„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Acad. Aurel Pop, la „Zilele credinței și ale culturii” la Deva, ediția a V-a
Președintele Academiei Române, acad. Aurel Pop, a conferențiat, la Deva, pe 29 iunie, ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sfinții ocrotitori ai Catedralei eparhiale și ai urbei devene, la finalul unei săptămâni cu evenimente culturale și bisericești, puse și în acest an sub egida „Zilelor credinței și ale culturii” la Deva, ediția a V-a.
În prezența Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Munteanu”, s-a organizat o conferință cu tematică istorică dedicată Anului Centenar, susținută de către prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop. În conferința intitulată „Credința și Biserica românilor din Transilvania – repere ale identității românești”, istoricul a vorbit despre credința și Biserica românilor, care au avut un sprijin decisiv pentru Marea Unire din anul 1918 și despre sătenii și preoții care au ținut vie credința în Dumnezeu și neam. În partea a doua a întâlnirii, publicul a adresat întrebări la care invitatul a oferit răspunsuri.
Tot în cadrul „Zilelor credinței și ale culturii” la Deva, joi, 28 iunie, în prezența PS Episcop Gurie, a avut loc, la Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, concertul extraordinar „Un secol de dor”, susținut de rapsodul Grigore Leșe și invitații săi, grupul coral bărbătesc din Libotin, comuna Cupșeni, județul Maramureș.
Episcopia Devei și Hunedoarei a organizat, în cadrul celei de a V-a ediție a „Zilelor credinței și culturii” la Deva mai multe evenimente, precum expoziția de tablouri dedicată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, dezbaterea cu tema „Identitatea – între tradiție și modernitate”, la care au participat pr. Radu Trifon în dialog cu jurnalista Sanda Nicola, autoarea volumului „Carte de identitate”; spectacolul de teatru cu piesa „Ziditori ai Marii Uniri”, susținut de compania de teatru Civic Art CVM din București.
De asemenea, vineri, 29 iunie, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, la Catedrala Episcopală din Deva a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia celui de-al doilea hram al locașului de cult. La toate aceste evenimente cultural-religioase intrarea publicului a fost liberă, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.