„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Acțiuni de binefacere în eparhiile transilvane
În preajma sărbătorii Nașterii Domnului au fost organizate numeroase acțiuni filantropice în scopul ajutorării unor persoane fără posibilități materiale sau cu probleme de sănătate. Comunitățile de credincioși din parohii au dorit să vestească Nașterea Domnului atât prin colindele îndătinate cât și prin darurile oferite celor aflați în suferință.
La Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Dej, cei doi preoți ai Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Dej II, alături de câțiva membri ai Consiliului parohial au însoțit un transport cu daruri pentru copii și adulți din Colonia Sărata de Jos. De asemenea, Comitetul parohial a pregătit alte pachete pentru 20 de copii cu posibilități materiale reduse din clasele ciclului primar ai Școlii gimnaziale Nr. 1 Dej. Copiii, însoțiți de profesoara de religie Cristina Șipoș, au colindat în biserică și au oferit celor prezenți felicitări confecționate de ei. În ambele acțiuni filantropice a fost vizibilă bucuria celor care au primit, precum și satisfacția și împlinirea celor care au oferit daruri.
Daruri pentru 150 de copii la Gherla
În urma campaniei filantropice „Toţi copiii merită să zâmbească de Crăciun” inițiată de către Asociaţia Filantropia Ortodoxă Gherla şi Protopopiatul Ortodox, peste 150 de copii nevoiaşi din localitatea Gherla şi împrejurimi, s-au bucurat de daruri cu prilejul sărbătorilor de iarnă.
Darurile au fost colectate la sediul Protopopiatului Ortodox Gherla, iar de aici au fost distribuite, în prag de sărbători, la domiciliul fiecărui copil.
„Ne-am bucurat de implicarea activă, în această campanie, a copiilor din grupa mare de la Grădiniţa «Căsuţa Fermecată» ajutaţi de educatoarele Martina Merkler şi Alexandra Rusu, de elevii clasei a IV-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Step by Step din Gherla, îndrumaţi de învăţătoarele Loredana Panait şi Raluca Bunea, precum şi de implicarea elevilor de la liceele «Petru Maior», «Ana Ipătescu» şi Liceul Tehnologic din Gherla”, a precizat protopopul Paul Isip.
De asemenea, darurile adunate în urma concertului caritabil „Colind cu glas de argint” au fost împărţite familiilor pe care Protopopiatul Gherla şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă le are în evidenţă. „Le mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături în această campanie, ajutându-ne să aducem bucuria în sufletul copiilor care uitaseră ce înseamnă spiritul sărbătorilor”, a mai precizat pr. Paul Isip.
Activitate filantropică a Parohiei Gepiu, Oradea
Tineri din parohia bihoreană Gepiu, alături de parohul Călin Ovidiu Popa, au desfășurat o activitate filantropică la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. Tinerii îmbrăcați în tradiționalul port popular românesc, încărcați de daruri pregătite de parohie, au pornit spre Oradea spre a aduce în sufletul copiilor bolnavi bucurie și mângâiere. Aici li s-au alăturat Alina Buzle, profesoară de istorie la Liceul „Constantin Șerban” din Aleșd, și Șerban Borda, actor al Teatrului „Regina Maria” din Oradea. În spital, tinerii din Gepiu i-au colindat pe copii și pe cadrele medicale, apoi, mergând prin toate saloanele, părintele Călin Popa, alături de actorul Șerban Borda, care l-a întruchipat pe Moș Crăciun, au împărțit cadourile pregătite. S-au împărțit, astfel, peste 70 de pachete copiilor bolnavi și personalului medical din diferite secții ale spitalului. Tot cu acest prilej, au fost colindați și vizitați și bolnavii adulți, internați la secția de oncologie a spitalului „Doctor Gavril Curteanu”.
„Ne bucurăm, că am reușit să smulgem zâmbete de pe chipurile copiilor internați în spital, care, deși încercați de anumite suferințe, au reușit să se bucure de colinde, de prezența lui Moș Crăciun, de darurile pe care le-au primit și de vizita și prezența tinerilor de la Gepiu. Reușim pentru al doilea an consecutiv să desfășurăm această acțiune, după ce anul trecut am venit cu tinerii colindători de la Parohia Brătești, și nădăjduim în ajutorul lui Dumnezeu, că ea va deveni un proiect ce se va desfășura cu regularitate în fiecare an”, a spus pr. Călin Popa.
La final, tinerii din Parohia Gepiu au primit și ei din partea bisericii daruri și s-au întors la casele lor bucuroși și impresionați de experiența pe care au trăit-o în cadrul acțiunii la care au participat.
Hrană pentru copiii din Moglănești, Harghita
La Şcoala Primară Topliţa – Moglăneşti, județul Harghita, învaţă numai copii de etnie rromă, proveniți dintr-o comunitate din municipiul Toplița, de aproximativ 300 de persoane, toți cu o situație financiară precară, având ca mediatoare pe Narcisa Alina Bembecea, care intermediază relaţiile dintre comunitatea rromă şi instituția de învățământ. Copiii din această comunitate locuiesc în condiții extrem de grele, în familii numeroase care au ca sursă de venit ajutoarele sociale și alocația copiilor, conform celor relatate de directoarea Anda Ianoși.
