„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Academicianul Sorin Dumitrescu a conferențiat la Cluj-Napoca
Academicianul Sorin Dumitrescu a fost prezent la Cluj-Napoca, la invitația Facultății de Teologie Ortodoxă, unde a susținut conferința cu titlul „Lupta icoanei cu sistemul. Miracolul iconic al Sfinților Ostași Militari”. Evenimentul a avut loc în cadrul „Anului omagial al iconarilor și pictorilor bisericești” și al „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului”.
La conferința „Lupta icoanei cu sistemul. Miracolul iconic al Sfinților Ostași Militari”, susţinută de academicianul Sorin Dumitrescu, a participat și Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de cadre didactice ale Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca, preoți, monahi și monahii, studenți ai facultății și elevi ai Seminarului Teologic clujean. Părintele decan Vasile Stanciu a mulțumit acad. Sorin Dumitrescu și i-a înmânat medalia Facultății de Teologie lansată cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la înființarea învățământului teologic clujean.
Tema conferinței „Lupta icoanei cu sistemul. Miracolul iconic al Sfinților Ostași Militari” are „conotații extrem de contemporane”, a remarcat academicianul Sorin Dumitrescu, referindu-se îndeosebi la primele trei secole de după Hristos, de la împăratul Tineriu până la Constantin cel Mare. Autorul a împărțit conferința în patru mari teme: „Zvonul”, „Sistemul”, „Stratilații” și „Macaz”. Invitatul a precizat, cu această ocazie, că dedică prezentarea pe care o susține lui Ion Ianolide, cel care a stat 40 de ani în închisorile comuniste, precum și altor martiri din închisorile regimului comunist ateu.
Sorin Dumitrescu a precizat că epoca la care se referă este una cu totul ieșită din comun, o lucrare a unor generali ai Imperiului Roman, care, pe parcursul unui secol și jumătate „au reușit să răstoarne cel mai important și mai monumental și mai solid sistem statal pe care l-a dat umanitatea până astăzi”.
„Sistemul, oricare ar fi el, din orice epocă, nu se biruie cu spade, ci cu icoana, fiindcă icoana are puterea aceasta, de a arunca în aer tot ceea ce reprezintă material mort, stricat, trecut. Icona este veșnică, fiind după chipul Hristosului, Dumnezeului Întrupat, nu o să îmbătrânească niciodată, dimpotrivă, s-ar putea să prindă apariții, aspecte, care nu-i sunt ei cuvenite, și atunci, scapă de ele aproape singură, împreună cu ierarhii și cu Biserica”, a menționat Sorin Dumitrescu.
La final, invitatul a vizitat Capela Campusului Universitar „Nicolae Ivan” închinată Sfântului Ierarh Nicolae și pictată într-un stil bizantin de diaconul Nicolae Bălan de la Biserica memorială „MihaiViteazul” din Alba Iulia.