„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Academicianul Nicolae Edroiu a fost înmormântat la Cluj-Napoca
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat, sâmbătă, 13 ianuarie, slujba de îmnormântare pentru academicianul Nicolae Edroiu.
La Auditorium Maximum din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, unde a fost depus trupul neînsuflețit al istoricului, au venit să își ia rămas bun de la fostul profesor numeroase personalități centrale și locale. Printre cei care au evocat personalitatea acad. Nicolae Edroiu s-au aflat acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, acad. Emil Burzo, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul UBB, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, de la Institutul de Istorie „George Barițiu”, din Cluj-Napoca.
IPS Mitropolit Andrei a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a oficiat slujba de înmormântare împreună cu un sobor de preoți, din care au făcut parte consilieri, protopopi și stareți din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
„Noi, toți cei care ne-am bucurat de prezența domnului academician Nicolae Edroiu, care a făcut parte și din Adunarea eparhială și din Consiliul eparhial, noi îi simțim cu mare durere plecarea dintre noi. Însă, în virtutea credinței noastre, noi credem că rămâne cu noi. A fost un om de mare calitate spirituală și civică a urbei noastre, dar a fost și unul dintre sfătuitorii foarte buni, în situațiile delicate în care aveam nevoie de sfaturile domniei sale. E greu să rezumi într-o frază, două, ce a însemnat academicianul Nicolae Edroiu și pentru viața științifică a acestei capitale a Transilvaniei, dar și pentru viața Mitropoliei noastre”, a menționat IPS Mitropolit Andrei.
„Ne vom folosi de cuvintele lui Ernest Bernea, care zice că: «adevărata bucurie a venit din prisos de omenie și din bogăție interioară. A fost mare și puternic prin ceea ce a dăruit altora. Ești, câtă putere de dăruire ai, câtă putere de jertfelnicie ai, iar el a avut multă putere de dăruire!»”, a mai spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Psalmodia Transylvanica” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijată de pr. prof. univ. dr Vasile Stanciu, decanul instituției. Apoi, la Cimitirul central, academicianul Nicolae Edroiu a fost înmormântat cu onoruri militare, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.