Elevii proveniți din această comunitate sunt ajutați, zilnic, de către personalul didactic, să înceapă orele după ce își asigură un minimum de igienă personală. De asemenea, în incinta școlii există o mașină de spălat unde se spală hainele elevilor. La această școală sunt 109 elevi care învață să scrie și să citească și desfășoară diverse activități școlare sau extrașcolare. De asemenea, învață despre respect, politețe, recunoștință, încrederea în sine, să se comporte civilizat, să conviețuiască împreună.
Prin implicarea directă a protopopului de Călimani, Dumitru Apostol, și în acest an școlar, începând din luna noiembrie, până în prezent, toți copiii care frecventează cursurile școlare au primit masă caldă în unitatea de învățământ, trei zile pe săptămână în regim catering, în cadrul proiectului social „Masă pentru elevii de la Moglănești”, proiect care face parte din proiectul mai mare „Prevenirea abandonului școlar” pe care l-a implementat Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei și Harghitei, conform sectorului Social Filantropic al Centrului Eparhial.
Daruri pentru copii din Cluj-Napoca
Copiii Parohiei „Sfântul Arhanghel Mihail” din municipiul Cluj-Napoca, ajutați de părinți și de preotul slujitor Ștefan-Rareș Prunean, coordonatorul programului de catehizare a tinerilor din parohie au participat la Proiectul „Sărbătoarea Crăciunului – bucurie și dăruire”, prin care au adus bucuria Naşterii Domnului unor familii cu posibilităţi materiale precare. Au fost împărţite, astfel, produse alimentare, dulciuri şi îmbrăcăminte. „Cu ajutorul părinților, cărora le mulțumim din suflet, Moș Crăciun a ajuns și la aceste familii nevoiașe de pe raza parohiei. Astfel, copiii noștri au trăit emoția de a dărui, iar ceilalți s-au bucurat de darurile primite. Am încercat prin acest proiect să dezvoltăm copiilor sentimentul dragostei, al bunătății și al grijii față de aproapele aflat în nevoi”, a declarat preotul Ștefan-Rareș Prunean, coordonatorul proiectului.
Acțiuni filantropice la Blaj și Sighișoara
În Parohia Sânmiclăuș, Protopopiatul Blaj, s-a desfășurat campania umanitară pentru ajutorarea copiilor nevoiași, intitulată „Bucuria din cutia de papuci”. Acțiunea a constat în colectarea de îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării și dulciuri și distribuirea lor copiilor nevoiași din parohie și din alte parohii unde au fost semnalate cazuri sociale excepționale. Astfel, cu sprijinul unor donatori, au fost oferite daruri unui număr de 150 de copii din Parohia Sânmiclăuș și unui număr de 73 de copii din Parohia Frunzeni, Protopopiatul Reghin.
Colegiul Național „Mircea Eliade” împreună cu elevii Gimnaziului „Victor Jinga” din Sighișoara, au susținut un concert de binefacere, „Christmas Show”, sub îndrumarea profesoarei de religie Elvira Zămăcău. Fondurile obținute au fost oferite celor cinci copii orfani din Parohia Hetiur, Protopopiatul Sighișoara.
Daruri oferite de Asociația Filantropia Bistrița
Asociația Filantropia Ortodoxă Filiala Bistrița-Năsăud, prin Cantina socială „Sfânta Muceniță Filofteia” din municipiul Bistrița, care oferă zilnic, de luni până vineri masa de prânz unui număr de peste 80 de persoane, a venit, în pragul sărbătorii Nașterii Domnului, în sprijinul celor nevoiași. Astfel, s-au oferit pachete cu alimente pentru perioada Crăciunului, haine, dulciuri și jucării pentru cei mici. În total, s-au oferit pachete unui număr de peste 100 de familii aflate în evidenţele Asociației, pachetele cântărind între 20 şi 30 de kilograme, în funcţie de numărul de membri din fiecare familie, cu un total de peste 500 de persoane.
Produsele oferite sunt din colectele organizate de preoții din unele parohii din mediul rural și din donațiile credincioșilor din municipiul Bistrița, care sprijină permanent activitatea Asociației.
„De asemenea, în Centrele noastre rezidențiale pentru persoane vârstnice și cu nevoi speciale de la Cușma, Maieru și Târlișua, li s-a oferit toată asistența spirituală specifică acestei perioade, bucurându-ne, de asemenea, de zeci de cete de colindători care aduc alinare și bucurie în sufletele noastre”, conform pr. Ioan Marius Pintican, președintele Asociației, filiala Bistrița-Năsăud.
