„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
A început Festivalul Internațional de Teatru la Sibiu, ediția a XXV-a
Timp de 10 zile, Sibiul se transformă în cea mai mare scenă pentru artele spectacolului din Europa. 3.300 de artişti din 73 de ţări participă în 74 de spaţii de joc ale festivalului. Teatru, dans și circ contemporan, expoziții, conferințe și seminarii, teatru itinerant, concerte și alte spectacole de stradă, împreună cu Bursa de Spectacole, fac parte din oferta celei de a XXV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu (FITS).
Printre evenimentele la care este așteptat publicul este și expoziția Micro-Folie SIBIU Hotspot Cultural BRD, la Casa Artelor din Sibiu, ce propune o călătorie virtuală printre 500 de opere de artă. Este o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii Francez și coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 dintre cele mai mari muzee din Franța: Luvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l'industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay și Festivalul de la Avignon. Expoziția aduce peste 500 de opere de artă într-o călătorie digitală dedicată atât tinerilor, cât și vârstnicilor.
Artistul Dan Perjovschi și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) celebrează Centenarul României moderne și sfertul de secol FITS, printr-o instalație artistică cu magneți. Instalația este amplasată pe tavanul peronului Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, și e formată din magneții aduși din călătoriile celor care au răspuns apelului TNRS.
Toți cei care se vor afla în Piața Mare, Parcul Cetății sau Parcul Astra, sau în alte locuri din Sibiu și împrejurimi, vor avea ocazia să vizioneze programul outdoor al festivalului. Până în data de 17 iunie, 3.300 de artişti din 73 de ţări participă în 74 de spaţii de joc, la cea de a 25-a ediţie a Festivalului.
Constantin Chiriac, „Cetățean de Onoare”
Comisia pentru cultură, învățământ, sport, culte și tineret a Consiliului Județean Sibiu, a hotărât să îi acorde lui Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și al Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, titlul de Cetățean de Onoare, „pentru contribuția deosebită la promovarea prestigiului județului și pentru bogata activitate culturală, artistică, educațională și cinematografică”.
Laudatio a fost citit de către prof. univ. dr. Constantin Oprean, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care a pus accent pe contribuția lui Constantin Chiriac, FITS și TNRS la dezvoltarea Sibiului.
„Mulțumesc Consiliului Județean pentru că a considerat utilă implicarea mea în viața județului Sibiu și pentru dorința de a-mi acorda acest înalt titlu de Cetățean de Onoare al acestei minunate părți ale României. Este un moment emoționant. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au înțeles că a dărui este, de fapt, principala dimensiune pe care viața unui om o poate avea, în condițiile în care reușim să înțelegem că viața este cel mai important dar pe care îl avem și pentru care noi, personal, nu am făcut nimic. Sper, din toată inima, ca tot ceea ce fac, tot ce lucrez cu toți partenerii, colaboratorii și studenții mei, să însemne, pe mai departe, o mare dimensiune a acestui verb: a dărui”, a declarat Constantin Chiriac, conform unui comunicat al TNRS.
Constantin Chiriac s-a născut în 3 octombrie 1957 în localitatea Prisăcani din județul Iași. A studiat actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, pe care a absolvit-o în 1980. În 1993 a fost desemnat director al Casei de cultură a studenților din Sibiu, iar din 2001 este directorul TNRS.
Constantin Chiriac este Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara și Leeds Metropolitan University UK (2008-13), în 2011 a primit Ordinul Coroanei oferit de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea de Belgia, în 2005 a primit Premiul National Geographic pentru importanța rolului de Președinte FITS. A primit din partea președintelui României și Ordinul național pentru Merit în grad de Cavaler.