„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
146 de la înfiinţarea Despărțământului Astra Dej
Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Despărță-mântul Astra Dej a sărbătorit 146 de la înființare. Festivitățile au debutat cu săvârșirea slujbei de Parastas pentru membrii ASTREI trecuți la Domnul. Activitățile au continuat, la sediul Protopopiatului Dej, cu o expoziție de carte veche (Biblii și Evanghelii), urmate de conferirea titlului de „Membru de onoare al Despărțământului «Dr. Teodor Mihali» Dej al ASTRA” personalităților: Ștefan Mihuț și Petru Codoreanu, precum și Despărțământului Năsăud al ASTRA. La acest eveniment au luat parte și Despărțămintele ASTRA din Năsăud, Beclean, Gherla, Baia Mare, Târgul Lăpuș, Reghin și Carei.
Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român a fost prima instituţie culturală centrală a românilor din Transilvania, cu un rol important în emanciparea culturală şi politică a naţiunii române din Ardeal. A luat fiinţă la 4 noiembrie 1861, la Sibiu. Scopul asociaţiei a fost acela de a răspândi cultura în rândul poporului, de a sprijini elevii şi meseriaşii săraci cu burse, de a edita şi premia lucrări.
În 1900 au fost stabilite cinci secţii: literară, istorică, şcolară, ştiinţifică şi economică. În 1912 numărul lor se ridică la opt, adăugându-se secţiile medicală, de ştiinţe sociale şi tehnică-industrială.