„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Activităţi cu copiii şi tinerii
În luna martie au loc numeroase activităţi cu copiii şi tinerii, dedicate atât mamelor şi femeilor creştine, cât şi persoanelor vulnerabile. În parohii, copiii participă la activităţi creative şi catehetice, iar unele dintre aceste acţiuni au şi scop filantropic.
La Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, un grup de copii și tinerii din parohie, au pregătit un moment în cinstea Maicii Domnului și a tuturor mamelor. La priceasnă, Alexandra Balica, Mireia Cadiș, Andrada Mariș, Sara Szabo și Sara Taloș au adus în fața credincioșilor un program de pricesne, poezii și cântece închinate Maicii Domnului şi mamelor, adunate într-un program intitulat „Uniți în jurul lui Hristos, s-o cinstim pe Maica Sfântă!”. Programul a început cu o priceasnă închinată Sfintei Cruci, cântată de Maria Marcu, interpretă de muzică populară.
Apoi, copiii și tinerii au susţinut programul lor artistic şi au fost felicitați de părintele Ciprian Taloș, care le-a adresat cuvinte de mulțumire. De asemenea, copiii şi tinerii au primit în dar icoane și cărți religioase. Această manifestare se înscrie în evenimentele dedicate „Anului omagial al unității de credință și neam”. De asemenea, primul pelerinaj din acest an, din data de 24 martie, se va organiza în capitala Marii Uniri, Alba Iulia, iar toate cele care vor urma se vor desfășura sub semnul Centenarului Unirii din anul 1918.
Cateheză la Cluj-Napoca
La ultima întâlnirea catehetică a copiilor din Parohia „Sfântul Nicolae” din Cluj-Napoca, au fost invitate să participe şi mamele celor mici. Cei prezenţi au discutat despre modelul suprem al mamei creştine, Maica Domnului, şi despre rolul ei în mântuirea oamenilor. Părintele Florin Daniel a subliniat exemplul Fecioarei Maria care îl aduce pe pruncul Iisus Hristos la Templu, ca pildă pentru părinţi pentru ca aceştia să îi înveţe pe cei mici să vină la biserică. În partea a doua a întâlnirii, copiii şi mamele lor au avut parte de activităţi de creaţie, apoi cei mici au oferit flori mamelor. Întâlnirea face parte dintr-un proiect intitulat „Paşi în Taina Cuvântului”, iniţiat de pr. Florin Daniel, desfăşurat cu sprijinul învăţătoarei Nora Suciu.
Serbare la Gepiș, Bihor
Parohia Gepiș, Protopopiatul Tinca, a organizat o serie de manifestări dedicate mamei și femeii. Copiii din parohie, îndrumați de parohul Dan Marcel Iluța și de preoteasa Mihaela Iluța, profesor în învățământul primar și preșcolar, au participat la un atelier de creație, desfășurat la casa parohială din Gepiș, unde au confecționat felicitări, mărțișoare și alte obiecte de decor specifice primăverii. În Duminica Sfintei Cruci, 11 martie, ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, după încheierea Sfintei Liturghii, copiii au susţinut un program artistic cu poezii, cântece și pricesne specifice Postului Mare, iar parohul a oferit în dar mamelor și bunicilor prezente la biserică flori şi cadouri. La sărbătoare au luat parte și copii de la Asociația Down Oradea, coordonați de Lucia Ciobanu, care au adus cu ei câteva dintre obiectele realizate de ei. Lucrările copiilor din parohie și cele ale copiilor de la Asociația Down Oradea, au fost expuse, iar credincioşii au putut să le achiziționeze, iar banii adunați au fost oferiţi copiilor cu sindromul Down. Parohul Dan Marcel Iluța a ţinut un cuvânt de învăţătură, iar Lucia Ciobanu, președintele Asociației Down Oradea, a mulțumit parohului, preotesei și copiilor implicați în acest proiect. La final, toți participanții au primit iconițe cu Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.
Daruri la Deleni, Mureş
Persoanele vârstnice din Parohia Delenii, Protopopiatul Târnăveni, au primit un grup de copii însoțiți de parohul Silviu Jimborean și de educatoarea Camelia Madac. Cei zece copii au vizitat credincioșii din sat, bătrâni şi bolnavi, pentru a le oferi daruri confecţionate de ei. Mărțișoarele și felicitările, alături de cântece și poezii, precum şi urările de bine au adus bucurie persoanelor vârstnice. Inițiativa acestei vizite aparține preotului Silviu Jimborean și se înscrie în programul săptămânal de vizite cu scopul de a sprijini pe cei bolnavi, bătrâni şi fără ajutor. De asemenea, alt scop al activităţii este de a le oferi tinerilor posibilitatea de a pune în practică învăţăturile creştine.
Eveniment la Sânmiclăuș, Blaj
În colaborare cu grupul de inițiativă pentru tineri al Protopopiatului Blaj, în Parohia Sânmiclăuș, la inițiativa părintelui Claudiu Moldovan, a avut loc a III-a ediție a evenimentului intitulat, „Maica Domnului, mama noastră, a tuturor”. După slujba vecerniei, părintele Ștefan Cătăuță, coordonatorul grupului de inițiativă al Protopopiatului Blaj, le-a vorbit celor prezenți despre acțiunile ProVita, despre importanța „Marșului pentru viață” și a prezentat calendarul activităților acestui grup. Activitatea a continuat cu vizionarea filmului „Nu rupeți florile - Scrisoarea unui copil nenăscut”, pregătit de parohul Claudiu Moldovan pentru tinerii și credincioșii prezenți. Mesajul filmului a fost unul de responsabilizare în vederea susținerii vieții şi în vederea susţinerii acțiunilor de combatere a avorturilor. Părintele Lucian Feșteu, de la Parohia Biia, a susținut o cateheză despre misiunea femeii în lume și imaginea Maicii Domnului, model pentru femeile creștine. În final, tinerii din Parohia Sânmiclăuș, coordonați de părintele Claudiu Moldovan, și cei din Parohia Șona, coordonați de părintele Traian Ghiurfălean și prof. Simona Matei, au prezentat un program de pricesne închinate Maicii Domnului și tuturor mamelor.