„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Acțiuni filantropice și catehetice în comunitățile de rromi din Cluj
Asociația Ortodoxă Social-Misionar - Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și Paraclisul Misionar pentru rromi „Sfântul Stelian” din Parohia Turda-Fabrici, au organizat în perioada 6 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017 „Caravana de Crăciun a copiilor și tinerilor rromi” din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, ediția I, acțiune caritativă cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
În cadrul „Caravanei de Crăciun a copiilor și tinerilor rromi” s-au desfășurat mai multe activități. Astfel, a fost prezentată sceneta „Nașterea Domnului” realizată de copiii rromi din Parohia Turda - Fabrici la parohii din zona Turda și la instituții publice și private. Au fost desfășurate activități misionar-pastorale la Penitenciarul din Gherla și la Secția Exterioara pentru femei și Minori Cluj-Napoca.
Mai multe grupuri de copii și tineri rromi au interpretat colinde la institutii publice, printre care și la Inspectoratul Școlar Județean Cluj și la centrul eparhial al Mitropoliei Vadului, Feleacului și Clujului. Această activitate s-a bazat pe experianța anilor trecuți, când elevi rromi din Școala Gimnazială „Traian Dârjan” din Someșeni (elevi rromi - majoritatea proveniți din Pata-Rât) au participat în număr din ce în ce mai mare, de la un an la altul, la această activitate. În ultimul an au fost 80 de elevi rromi alături de colaboratorii din școală, cadre didactice rrome, profesor de religie și directorul școlii, conform lui Crăciun Ioan Lăcătuș, președintele Asociației Ortodoxe Social – Misionar - Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”.
De asemenea, în cadrul „Caravanei de Crăciun a copiilor și tinerilor rromi”, mai mulți copii rromi din mai multe comunități au primit cadouri, cu sprijinul partenerilor.
Un eveniment mai special a fost prezența în mijlocul copiilor rromi din Pata-Rât, alături de Moș Crăciun și studenții de la Asociația Studenților Creștin Ortodocși Cluj (ASCOR). Aceștia au pregătit și oferit pachetele în comunitate și au colindat în casele din Pata Rât.
La Penitenciarul din Gherla și la Secția Exterioară pentru femei și Minori Cluj-Napoca a fost săvărșită Sfânta Liturghie în limba româna și limba rromani, s-au făcut cateheze, s-au oferit pachete pentru femeile deținute, împreună cu Asociația „Oastea Domnului” Gherla și au fost colindați deținuții din penitenciar.
Sfânta Liturghie în limbile română și rromani a fost săvârșită și la Penitenciarul Gherla chiar în prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie 2016, iar la finalul slujbei, Crăciun Ioan Lăcătuș, președintele Asociației Ortodoxe Social – Misionar - Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” a transmis un mesaj deținuților participanți, cu privire la semnificația sărbătorii Nașterii Domnului și importanța educației pentru comunitatea de rromi.
„Caravana de Crăciun a copiilor și tinerilor rromi” din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului s-a încheiat în data de 8 ianuarie 2017, când a fost oficiată Sfânta Liturghie în limba română și limba rromani la Secția Exterioară pentru Femei și Minori Cluj-Napoca și au fost sfințite camerele deținutelor împreună cu preotul penitenciarului.
În comunitatea din Pata-Rât casele rromilor din cele patru comunități de rromi unde locuiesc aproximativ două mii de persoane au fost sfințite pentru prima dată prin implicarea enoriașilor rromi din Parohia Misionară pentru Rromi „Sfântul Nicoale” și „Sfântul Moise Arapul” din această zonă, alături de preotul Gelu-Petru Săvărășan, conform lui Crăciun Ioan Lăcătuș, președintele Asociației Ortodoxe Social – Misionar - Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”.
Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, derulează diverse activități care au ca scop utilizarea limbii rromani în cult. Astfel au fost dezvoltate mai multe proiecte misionar-pastorale, unde limba specifică acestei minorități a fost folosită în cadrul Sfintei Liturghii sau în alte slujbe oficiate pentru comunitatea de rromi din județul Cluj. Asociația susține și olimpiada de limba și literatura rromani, alături de concursul de istorie și tradițiile rromilor. De asemenea, Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” a inițiat proiecul „Rromii și istoria lor” care constă în activități în cadrul școlilor din județul Cluj, în vederea sensibilizării elevilor și a publicului cu privire la evenimentele importante din istoria rromilor, precum holocaustul, deportarea și perioada robiei. Asociaţia s-a mai implicat și în proiectul de înființare a catedrei de limba rromani, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.