„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Activităţi cu copiii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Nimigea de Sus, Protopopiatul Năsăud, în colaborare cu Şcoala primară din localitate, a organizat în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului o școală de vară. Copiii din parohiile Berchieșu și Frata, din Protopopiatul Turda, județul Cluj, împreună cu preoţii din cele două localităţi vecine, Florin Negru - Berchieșu şi Cătălin Bucevschi – Frata, au efectuat un pelerinaj la mănăstirile din zona Bucovinei.
Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Nimigea de Sus, Protopopiatul Năsăud, în colaborare cu Şcoala Primară din localitate, a organizat în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului o școală de vară pentru copiii din parohie, cu vârste cuprinse între 6-15 ani. Copiii au avut parte, timp de două săptămâni, de activități educativ-religioase, dar şi recreative care, pe de o parte, au avut rolul de a-i apropia mai mult de biserică, iar pe de altă parte, de a le dezvolta abilităţile practice, de relaţionare şi de muncă în echipă.
Între manifestări s-au numărat: activităţi corale, jocuri, seară de film, atelierul de împletit cruciuliţe, pregătirea unei scenete prezentată în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, după slujba Vecerniei, precum și un program de rugăciune și dezbateri pe teme de actualitate. Tot în această perioadă, copiii au putut vedea cum se pregăteşte prescura pentru Sfânta Liturghie şi au învăţat care este rânduiala dumnezeieştii Proscomidii. Aceste activităţi au fost posibile datorită implicării tinerei Roxana Chitta, membră a grupului de tineret de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca. Deoarece manifestările s-au desfăşurat în postul Adormirii Maicii Domnului, în fiecare seară, copiii au participat la Paraclisul Maicii Domnului, iar în ziua Sfintei Marii au interpretat pricesne. Școala de vară s-a încheiat duminică, 16 august, într-o bucurie deplină, întrucât toţi copiii implicaţi în aceste activităţi s-au spovedit, iar apoi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Pelerinaj în Moldova
Copiii din parohiile Berchieșu și Frata, din Protopopiatul Turda, județul Cluj, împreună cu preoţii din cele două localităţi vecine, Florin Negru (Berchieșu) şi Cătălin Bucevschi (Frata) au efectuat un pelerinaj la mănăstirile din zona Bucovinei.
Astfel, în prima zi, au fost vizitate mănăstirile Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud, Sucevița, Moldovița, Voroneț, din judeţul Suceava şi mănăstirea Neamț, unde copiii s-au închinat la moaștele aflate în mănăstirile moldovene, s-au rugat lui Dumnezeu pentru familiile lor și s-au bucurat de frumusețea locașurilor de cult în stil moldovenesc.
A doua zi, copiii au vizitat Mănăstirile Secu, Sihăstria, Casa memorială ,,Ioan Creangă” din Humulești, Mănăstirea Agapia și Mănăstirea Văratec, din judeţul Neamţ, unde, de asemenea, au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru darurile primite de la Bunul Dumnezeu, conform celor precizate de pr. Vasile Negru.
„Acest pelerinaj a fost o răsplată din partea preoților parohi pentru faptul că tinerii au participat seară de seară la Slujba Paraclisului Maicii Domnului din timpul postului Adormirii Maicii Domnului, precum și la celelalte slujbe ale bisericilor clujene. De asemenea, la acest pelerinaj a participat, alături de preoți și copii, primarul comunei Frata, Trif Vasile, care a venit în sprijinul acestui proiect al Bisericii”, conform celor precizate de pr. Vasile Negru. Copiii au fost bucuroși pentru că au făcut acest plerinaj, fiind uimiți de frumusețile mănăstirilor moldovenești.