„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Activități catehetice în Episcopia Sălajului
În anul catehetic 2017-2018, prin Biroul de catehizare al Episcopiei Sălajului s-au derulat 20 de proiecte catehetice pentru copii și adulți, un festival de pricesne mariane, două concursuri naționale sau în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și două Întâlniri ale tinerilor ortodocși: „Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului” și „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea”.
Activitățile catehetice din Episcopia Sălajului se derulează în cadrul a nouă Circumscripții catehetice, sub coordonarea pr. inspector pentru catehizare, Silviu Boha. Coordonatorii circumscripțiilor catehetice sunt: pr. Andrei Urs (Zalău), pr. Radu Barbor (Cehu Silvaniei), pr. Daniel Blaj (Valea Agrijului), pr. Călin Mateiu (Valea Almașului), pr. Cosmin Porcar (Șimleu Silvaniei), pr. Claudiu Popiț (Barcău), pr. Theodor Csordaș (Crasna), diac. Iura Cristian (Jibou), pr. Alexandru Bande (Someș).
În etapele de implementare şi dezvoltare a proiectului de catehizare, acțiunile care au contribuit la desfăşurarea în condiții optime a activităţii au fost: participarea preoţilor la evenimentele importante din viaţa şcolilor în cadrul parteneriatelor locale educative (deschiderea anului şcolar, zilele şcolii, ziua eroilor, acţiuni culturale etc.), prezentarea colindelor a datinilor strămoşeşti legate de marile sărbători naţionale şi praznice bisericeşti, excursii, drumeţii, pelerinaje la schiturile şi mănăstirile din cuprinsul Eparhiei.
Totodată, copiii au fost implicați și în activitatea filantropică, dăruind celor în suferință, punând în practică învățătura Sfintelor Evanghelii, conform pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare.
Diploma de excelență „Sfântul Chiril al Ierusalimului” instituită pentru a evidenția și motiva activitatea catehetică desfășurată în Eparhie, se acordă în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică, cu activitatea cea mai bogată, iar în acest an a fost acordată pr. Radu-Marius Barbor, coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei.
În cadrul activităților catehetice au avut loc 14 proiecte în cinstea sărbătorii Nașterii Domnului, la care au fost implicați 2140 de copii care au primit daruri („Colinde din bătrâni”, „Noi umblăm a colinda”, „Hristos Se naște slăviți-L”, „Veste buna vă aducem”, Sosit-a praznicul iară”, „O, ce veste minunată!”, „Lăudați și cântați și vă bucurați”, „Vin colindătorii ...”, „Colind și dar din suflet de copil”, „Vin colindătorii cum veneau odată”, „Răsună blând spre seară, colinde românești”, „Slobozi-ne gazdă-n casă” și „Biserica, tinerii și colindele”, ediția a X-a; un proiect de 1 iunie „Ziua Copiilor”, proiectul „Ziua portului popular” și Proiectul catehetico-filantropic „dar din dar, se face rai”).
Au fost organizate trei proiecte catehetice în cinstea praznicului Învierii Domnului, în care au fost implicați 400 copii („Dar pascal”, ediția a IX-a, „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, ediția VI-a, „Bucuria învierii”, ediția a VIII-a).
În cadrul proiectului catehetico-filantropic „dar din dar, se face rai” s-au achiziționat alimente, ghete de iarnă pentru copii, pături pentru cei vârstnici, dulciuri, fructe, produse pentru igiena personală, detergenți, medicamente, cărți și rechizite școlare, suma totală fiind de 7.300 lei. Proiectul de ziua copiilor, 1 iunie, a cuprins o serie de activități specifice: concursuri, jocuri în aer liber, surprize „dulci”, baloane. „Ziua portului popular” s-a desfășurat la Parohia Cehu Silvaniei și s-a bucurat de aprecierea a sute de credincioși participanți la slujbele oficiate la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, care au purtat costume populare din Zona Codrului. Activitățile au avut ca scop păstrarea tradiției și portului zonei și pentru a scoate la lumină comori ale meșteșugului popular.
