„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Activități în parohii și tabere pentru copii și tinerii din Protopopiatul Huedin
Pe perioada vacanței de vară, mai multe parohii din Protopopiatul Huedin, județul Cluj, au desfășurat o serie de activități catehetice, artistice, sportive și de recreere, precum și tabere destinate copiilor și tinerilor.
Centrul Catehetic „Preot Ioan Stănescu” al Parohiei Someșu Rece, a organizat cea de a doua ediție a programului „Vacanță în tinda bisericii”, ce a cuprins mai multe activități desfășurate în colaborare cu Fundația Worldvision, filiala Cluj-Napoca, în perioada 31 iulie - 15 august.
În sala centrului catehetic a avut loc, în fiecare seară de la orele 18.00, un program de cateheză, lectură biblică, pricesne, pictură pe sticlă, proiecţie de filme şi documentare religioase, modelare fimo, jocuri de perspicacitate și îndemânare, jocuri de societate, activități recreative și discuții pe diferite teme. De la ora 20:00, copii au participat la slujba Paraclisului Maicii Domnului, în biserica parohială.
La final, cei aproximativ 50 de copii au fost recompensaţi pentru munca depusă cu o tabără gratuită, toate costurile fiind suportate de Parohia Someșu Rece. Programul taberei a inclus activități catehetice, un program duhovnicesc de rugăciune, dimineața și seara, jocuri, concursuri, drumeții și ateliere practice. Tinerii au fost însoțiți de paroh și mai mulți voluntari de la Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR), filiala Cluj-Napoca, și voluntari din Parohia Someșu Rece.
Parohia Negreni a desfășurat, de asemenea, mai multe activități cu tinerii în vacanța de vară și două tabere, pe grupe de vârste. Prima dintre acestea a fost organizată în colaborare cu Parohia Maieru, județul Bistrița-Năsăud, prin pr. Radu Mureșan, în perioada 12-17 iunie, la care au participat 24 de tineri din Negreni și 20 de tineri din Maieru cu vârste între 13-17 ani. Pe lângă programul duhovnicesc, tinerii au participat și la activități educative și recreative, un seminar organizat în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, despre violența pe internet și un seminar despre bullying, în care a vorbit un medic psiho-terapeut din localitatea Maieru.
De asemenea, a mai avut loc o drumeție în Rezervația Naturală Munții Rodnei, la Lacul Lala, aflat la altitudinea de 1864 metri și o vizită la Muzeul și Casa Memorială Liviu Rebreanu, unde pr. Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud a susținut o prelegere despre lectură în viața tinerilor.
Cea de a doua tabără, a avut loc la Mănăstirea Piatra Craiului, județul Cluj, pentru 35 de copii cu vârste între 9-13 ani, în perioada 26-29 august. În această tabără, copiii au participat la programul duhovnicesc al mănăstirii, s-au spovedit și s-au împărtășit. Pr. Bogdan Andrei Mustea de la Parohia Vânători a susținut cateheza „Sfântul Prooroc David, un tânăr credincios și devotat lui Dumnezeu”, iar profesorul Doru Rus, de la Liceul „Octavian Goga” din Huedin a susținut un seminar despre teatru și arta cuvântului. De asemenea, activitățile recreative și sportive au fost susținute de sportivul Doru Meseșan. În cele două tabere, copiii au fost însoțiți de parohul Marian Văcariu.
Parohia Rogojel, unde este paroh Florin Mereu, a organizat și în această vară tradiționala tabără rurală cu corturi, „Zile de poveste la Rogojel”, în perioada 3-8 septembrie, pentru tineri cu vârste între 10-16 ani, în colaborare cu ASCOR Cluj-Napoca și Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Români (ATCOR) Cluj-Napoca, prin implicarea directă a Oanei Băilă.
Alături de cei 60 copii înscriși în tabără, au participat și 12 voluntari de la ASCOR Cluj-Napoca. Tinerii au participat la un program liturgic de rugăciune, dimineața și seara, au participat la Sfânta Liturghie, s-au spovedit și s-au împărtășit. De asemenea, au participat la ateliere practice, precum tehnica șervețelului, trasul cu arcul, fotografiatul profesionist sau ateliere culinare, drumeții, jocuri de perspicacitate și îndemânare, jocuri de societate, alte activități recreative, cateheze și discuții pe diferite teme. Au participat și la câteva munci gospodărești în sat și li s-au prezentat tinerilor costume populare, tradiții și obiceiuri locale.
Parohia Huedin II a început proiectul catehetic „O săptămână în tinda bisericii”, în perioada 5-10 august, coordonat de parohul Tudor Petrovici, împreună cu tineri voluntari ai parohiei. În cadrul acestui proiect, pe lângă participarea la Paraclisul Maicii Domnului, s-au desfășurat activități de cunoaștere, jocuri interactive și recreative, ateliere de creație prin care tinerii participanți au învățat tehnica quilling, decorarea semnelor de carte cu ajutorul cusăturii tradiționale în cruce și modalități de ornare a sticlelor, toate acestea având ca finalitate realizarea unei expoziții în data de 15 august. Lucrările realizate de copii au fost dăruite celor care poartă numele Fecioarei Maria, în ziua marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, odată cu susținerea unui concert de pricesne închinate Maicii Domnului. La aceste activități au participat tineri din toate cele trei parohii ale orașului Huedin. (Pr. Ștefăniță Elefteriu)