„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Acţiuni de susţinere a vieţii şi familiei creştine, în oraşele transilvane
În majoritatea oraşelor transilvane au avut loc sâmbătă, 24 martie, în ajunul praznicului Bunei Vestiri, marşurile pentru susţinerea vieţii, a copiilor, a mamelor şi a familiei. În acest an, Marşul pentru Viaţă a avut tema „O lume pentru viaţă. Alege viaţa!”, cu scopul de a susține dreptul la viaţă pentru toate fiinţele umane, începând cu momentul concepţiei şi până la moartea naturală.
La Cluj-Napoca au fost peste 2000 de participanţi care s-au întâlnit în Piaţa Unirii, între aceştia fiind şi membri ai unor asociaţii sau comunităţi religioase. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului le-a spus participanţilor că avortul, din moment ce suprimă o viaţă, este crimă. De asemenea „prin Moise, Domnul a dat cele zece porunci. În porunca a şasea, Domnul Dumnezeu ne spune aşa: să nu ucizi!”.
De asemenea, ierarhul a amintit faptul că populaţia României, şi nu numai, îmbătrâneşte. „Toate familiile noastre tinere ar trebui să aibă câte trei copilaşi. Măcar câte trei copilaşi. Unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru biserică şi pentru ţară”, a mai spus IPS Mitropolit Andrei. Au mai luat cuvântul Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, şi reprezentanţi ai altor culte. Apoi, participanţii au pornit într-un marş prin zona centrală a municipiului Cluj-Napoca.
La Bistriţa, a cincea ediţie a „Marşului pentru viaţă” a început în curtea Protopopiatului Ortodox din municipiu, unde protopopul Alexandru Vidican le-a spus participanților că Dumnezeu l-a creat pe om pentru viaţă: „Suntem aici de mai multe confesiuni. Îi avem pe fraţii noştri neoprotestanţi. Dacă ne deosebim în multe privinţe, din punct de vedere liturgic de exemplu, ne înfrăţim în această credinţă comună: dreptul la viaţă”. Participanţii au străbătut centrul oraşului şi principalele bulevarde cu pancarte cu mesaje pro viaţă.
La Gherla, marşul a început în parcul din centrul oraşului, unde protopopul ortodox Paul Isip şi protopopul greco-catolic Alexandru Hruban, precum şi reprezentanţi ai altor culte din oraş s-au alăturat participanţilor care au traversat orașul Gherla, iar la bisericile de pe traseu s-au făcut opriri şi s-au rostit rugăciuni. Punctul final a fost monumentul „Mama şi copilul”, de lângă spitalul municipal.
La Beclean, manifestarea dedicată vieții a început cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți. Participanții au pornit, apoi, în marș prin centrul orașului purtând icoane, pancarte şi bannere cu mesaje de susținere a vieţii, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Marș pentru viață la Oradea
Aproximativ 8.000 de persoane, de etnii și confesiuni diferite, s-au adunat în Piața Unirii din Oradea, sâmbătă, 24 martie, în ajunul praznicului Bunei Vestiri, pentru a îşi exprima public susținerea pentru viață, din momentul conceperii; pentru familia creștină tradițională și pentru proiectul legislativ de modificare a articolului 48 din Constituția României referitor la familie, proiect în favoarea căruia s-au strâns peste trei milioane de semnături, în vederea organizării unui referendum la nivel național, iar pe plan local mai mult de 100.000 de bihoreni au semnat pentru definirea familiei în Constituția României.
Coaliția pentru Familie, organizatorul Adunării publice și al Marșului pentru viață din Oradea, susținută de toate confesiunile creștine din România, solicită Parlamentului României să adopte în procedură de urgență inițiativa legislativă de modificare a articolului 48, alineatul 1 din Constituția României în sensul definirii precise a căsătoriei între un bărbat și o femeie.
Coaliția pentru Familie, o mișcare civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic și neafiliată confesional, sprijinită de toate cultele creștine din România, în numele celor peste 3 milioane de români care au semnat pentru revizuirea Constituției, solicită instituțiilor statului român, respectiv Parlament, Guvern, Președinție, finalizarea procedurilor legale și organizarea referendumului național pentru modificarea Constituției.
La manifestare au participat și au luat cuvântul lideri și reprezentanți ai tuturor confesiunilor creștine din județul Bihor, dar și din Ungaria: Preasfințitul Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Excelența Sa László Böcskei, Episcopul Romano-Catolic de Oradea, Preasfințitul Virgil, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, Petru Vidu, Președintele Comunității Baptiste din Oradea, Ioan Moldovan, Președintele Comunității Penticostale din Oradea. Din partea Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului a rostit un cuvânt Vincze Judith.
„Suntem astăzi aici, cu toții, împreună, spre a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale, dar și pentru încercări, care ne întăresc credința și vin să ne determine, o dată în plus, să strângem rândurile. Suntem aici reprezentanți ai tuturor confesiunilor creștine din Oradea și din Bihor, din partea de vest a țării; ne rugăm lui Dumnezeu după rânduieli diferite, în limbi diferite, aparținem unor culturi diferite și, totuși, toți împreună, deși diferiți, suntem creștini și suntem aici într-un exercițiu de mulțumire adusă lui Dumnezeu Celui Preaînalt. Dar vă mulțumim, în numele organizatorilor, și dumneavoastră, tuturor celor care astăzi ați lăsat toate deoparte și ați venit să vă manifestați solidaritatea creștină, solidaritate cu care suntem datori toți creștinii.
Am venit astăzi aici, în Piața Unirii din Oradea, pentru a ne mărturisi idealul nostru, atașamentul față de identitatea noastră culturală comună, creștină, bazată pe valorile evanghelice. Facem parte cu toții din civilizația care a dat Europei sens. Europa, cu toate bunele și relele sale, este clădită pe temelia civilizației creștine. Dacă întrebăm astăzi ce sunt drepturile omului și cum au apărut ele, orice om cu mintea sănătoasă este obligat să recunoască: creștinismul este motorul care a oferit omului demnitatea sa”, a spus PS Episcop Sofronie. Ierarhul le-a mai transmis celor prezenţi să nu se descurajeze „deoarece Hristos este cu noi, și dacă Hristos este cu noi, cine este împotriva noastră? Pacea Domnului să fie cu voi cu toți. Amin!”.
PS Episcop Siluan a subliniat că se bucură că „astăzi am reușit să ne strângem împreună, creștini de diferite confesiuni, în lumea aceasta modernă care are și acest instrument, ca mijloc de afirmare a unor așteptări, a unor nevoi și drepturi, pentru a afirma credința noastră în familia tradițională ca valoare creștină. Suntem încredințați că Mântuitorul nostru Iisus Hristos este împreună cu noi, deoarece a făgăduit că acolo unde se vor aduna doi sau trei în numele Său, acolo va fi și El în mijlocul lor. El este prezent în sufletul fiecăruia dintre noi, ne ajută și ne cârmuiește pe calea acestei vieți, pentru a dobândi și viața cea veșnică, în Împărăția cerurilor”.
Au mai luat cuvântul preşedintele Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu, de la București, prof. dr. Sorin Curilă, Președintele Senatului Universității din Oradea și Președinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor.
Din întreg cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei au venit și au luat parte la manifestare un mare număr de clerici, preoți, ieromonahi și diaconi, monahi și monahii, elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, studenți și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea”, membri din Asociația Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, membre ale Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și numeroși credincioși.
Un cor format din elevi și studenți teologi ortodocși, dirijat de pr. conf. univ. dr. habil. Mihai Brie, a interpretat „Cu noi este Dumnezeu” și „Apărătoare Doamnă”.
La final, cei prezenți au fost invitați să participe la Marșul pentru viață, sub genericul „O lume pentru viață”, pe traseul Piața Unirii - Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” - Spitalul clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea - Piața Tineretului.