În cadrul Concursului național cultural artistic „Unirea: libertate și unitate” au fost realizate 11 proiecte și au fost implicați 364 copii. Proiectul câștigător din Episcopia Sălajului s-a intitulat „Uniți în libertate”, coordonat de pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan împreună cu profesorii de religie Ioan Ciocmărean de la CSEI „Speranța” Zalău, Marinela Tiran de la Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa Sălaj, Anca Șulumete Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău și Dana Rus de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău și realizat împreună cu 64 de copii de la grupa de cateheză a Catedralei Episcopale „Înălţarea Domnului ”, din Zalău.
Un alt eveniment organizat a fost festivitatea de premiere a elevilor și profesorilor din Episcopia Sălajului, la care au participat elevi, profesori, preoți, părinți și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj. Cu această ocazie, a fost vernisată expoziția de pictură și colaj, realizată în cadrul Concursului Național „Biserica locaș de închinare”, aflat la a VIII-a ediție. La acest concurs au participat, la etapa națională, 864 de elevi din țară, respectiv din 37 de județe.
Au fost premiaţi elevii care au participat la Olimpiada de religie, faza județeană și națională şi la următoarele concursuri: „În lumina lui Hristos” - concurs judeţean de cunoştinţe religioase, „Cultură şi spiritualitate”, Concursul Naţional „Biserica locaş de închinare”, Ediția a VIII-a și Concursul Naţional Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”. În acelaşi cadru, a fost acordat, pentru activitatea didactică şi misionară desfăşurată în anul şcolar 2017-2018, titlul de „Profesorul anului” profesoarei Anca-Ioana Șulumete.
La Festivalul de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea fecioară” organizat în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus, au fost premiați tinerii soliști cu icoane și diplome de participare, apoi fiecare grup de copii, a primit o icoană cu Maica Domnului care a fost prezentată spre închinare în biserica parohială, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
Tabăra catehetică „Uniți în credință și fapte bune” de la Mănăstirea Strâmba, aflată la cea de a noua ediție a fost o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului, precum şi pentru copii și tineri din țară și din afara graniţei, din localitatea Bătania, Ungaria. La finalul fiecărei serii de tabere s-au acordat diplome şi premii.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a organizat la Zalău, iar tema întâlnirii a fost „Unitate, libertate, responsabilitate”. Evenimentul, a adunat în Zalău aproximativ 1100 de tineri din județele Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș și Sălaj.
„Credem că proiectele derulate sunt o reuşită și au un impact tot mai mare de la un an la altul. Ele au scopul de a cultiva relaţii de prietenie între tinerii din diferite parohii din mediul rural și urban, valorificarea experienţelor pozitive, dezvoltarea comunicării şi creativităţii, formarea unor atitudini pozitive şi responsabile faţă de mediul în care trăiesc şi nu în ultimul rând promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor religioase şi culturale specifice zonei de provenienţă a fiecărui participant. Implicarea în astfel de proiecte împreună cu preoţii şi cadrele didactice le dă copiilor și tinerilor convingerea că participă în mod real la viața bisericii și că pot depăși cu bine provocările vieții contemporane, devenind oameni integri şi credincioşi vrednici ai Bisericii. Toate activitățile organizate au avut în vedere evidențierea faptului că în Patriarhia Română anul 2017 a fost «Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești», iar anul 2018 este «Anul omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918»”, a spus pr. Silviu-Ioan Boha, inspector pentru catehizare parohială, din Episcopia Sălajului.
Astfel, activitatea desfășurată în anul catehetic 2017-2018, „reprezintă pentru copiii și tinerii Eparhiei noastre, nu numai un prilej de a dobândi și experimenta deprinderi duhovnicești, ci și o alternativă de petrecere a timpului liber, cu implicaţii socio-culturale pe termen lung, copiii de azi devenind credincioșii noștri de mâine”, a concluzionat pr. Silviu-Ioan Boha.