Activități caritabile în județul Brașov
Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu Protopopiatul Braşov, ASCOR Braşov şi Asociaţia Social-Culturală Suflet Transilvan, au organizat o serie de evenimente şi manifestări cultural-artistice și filantropice cu ocazia Praznicului Naşterii Domnului. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Cetate din Braşov a avut loc ediţia a V-a a Concertului intitulat: „Hristos Se naşte, slăviţi-L”, la care au participat peste 250 de tineri colindători din judeţul Braşov. Toţi colindătorii au primit daruri de la gazda evenimentului, protopopul Gheorghe Dănuţ Benga. La final s-a organizat o colectă pentru sprijinirea unui tânăr aflat de mai mulţi ani într-o grea suferinţă, pentru care a fost adunată suma de 1400 de lei. Tinerii din Brașov au colindat și pe cei aflaţi în spitale şi în cămine de bătrâni, în căminele studenţeşti, precum şi în biserici sau pe diferite scene de spectacol.
Parohiile braşovene au sprijinit în această perioadă prin diferite acţiuni caritabile persoanele nevoiaşe. Astfel, Protopopiatul Braşov, prin Centrul Socio-Medical, a organizat două acţiuni caritabile: au fost sprijinite persoane cu boli în stadiu terminal şi au fost oferite ajutoare materiale (în special alimente) unui număr de 100 de persoane vârstnice cu posibilităţi financiare reduse.
În cadrul Campaniei „Braşovul e aproape” iniţiate de Parohia Braşov – Bartolomeu Nord, au fost colectate în special obiecte de igienă (pastă şi periuţe de dinţi, săpun, detergenţi, etc.), articole vestimentare de iarnă, alimente, dulciuri şi jucării care au fost oferite mai multor preoţi din cadrul Protopopiatului Rupea pentru copiii din parohiile pe care le păstoresc.
De asemenea, Școala Gimnazială Vama Buzăului în parteneriat cu Biserica „Înălțarea Domnului”, prin părintele Nicu Lazăr, au desfășurat Campania „Dar din Dar!”, prilej cu care adulți și copii au donat alimente care au fost dăruite persoanelor vârstnice din comunitate.
Daruri oferite de hunedoreni
În preajma sărbătorilor de iarnă, prin purtarea de grija a parohului Ciprian Vișoi, Parohia Nădăștia de Sus, în parteneriat cu Școala Generală Călan, a dăruit Casei familiale pentru copii cu dizabilități – Hunedoara și Centrului specializat pentru copii cu dizabilități – Hunedoara pachete cadou cu dulciuri și jucării pentru a fi dăruite copiilor din aceste centre sociale. Parohia Nădăștia de Sus a ajutat și Căminul pentru Persoane Vârstnice din Hunedoara, unde a dăruit numeroase pachete cadou spre bucuria persoanelor instituționalizate în acest centru social.
De asemenea, Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Șoimuș, prin purtarea de grijă a parohului Mihai Herban, a organizat o colectă de articole pentru nou-născuți care au fost donate Secției de Pediatrie a Spitalului Județean Deva, pentru a aduce bucurie celor internați.
Un grup de colindători din localitatea hunedoreană Gelmar, au adus vestea Nașterii Domnului, prin glasul colindelor, celor lipsiți de mângâiere sufletească de la Centrul de îngrijire și asistență socială din orașul Geoagiu. Prin contribuția unor credincioşi din Parohia Gelmar și prin purtarea de grijă a parohului Constantin Turean, bucuria a fost completată prin împărțirea mai multor daruri beneficiarilor din acest centru.
Prin purtarea de grijă a parohului Faur Daniel, parohia hunedoreană Chișcădaga a dăruit Unității de Asistență Medico-Socială din Baia de Criș diverse alimente și ingrediente de cofetărie și panificație și pachete cadou ce au fost dăruite vârstnicilor din acest centru social cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului.
Un grup de eleve de la Seminarul Teologic din cadrul Mănăstirii „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Prislop, Hunedoara, au adus lumină în sufletele beneficiarilor centrelor de zi din municipiul Petroșani, vestindu-le nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Parohia „Sfântul Ilie” din Petroșani, în a cărei grijă se află aceste centre de asistență socială, din inițiativa parohului Gabriel Bulf, a dăruit vârstnicilor și copiilor din aceste centre mai multe daruri care să le aducă bucurie la praznicul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei s-a aflat în mijlocul beneficiarilor Unității de asistență medico-socială „Părintele Arsenie Boca” din municipiul Hunedoara. Cu acest prilej, ierarhul i-a binecuvântat pe vârstnicii prezenți în acest Centru social, oferindu-le daruri cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Vârstnicii din cadrul centrului social hunedorean au fost colindați de un grup de fete de la Seminarul Teologic din cadrul Mănăstirii „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Prislop.
Sectorul social al Episcopiei Devei și Hunedoarei a întreprins o acțiune caritabilă la Centrul de Îngrijire și Asistență din Brănișca, unde a donat mai multe pachete de alimente necesare beneficiarilor din acest centru social. Acțiunea se încadrează în programul periodic de activități al Sectorului Social. De asemenea, au fost oferite diverse alimente și beneficiarilor din cadrul Asociației Handicapaților Neuromotori din Deva, pentru copiii din cadrul Casei familiale pentru copii cu dizabilități și Centrul specializat pentru copii cu dizabilități din municipiul Hunedoara, precum și altor centre de asistență din județ.