Prima oprire în cadrul marșului s-a făcut la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”, unde PS Episcop Sofronie a rostit „Tatăl nostru”. La Spitalul clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea s-a făcut o oprire, unde, de asemenea s-a rostit rugăciunea „Tatăl nostru”, iar marşul s-a încheiat în fața bisericii catolice din Piața Tineretului din Oradea, unde s-au rostit cuvântări din partea reprezentanților mai multor asociații pro viață. Au mai luat cuvântul: Preasfințitul Părinte Virgil, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, Florica Cherecheș, deputat în Parlamentul României și Cătălin Vasile, din partea conducerii Coaliției pentru Familie.
PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt, la finalul manifestărilor: „După ce pe parcursul acestei zile am mărturisit cu toții atașamentul nostru față de viață, față de cultura vieții, și am spus un nu hotărât civilizației morții, după o zi în care am fost cu toții împreună, cerând ajutorul lui Dumnezeu și mulțumindu-I pentru toate, se cuvine ca acum, încă o dată, la încheierea manifestărilor, să așezăm înaintea Crucii Domnului nostru Iisus Hristos toată speranța noastră, pentru că toate suferințele și durerile pe care le resimțim, ca și comunități creștine, ca și comunitate creștină în ansamblul ei, datorită a tot ceea ce se întâmplă în jur și vine ca o adevărată asediere a cetății lui Dumnezeu pe pământ, toate suferințele, așadar, cu ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos, pot fi prefăcute în biruință. Nu ne rămâne decât să ne încredințăm lucrării mântuitoare a lui Dumnezeu pentru lume și să-I cerem ajutorul, în fiecare zi din viața noastră”. Ierarhul a încheiat cuvântul cu rugăciunea Dreptului Simeon de la slujba Vecerniei: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău Israel”.
Manifestaţie pentru viaţă, la Sibiu
Marșul pentru viață din acest an de la Sibiu a adunat câteva sute de persoane de diferite confesiuni din cetatea transilvăneană. De la Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Nicolae” participanţii au pornit în marș spre centrul orașului purtând pancarte cu mesaje pro-viață și pro-familie. La Sibiu acţiunea a avut o serie de organizatori, între care: grupul Studenți pentru Viață Sibiu, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Sibiu, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, Alianța Evanghelică din România (Cultul Baptist, Cultul Penticostal, cultul Creștin după Evanghelie), Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS), Asociația Părinți pentru Viitor, Asociația Dia.Logos, Centrul de consiliere Mama. Traseul marșului a fost pe ruta Bd. Mihai Viteazul – Calea Dumbrăvii – Piața Unirii – str. Nicolae Bălcescu – Piața Mare.
„Marșul pentru Viață a avut anul acesta motto-ul «O lume pentru viață». Ne-am strâns astăzi pentru a transmite că viața este cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni l-a oferit și pentru a ne reafirma angajamentul că susținem pe toate mamele care doresc să dea naștere copiilor, mai ales pe femeile aflate în criză de sarcină. Le suntem alături individual, dar și ca societate”, ne-a spus Alexandru Dădârlat de la Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.
În Piața Mare din Sibiu, organizatorii au vorbit despre semnificația marșului și au ținut câteva discursuri-mărturii pro-viață și pro-familie. Numeroşi tineri s-au alăturat acestui marş și au dorit să transmită un mesaj comunității sibiene și să conștientizeze opinia publică asupra faptului că „viața este cel mai de preț dar făcut oamenilor de către Dumnezeu. Venirea pe lume a unui copil și primirea lui în viața noastră, cu dragoste, cu bucurie și cu responsabilitate, reprezintă una din cele mai mari binecuvântări pe care un om le poate primi”, conform organizatorilor.
