În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
A șasea ediție a simpozionului naţional „Roman Ciorogariu – spirit european” la Oradea
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Episcopia Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Casa Corpului Didactic Bihor, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a organizat la Liceul Ortodox, ediţia a VI-a a Simpozionului naţional „Roman Ciorogariu – spirit european” cu tema: „Istorie, educaţie şi spiritualitate.” Structurat pe două secțiuni, „Istorie locală” şi „Educaţie şi spiritualitate”, cu avizul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice pe anul şcolar 2015-2016, simpozionul s-a adresat elevilor din clasele de liceu, cadrelor didactice, respectiv preoţilor.
În etapa premergătoare deschiderii simpozionului, a avut loc un concurs de cunoștințe istorice la care au participat 14 echipaje de elevi de la diferite școli din județul Bihor, însoțiți de profesorii îndrumători.
Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc în sala festivă a liceului. Corul „Diacon Nicolae Firu” al instituţiei gazdă, dirijat de arhid. prof. Ștefan Lakatos a intonat imnul național al României, iar pe parcursul evenimentului a interpretat cântece patriotice. Au participat pr. Nicolae Pop, vicar eparhial, delegatul Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, pr. Simion Goga, inspector pentru cateheză la Centrul eparhial, prof. Alin Florin Novac-Iuhas, inspector şcolar general al ISJ Bihor, pr. prof. dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, prof. univ. dr. Gabriel Moisa și prof. univ. dr. Mihai Drecin, profesori în cadrul Facultății de Istorie din Oradea, prof. dr. Elisaveta Roșu și pr. prof. Florin Negruțiu, inspectori pentru istorie, respectiv religie în cadrul ISJ Bihor. Liceul Ortodox a fost reprezentat de pr. prof. Radu Rus, directorul liceului și consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei.
Pr. Nicolae Pop a transmis cuvânt de binecuvântare al PS Sofronie, Episcopul Oradiei, și cuvinte de apreciere pentru cei care s-au implicat în organizarea și desfășurarea simpozionului.
Invitați au evidențiat diferite aspecte din viața și activitatea lui Roman Ciorogariu, desțelenitor și semănător al cuvântului lui Dumnezeu la marginea de nord-vest a neamului românesc, ale cărui seminţe rodesc și în generațiile actuale prin lucrarea Bisericii și a Școlii românești. Elevii câștigători ai concursului de istorie au fost premiaţi şi au primit cărți cu conținut istoric, oferite prin bunăvoința Episcopiei Oradiei și a Primăriei Oradea.
A urmat prezentarea lucrărilor din cadrul simpozionului, a cărui tematică se înscrie în ce a „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin orthodox” şi a „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”.