi în Cetatea Alba Carolina şi pompierii albaiulieni pentru a le prezenta acestora o parte din profesia de pompier. Astfel, copiii au putut admira trei autospeciale de prim ajutor şi stingere a incendiilor şi au putut testa furtunurile cu apă.
În final, evenimentul s-a încheiat cu un carnaval la care au participat toţi cei aproape 1.000 de copii. La carnaval, elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au susţinut un scurt program artistic.
45 de centre şi aşezăminte pentru copii
În prezent, peste 1.000 de copii din judeţele Alba şi Mureş sunt ocrotiţi sau beneficiază de servicii sociale şi educaţionale în cele aproximativ 45 de centre şi aşezăminte pentru copii susţinute de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. La nivelul eparhiei, în cele două judeţe, funcţionează 18 case de tip familial, în care sunt ocrotiţi peste 250 de copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă pentru 15 copii, 3 centre de zi pentru copii, 13 centre educaţionale, 7 centre de prevenire a abandonului şcolar, un centru rezidenţial pentru 14 copii, două centre şcoală specială pentru 30 de copii cu dizabilităţi şi un centru de zi pentru copii antepreşcolari în care sunt ocrotiţi aproximativ 30 de copii. Centrele funcţionează în parteneriat cu Consiliile Judeţene Alba şi Mureş prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar beneficiază şi de sprijinul administraţiilor locale sau a altor parteneri precum Fundaţia FAER Reghin, conform unui comunicat al biroului de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Sărbătoare pentru copii la Cisnădie, Sibiu
La „Catedrala” de la poalele Măgurii din Cisnădie, judeţul Sibiu, au fost sărbătoriţi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor, participanţii de la orele de cateheză care au loc în fiecare sâmbătă la biserică, precum şi toți copiii şi tinerii prezenți care au primit din partea celor doi parohi diplome, cărți şi dulciuri. Cu aceasta ocazie a fost inaugurat şi premiul „Preot Gheorghe Gaşpar”, înmânat în prezenţa membrilor familiei vrednicului slujitor al altarului mutat în veşnicie, de către preoteasa Maria Gaşpar celor patru tineri care s-au remarcat prin participarea la sfintele slujbe, dar şi prin dragostea lor faţă de biserică şi prin dăruirea lor în activitățile filantropice derulate în cadrul celor două parohii ale Bisericii „Sfânta Treime” din Cisnădie prin Centrul parohial „Moştenitorii Ortodoxiei”.
De asemenea, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor, copiii de la Asociaţia „Arca lui Noe” s-au bucurat de o cateheză şi de câteva daruri care au constat în pachete de hăinuţe, încălţăminte şi jucării noi oferite de o credincioasă a Parohiei „Cisnădie IV”.
Asociaţia „Arca lui Noe” este o instituţie ce sprijină elevii proveniţi din medii sociale cu probleme (familii dezorganizate, monoparentale, ce întâmpină dificultăţi financiare). Este o comunitate alcătuită din 35 de copii, cu vârste între 7 şi 14 ani, cinci persoane vârstnice şi 12 tineri, de asemenea beneficiari ai programelor desfăşurate periodic. „Arca lui Noe” continuă activitatea Cercului diaconic ecumenic din Cisnădie şi este un proiect al Bisericii Evanghelice KasselBadWilhelmshöhe, sprijinită de Fundaţia „Scülergesstätte Arche Noah” din Germania. Centrul de zi sibian beneficiază de subvenţionare prin fonduri de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale potrivit Legii 34/1998.
Copiii de la „Arca lui Noe” pot beneficia de serviciile centrului până la terminarea liceului, fiindcă această comunitate păstrează legătura şi cu tinerii adulţi. Aici sunt organizate periodic programe de educaţie antidrog, excursii sau concursuri.
Activitatea centrului, care vine în completarea programului şcolar, constă nu doar în găzduire, sprijin în efectuarea temelor sau consiliere socială, ci şi în monitorizarea permanentă a progreselor făcute de copii.
Daruri pentru copii la Braşov
Fundaţia „Bucuria Darului” din Braşov derulează un proiect, la iniţiativa unor persoane binevoitoare, prin care s-au oferit, până în prezent, 300 de prânzuri zilnic unor oamenii ai străzii şi unor familii defavorizate. De Ziua Internaţională a Copilului, tinerii voluntari de la Centrul de Copii şi Tineret „Sfântul Sebastian” Braşov şi de la Asociaţia „Tinerii din ziua de azi” au organizat o serbare dedicată în mod special copiilor care provin din cadrul acestor familii defavorizate, de la care nu au lipsit dulciurile şi alte surprize, între care s-a aflat şi un program artistic.
Eveniment festiv la Deva
Sectorul social al Episcopiei Devei și Hunedoarei a organizat joi, 2 iunie, un eveniment festiv pentru un grup de 20 de copii de la Școala „Andrei Mureșanu” din Deva. Această activitate a avut loc cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, iar cu acest prilej, copii au luat masa și au prezentat un moment artistic. De asemenea, medicul Veronica Niță le-a vorbit copiilor despre grija pe care trebuie să o acorde pentru sănătatea lor, subliniind în special măsurile pe care trebuie să le ia copiii, acum în perioada verii. La finalul activității, toți copiii au primit pachete cadou cu ocazia zilei de 1 iunie.