Acţiuni în Arhiepiscopia Alba Iuliei
Marşul pentru viaţă s-a desfăşurat şi în cuprinsul Eparhiei Alba Iuliei, unde, în 13 localităţi, preoţi, credincioşi, adulţi, tineri şi copii, prin prezenţa lor au oferit o mărturie despre importanța și sensul creștin al vieții umane. Marşul pentru viaţă a fost deschis participării membrilor tuturor confesiunilor creştine şi a avut ca scop conştientizarea societăţii că viaţa copilului începe încă de la concepţie, despre necesitatea acordării ajutorului viitoarelor mame, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
În municipiul Alba Iulia, participanţii s-au întâlnit în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor de unde au pornit pe traseul Str. Vasile Goldiş – Bulevardul Revoluţiei – Bulevardul Transilvaniei – Piaţa Unirii – Parcul Unirii – Piaţa Tricolorului – Str. Mihai Viteazul, purtând baloane, pancarte şi afişe cu mesaje pentru viaţă. Pe esplanada aflată între Catedrala Reîntregirii și Catedrala romană-catolică „Sfântul Mihail” a avut loc un scurt moment de rugăciune, urmat de mai multe alocuţiuni. Pr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a transmis mesajului adresat participanţilor de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
În Reghin, reprezentanţii cultelor creștine şi alţi participanţi au transmis mesaje pentru susţinerea vieţii, iar la Sighişoara, alături de membri ai confesiunilor, au participat şi numeroşi elevi, însoţiţi de părinţi şi de profesorii de religie. La final, în Biserica „Sfânta Treime” din Sighişoara, au fost rostite rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu - Izvorul Vieţii. Sub egida „O lume pentru viață”, la Sebeș, persoane aparținând diferitelor culte din zona Sebeșului, s-au întâlnit în Parcul Primăriei din localitate. Au fost rostite rugăciuni şi au fost transmise mesaje de către preoţi şi autorităţi laice, iar cu această ocazie au fost premiaţi elevii câştigători ai concursului de eseuri cu tema „O lume pentru viaţă”. Evenimentul s-a încheiat cu marşul pe traseul: Parcul Primăriei - Bulevardul „Lucian Blaga” - Centrul Cultural „Lucian Blaga” - Troiţa de pe strada Călăraşi, unde au fost aprinse lumânări şi au fost rostite rugăciuni.
La Aiud, participanţii la marşul pentru viaţă s-au întâlnit în incinta bisericii ortodoxe cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, de unde au pornit spre centrul oraşului. În faţa bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi”, reprezentanţii tuturor confesiunilor creştine au rostit alocuţiuni privind importanţa acestui demers. Marşul pentru viaţă s-a încheiat în Piaţa Roma, în faţa bisericii greco-catolice din localitate, unde toţi participanţii au aprins candele şi s-au rugat pentru sufletele copii nenăscuţi. În acest an, marşul pentru viaţă s-a desfăşurat în 13 localităţi din Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Marşuri în judeţul Hunedoara
În 11 localități din județul Hunedoara, s-a desfăşurat Marșul pentru viață, la Deva, Hunedoara, Brad, Orăștie, Hațeg, Petroșani, Lupeni, Petrila, Vulcan, Uricani și în comuna Ilia. La marș, participanţii au susţinut viața ca dar al lui Dumnezeu şi importanţa femeii, maternităţii, a copiilor și familiei, a ființei umane în general. Dintre participanți au fost: Asociația Filantropia Ortodoxă – organizator, Episcopia Devei și Hunedoarei, Protopopiatele Ortodoxe Deva, Brad, Hațeg, Orăștie și Petroșani, Asociația Mama Deva, Coaliția pentru Familie – filiala Deva, Biserica Baptistă, Biserica Penticostală, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – filiala Deva, cluburile de voluntariat Orthocaffe Deva și Hațeg. La Deva manifestarea a cuprins mai multe discursuri, un miniconcert susținut de liceeni și a continuat cu Marșul pentru viață. În faţa Bisericii „Bunavestire” s-a rostit o rugăciune către Maica Domnului, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.