„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Activităţi cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindrom Down, la Cluj-Napoca
Centrul Comunitar Judeţean Cluj – Complex de Servicii Sociale Comunitare pentru Copii şi Adulţi Cluj, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, organizează mai multe activităţi cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindrom Down, sub egida mesajului „Fără bariere”. Azi, 21 martie, între orele 9.30 – 12.00, Centrul Comunitar Judeţean Cluj, organizează un workshop pentru părinţi, mic dejun fără bariere, precum şi o serie de alte activităţi interactive pentru copii, urmând ca între orele 14.00 – 16.00, în Piaţa Unirii din municipiul Cluj-Napoca, să se desfăşoare o manifestare de conştientizare a comunităţii clujene în contextul integrării sociale a persoanelor cu Sindrom Down.
Abordarea Centrului Comunitar Judeţean vizează îndreptarea atenţiei spre diversitate dintr-o perspectivă integratoare, în care să se dezvolte diferite mecanisme şi instrumente necesare în contextul garantării unei educaţii de calitate pentru viaţa autonomă. Astfel la Cluj, prin înfiinţarea Centrului Comunitar Judeţean, a crescut adresabilitatea şi numărul de servicii de recuperare destinate persoanelor cu Sidrom Down, conform unui comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.
Sindromul Down este o alterare genetică, ocazionată de prezenţa celui de al treilea cromozom în perechea 21, care a fost descoperit în 1959 de către cunoscutul cercetător francez Jérôme Lejeune Down, părintele geneticii moderne. Astfel, pentru a marca Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down fost aleasă ziua a 21-a din luna a treia calendaristică pentru că persoanele cu acest sindrom prezintă o modificare genetică în ADN, în perechea 21, respectiv trei cromozomi în loc de doi.
În prezent, la nivel mondial există peste şase milioane de persoane cu Sindrom Down. În judeţul Cluj, în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj figurează un număr de 70 de adulţi şi 94 de copii cu Sindrom Down. Statisticile la nivel naţional, evidenţiază un număr de 4420 de persoane cu Sindrom Down. Simptomele Sindromului Langdon Down variază larg de la copil la copil, în timp ce unii copii au nevoie de asistenţă medicală deosebită, alţii duc o viaţă independent, conform comunicatului CJ Cluj.