„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„Academia de Timp Liber” – Școala de Vară de la Ghimbav, Brașov
Cu peste 70 de participanți în mod constant, cu șapte ateliere desfășurate săptămânal, „Academia de Timp Liber”, Școala de vară de la Ghimbav – un proiect al Parohiei Ortodoxe Române Ghimbav I în parteneriat cu Școala Gimnazială din localitate – se află în cea de a doua lună de activitate.
Parohia Ghimbav I, județul Brașov, în parteneriat cu Școala Gimnazială din Ghimbav, a propus copiilor și tinerilor cu vârste între 7 și 15 ani un proiect de școală de vară, sub denumirea „Academia de Timp Liber”. Deschiderea oficială a școlii de vară a avut loc duminică, 1 iulie. Proiectul constă în susținerea unor cursuri și ateliere de creație, pe durata a opt săptămâni. Atelierele se desfășoară în incinta bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din orașul Ghimbav. Copiii participă la cursurile unor ateliere de pictat icoane pe sticlă, fotografie și imagine artistică, teatru, lectură, meșterit, germană prin joc și joacă și chitară și interpretare vocală. Aceste workshopuri sunt conduse de coordonatori tineri, profesioniști, majoritatea membri ai comunității orașului Ghimbav.
„Participanții și părinții lor sunt încântați de această alternativă cultural – artistică pe care o oferă Biserica într-o comunitate unde era nevoie de o îmbogățire a ofertei educative și de petrecere a timpului liber pentru copii și tineri”, conform coordonatorul proiectului, părintele Daniel Puia-Dumitrescu, care a adăugat că „a fost o surpriză plăcută și pentru membrii de alte etnii și confesiuni faptul că orice copil din localitate poate participa la ateliere. «Academia de Timp Liber» nu este despre o singură confesiune, însă nici despre prozelitism, ci mai degrabă despre mesajul răspicat al Mântuitorului, «Lăsați copiii să vină la Mine», dar și despre a aduce bucuria în sufletele celor tineri în această vară ploioasă”.
Tinerii coordonatorii s-au arătat bucuroși să lucreze cu și pentru membrii comunității. Aceștia au mai subliniat interesul ridicat al copiilor pentru activitățile desfășurate, „fie că este vorba despre cursurile de pictură sau meșterit, unde se muncește mai mult cu mâinile, dar și cu imaginația, fie că este vorba despre cele de teatru, lectură sau germană, unde principala unealtă este cuvântul”.
„Este foarte îmbucurător faptul că atât de mulți membri mici ai comunității noastre au ales să vină săptămână de săptămână la ateliere, dar este de-a dreptul înălțător și ne încurajează foarte mult talentul pe care îl demonstrează mulți dintre ei. Evenimentele prin care vom face diseminarea proiectului, în luna septembrie, vor demonstra acest fapt. Fie că este vorba despre expoziții cu produsul muncii acestor copii, fie că este vorba despre spectacole de teatru și muzică, vă spun de pe acum, rezultatele sunt deja extraordinare”, a spus pr. Daniel Puia-Dumitrescu.
Organizatorii, alături de coordonatorii de ateliere, membrii Consiliului Parohial și Comitetului Parohial, se implică în asigurarea materialelor necesare pentru ateliere, alături de donatorii care oferă sprijin pentru achiziționarea de materiale pentru activități, dulciuri etc. (Dragoș Enea)