„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Activități pentru copiii din Parohia Subpiatra, Oradea
Parohia Subpiatra, Protopopiatul Oradea a găzduit în perioada 16 iulie – 10 septembrie, cea de-a șasea ediție a Școlii de vară cu tema „Icoana, Evanghelia în culori”. Au participat la activități 40 de copii români și rromi din grupele de cateheză din cadrul „Proiectului Hristos împărtășit copiilor”, sub coordonarea parohului Lucian Crișan.
La Școala de vară cu tema „Icoana, Evanghelia în culori”, copiii au învățat despre semnificația icoanei ortodoxe, „despre faptul că ea nu este un idol, ci o Evanghelie în culori, așa cum Evanghelia este o icoană verbală a lui Hristos. Prin cinstirea ei nu se încalcă porunca a doua din Decalog, căci cinstirea icoanei se îndreaptă către cel înfățișat în ea. Icoana și Evanghelia sunt în strânsă legătură, se sprijină și se clarifică reciproc, colaborând la răspândirea învățăturii creștine. Icoana îl ajută pe credincios să înțeleagă mai bine ceea ce a citit în Sfânta Scriptură”, confom pr. Lucian Crișan.
Profesorul de religie Florian Irimescu le-a vorbit copiilor despre modul în care trebuie cinstită icoana, folosindu-se de pilde și analogii din viața oamenilor, iar pictorul Dorel Beșleagă din Sibiu i-a învățat în mod practic cum se realizează o icoană. Preoteasa Georgeta Crișan, profesoară de limba română și religie, le-a vorbit copiilor despre conduita în biserică și despre importanța participării la Sfânta Liturghie. Copiii au învățat rugăciuni, cântări liturgice, pricesne, s-au spovedit și s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
Școala de vară s-a încheiat duminică, 10 septembrie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, printr-un concurs parohial pe tema icoanelor. Copiii au fost răsplătiți cu premii care au constat în icoane, cărți de rugăciuni, cărți duhovnicești și dulciuri. Cu prilejul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, parohul Crișan Lucian a editat două foi parohiale: „Icoana și porunca a doua din Decalog” și „Icoana, ușă către cer”, pe care le-a oferit enoriașilor.