„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Activităţi cu copiii şi tinerii, la Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie
Cele două parohii de la Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie, judeţul Sibiu, organizează activităţi misionar-educaţionale cu copiii şi tinerii din grupul de cateheză la Centrul parohial „Moștenitorii Ortodoxiei”. Copiii care s-au implicat cel mai mult au fost premiaţi cu Premiul „Preot Gheorghe Gaşpar” oferit în memoria preotului ctitor al Bisericii „Sfânta Treime”.
Copiii de la Centrul de cateheză al Bisericii „Sfânta Treime” din Cisnădie au participat la o drumeţie la principalul obiectiv al zonei, la cetatea Cisnădioara cu biserica ei fortificată, pe Dealul Sfântul Mihail. Biserica de aici a fost construită la sfârșitul secolului al XII-lea (1180-1200) şi a fost închinată Sfântului Mihail, fapt ce a dus la numirea dealului cetății în documentele medievale „Mons Sancti Michaelis”.
Construită integral din piatră de rău și lespezi din munți, la fel ca și zidul care o înconjoară, biserica de la Cisnădioara este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania și printre cele mai vechi din această regiune a ţării. Monumentul nu a fost modificat de-a lungul timpului, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea bisericilor vechi din Transilvania. Asemenea altor biserici fortificate și cetăți țărănești din Ardeal, biserica din Cisnădioara a avut și rolul de apărare împotriva cotropitorilor. În anul 1658, aici s-au retras cisnădienii la invazia turcilor, refugiu pe care l-au căutat și în 1705, când trupele imperiale austriece au devastat satul. Biserica adăpostește în interior şi pietrele funerare ale soldaţilor decedaţi în aceste zonă în timpul Primului Război Mondial, conform pr. Cătălin Crişan de la Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie.
Premiile „Preot Gheorghe Gaşpar”
În urma activităţilor misionar-educaţionale susţinute în anul 2017 cu copiii din grupul de cateheză la Centrul parohial „Moștenitorii Ortodoxiei” de la Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie, județul Sibiu, patru tineri au primit din partea celor doi parohi premii constând în diplome, cărți, dulciuri şi bani. Premiile „Preot Gheorghe Gaşpar” au fost înmânate copiilor de către preoteasa Maria Gaşpar. Cei patru tineri premiaţi s-au remarcat prin participarea la slujbe şi la activitățile filantropice sau alte activităţi din cele două parohii de la Biserica „Sfânta Treime”. Fiind al doilea an al acestei festivităţi, prin acest eveniment preoţii au dorit să păstreze vie amintirea părintelui Gheorghe Gaşpar – ctitorul bisericii, şi de asemenea să recompenseze tânăra generaţie. Cu această ocazie, preoteasa Maria Gaşpar a primit un buchet de flori din partea bisericii şi a fost sărbătorită la împlinirea vârstei de 76 de ani, conform pr. Cătălin Crişan.
Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie a fost ridicată între 1984-1989 pe locul alteia mai vechi. Istoria ridicării bisericii începe în anul 1970, când a fost numit paroh la Parohia Cisnădie II, Gheorghe Gaşpar, care va face demersurile necesare pentru construirea unui nou lăcaș de cult.
Născut la 1 iunie 1937, în comuna Cîrjiţ, judeţul Hunedoara, părintele Gheorghe Gaşpar a absolvit cursurile Institutului Teologic din Sibiu în anul 1962. În 1963 s-a căsătorit cu Cimpoca Măria, originară din Sadu. A fost numit preot în Retiş, judeţul Sibiu, în anul 1963, unde a păstorit până în 1970. Acolo a reuşit, cu resurse reduse, să repare casa parohială. În urma elaborării unei lucrări, considerată cea mai bună din întregul curs, sub conducerea ştiinţifică a lui Dumitru Stăniloaie (1969), a îndeplinit condiţiile pentru a fi numit preot în Cisnădie.
„De numele său se leagă episodul eroic al ridicării Bisericii Ortodoxe II, într-o epocă în care în ţara întreagă bisericile se dărâmau, lucrare executată fără aprobările necesare, cu efortul exclusiv al enoriaşilor. Tot el este mediatorul celei mai longevive relaţii române-germane în domeniul organizaţiilor neguvernamentale, concretizată în peste 20 de ani de ajutoare şi fondarea unui cămin pentru copii în dificultate, Centrul de zi «Arca lui Noe»”, a mai spus pr. Cătălin Crişan, de la Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie.