„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Activităţi cu vârstnicii la Centrul „Sfântul Nicolae” – Mociu
Cu prilejul Zilei mondiale pentru combaterea maladiei Alzeihmer, la Centrul de Îngrijire şi de Asistenţă Socială „Sfântul Nicolae” Mociu, judeţul Cluj, a avut loc joi, 21 septembrie, o activitate în care au fost implicaţi beneficiari centrului, precum şi o parte din preşcolarii de la grădiniţa din localitate.
Festivitatea organizată cu prilejul Zilei mondiale pentru combaterea maladiei Alzeihmer, la Centrul de Îngrijire şi de Asistenţă Socială „Sfântul Nicolae” Mociu, judeţul Cluj, a început cu un cuvânt adresat de coordonatorul centrului, pr. Iustin Câmpean, care a vorbit celor prezenți despre maladia Alzeihmer.
Apoi, copiii de la Grădiniţa din Mociu, pregatiți de educatoarea Sidonia Peștean, au oferit vârstnicilor şi celor prezenţi un program artistic cu cântece și poezii. De asemenea, beneficiarii centrului au pregătit la rândul lor un program de poezii, pricesne și cântece populare. Festivitatea s-a încheiat cu o agapă creștinească oferită beneficiarilor, conform pr. Iustin Câmpean.
Din anul 2001, în localitatea Mociu, judeţul Cluj, funcţionează un centru social destinat vârstnicilor care au nevoie de asistenţă socială şi religioasă. Parte a Asociaţiei Filantropice Medical-Creştine „Christiana” - filiala Cluj, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială „Sfântul Nicolae” din Mociu este un proiect al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, în colaborare cu Consiliul Judeţean Cluj.
Centrul funcţionează din decembrie 2001, dar pregătirile au început din 1999, când a fost achiziţionată şi reamenajată clădirea actuală.
La Centrul de Îngrijire şi Asistenţă „Sfântul Nicolae” sunt îngrijiţi 26 de bătrâni cu dizabilităţi fizice, cu venituri reduse, indiferent de confesiune. Dosarele de înscriere sunt studiate de o comisie specială din partea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, unul dintre partenerii şi susţinătorii permanenţi, alături de Arhiepiscopia Ortodoxă Române a Vadului Feleacului şi Clujului. Persoanele care sunt admise beneficiază de o paletă de servicii care acoperă toate nevoile acestora: îngrijire şi supraveghere, prin personalul angajat, servicii medicale, prin medicul de familie din localitate şi asistenţă medicală angajată în centru, asistenţă socială prin asistentul social al Protopopiatului Cluj I, programe recreative, excursii, momente aniversare şi asistenţa religioasă. De asemenea, centrul are şi o capelă amenajată în incintă, iar biserica ortodoxă din sat este în apropiere.
Centrul de la Mociu este dotat cu 10 camere având două, trei şi chiar patru paturi. Pe lângă grupurile sanitare şi cabinetul medical, aici funcţionează şi ateliere de lucru, cum ar fi cel de croitorie, cluburi pentru diverse activităţi, bibliotecă şi foişor.
Gospodăria anexă este una bine amenajată, iar grădina centrului asigură o mare parte din necesarul de legume. Fiecare bătrân contribuie din veniturile sale cu suma de 175 de lei lunar, dar sunt şi persoane care nu au venituri, în acest caz, centrul suportă cheltuielile. De asemenea, centrul deţine o suprafaţă de teren arabil, o mică fermă de animale, iar grădina de zarzavaturi oferă o mare parte din legumele necesare.
Pr. Florin Ignat, asistentul social al Protopopiatului Cluj I, deserveşte o dată pe săptămână şi Căminul din Mociu, unde, pe lângă consilierea duhovnicească pe care o oferă celor vârstnici, organizează cu beneficiarii următoarele activităţi: lecturi duhovniceşti, confecţionarea unor obiecte festive, mărţişoare, felicitări, metaniere, icoane-litografii, ciorapi de lână, goblenuri, mărgele, obiecte pentru decor şi diferite ornamente.
Pentru alinarea suferinţelor trupeşti şi sufleteşti şi consiliere pastorală, pr. Iustin Câmpean, responsabilul Centrului din Mociu, săvârşeşte periodic Taina Sfântului Maslu, la care participă toţi beneficiarii centrului şi alte persoane din localitate.
Ziua mondială pentru combaterea maladiei
Lansată de către Federația Internațională pentru Alzheimer (ADI), în 1994, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această acţiune este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.
Pe parcursul întregii luni septembrie, în 2017, se desfășoară acțiuni, la nivel mondial, plecând de la tema propusă de ADI, „Remember Me!”, pentru a evidenția importanța diagnosticării timpurii a demenței. În 2012 a fost lansată „World Alzheimer's Month”, o campanie internațională desfășurată pe parcursul lunii septembrie. Două din trei persoane consideră că la nivelul țării lor există o înțelegere minimă sau nu există înțelegere față de persoanele afectate de demență, în condițiile în care numărul celor bolnavi este în creștere. Deși impactul campaniei este în creștere, stigmatizarea și dezinformarea rămân o problemă globală, potrivit www.worldalzmonth.org , conform Agerpres.
Societatea Română Alzheimer marchează această zi în cadrul campaniei „Remember Me!”, printr-un eveniment desfășurat în incinta Bibliotecii Academiei Române, Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu, azi, 22 septembrie. Prin acest eveniment, la care este invitat să participe publicul larg, se dorește conștientizarea și abordarea lipsită de prejudecăți a problemelor generate de această boală, potrivit http://www.institutiimedicale.rom, site citat de Agerpres.
Boala Alzheimer a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă afectează celulele creierului și ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcțiilor cognitive (atenția, percepția, memoria etc.). Nu există până în prezent posibilitatea unei vindecări, boala fiind progresivă și ireversibilă. O persoană afectată de boala Alzheimer trăiește în medie 8-10 ani de la apariția primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze intercurente de moarte. ADI, fondată în 1984, cuprinde peste 90 de asociații axate pe Alzheimer din întreaga lume. Misiunea ADI este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu demență și a familiilor acestora din întreaga lume.