„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
A fost lansat „Albumul de aur al Sibiului”
La Biblioteca „ASTRA” din Sibiu fost lansată miercuri, 19 octombrie, cartea „Albumul de aur al Sibiului” dedicată eroilor sibieni din primul și al doilea război mondial. La evenimentul cultural a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări ale proiectului cultural „Asociațiunea ASTRA - memoria personalităților și evenimentelor emblematice din istoria sibiană”, iar în organizarea lansării au fost implicate și mai multe organizații de cinstire a eroilor neamului.
La începutul evenimentului IPS Mitropolit Laurențiu și un sobor de preoți au oficiat un parastas pentru eroii căzuți la datorie pe câmpurile de luptă. Din sobor au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. dr. Aurel Pavel și alți slujitori ai sfintelor altare.
După mesajele de bun-venit din partea instituțiilor implicate în organizarea manifestării, între care Asociațiunea „ASTRA”, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și asociațiile de cinstire a eroilor, a fost prezentat „Albumul de aur al Sibiului”, de col. prof. dr. Mircea Cosma și lect. dr. Ion Ciobanu. Prezentarea a fost făcută de pr. prof. dr. Aurel Pavel care a evidențiat menirea acestei lucrări de a conștientiza pe cititori asupra valorii inestimabile a actului de jertfă supremă pentru patrie: „Este o carte valoroasă pentru că vorbește despre foarte multe suflete care, nevinovate fiind, și-au dat viața necondiționat pentru binele nostru de acum și pentru totdeauna. Fie că vorbim de eroii din primul sau al doilea război mondial, fie că vorbim de eroii din rezistența anticomunistă, fie că vorbim de eroii de la Revoluția din 1989, aceștia sunt stele care strălucesc pe bolta cerească în Împărăția lui Dumnezeu, stele care se aprind pentru fiecare dintre noi”.
„Un act de cinstire a înaintașilor”
În cuvântul de binecuvântare și de felicitare IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat datoria sfântă de a-i cinsti pe eroii patriei și a vorbit despre memoria acestor martiri ai neamului, păstrată cu sfințenie în Biserica străbună: „Din punct de vedere bisericesc noi nu vorbim doar de cei care au murit pe câmpul de luptă, ci și de cei ce și-au dovedit eroismul răbdând și suportând consecințele războiului. Au venit mutilați, au trăit familiile lor, urmașii lor, clipe de mare durere. Este un lucru minunat să avem în suflete un act de cinstire a înaintașilor noștri. Nu există slujbă bisericească în care să nu ne amintim de eroi și martiri. Memorialul liturgic readuce în prezent trecutul, într-o perspectivă a viitorului și face o permanentizare a prezentului istoric, o prelungire a lui”.
Autorii cărții au mulțumit tuturor pentru prezență la eveniment și celor implicați în organizarea manifestărilor dedicate eroilor neamului.