„În vremea aceea păstorii s-au întors, slăvind şi lăudând pe Dumnezeu, pentru toate câte le auziseră şi văzuseră, după cum li se spusese. Şi când s-au împlinit opt zile şi trebuia să-L taie împrejur
A apărut monografia Protopopiatului Lăpuş
Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a iniţiat editarea monografiilor protopopiatelor din eparhie. La sfârşitul anului trecut a văzut lumina tiparului monografia-album dedicată celor 40 de mănăstiri şi schituri din Eparhie, iar de curând a apărut monografia-album a Protopopiatului Lăpuş.
Monografia Protopopiatului Lăpuş este o lucrare din ciclul realizat la propunerea Părintelui Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române şi cu hotărârea Sfântului Sinod în „Anul Omagial al Misiunii Parohiei şi Mănăstirii Azi” şi „Anul Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al Marilor Păstori de Suflete de la Eparhii”.
„Se cuvine să mulţumim Preafericirii Sale, care are o abordare dinamică şi globală a lucrării Bisericii în societate şi, prin această hotărâre, ne-a oferit prilejul să adunăm datele şi imaginile necesare în vederea publicării Istoriei Parohiilor Ortodoxe Româneşti din Patriarhia Română, care ne-au fost de mult folos în editarea celor opt monografii ale protopopiatelor şi parohiilor din eparhia noastră”, scrie în Cuvântul înainte Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, iniţiatorul şi coordonatorul monografiilor. Lucrarea face parte dintr-o serie monumentală, care va cuprinde monografiile celor peste 200 de protopopiate din ţară ale Patriarhiei Române, un document despre însemnătatea Ortodoxiei în istoria neamului românesc, ca religie a dreptei credinţe, perioada de referinţă a începutului mileniului trei.
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, subliniază că „întocmirea monografiilor parohiilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, însoţite de grăitoare imagini, reprezintă o ofrandă, un dar pe care îl aducem lui Dumnezeu, acum, la împlinirea celor douăzeci şi cinci de ani de la reactivarea sfintei noastre eparhii. Episcopia Maramureşului şi Sătmarului este o străveche episcopie ortodoxă, cu un trecut deosebit de important pentru poporul român din această parte de ţară românească”.
Monografia album are peste 300 de pagini, peste 450 de fotografii color, tipărite pe o hârtie de foarte bună calitate, şi prezintă, în ordine alfabetică, istoricul fiecărei localităţi şi a celor peste 60 de parohii şi filii în parte, lista preoţilor slujitori de-a lungul anilor, personalităţile importante care s-au născut în arealul parohiei, monumentele istorice bisericeşti, activităţi catehetice, filantropice şi sociale. Monografia prezintă şi istoricul Protopopiatului Lăpuş, de la înfiinţare până în prezent.
Pentru realizarea acestei lucrări, au fost cercetate arhivele din diferite locuri, scrierile şi referinţele despre localitate şi parohii, încât, pentru cei interesaţi, monografia devine un instrument de lucru obligatoriu pentru viitoare lucrări ştiinţifice. Ea este o mărturie a existenţei Ortodoxiei pe aceste meleaguri din timpuri imemorabile, care se confundă cu istoria poporului român.