„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Admiterea la facultățile de teologie ortodoxă din Sibiu și Cluj-Napoca
Absolvenții studiilor liceale și universitare de licență care doresc să candideze pentru un loc la unul dintre programele de studiu de la facultățile de Teologie Ortodoxă din Sibiu și din Cluj-Napoca, au posibilitatea să se înscrie la concursul de admitere în perioada 16-21 iulie, respectiv 11-13 iulie.
Candidații care doresc să se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei” din Sibiu au posibilitatea să se înscrie la concursul de admitere în perioada 16-21 iulie. Aceștia au posibilitatea să opteze pentru unul dintre cele două programe de licență, Teologie Pastorală și Muzică Religioasă. La primul program, Facultatea de Teologie din Sibiu a scos la concurs 55 de locuri bugetate și două locuri pentru candidații din Republica Moldova și diaspora, dar și 20 de locuri cu taxă. De asemenea, la programul Muzică Religioasă sunt disponibile 10 locuri bugetate și un loc pentru Republica Moldova și diaspora.
„Avem o noutate anul acesta și anume Ministerul Educației Naționale a alocat un număr de locuri pentru Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu pentru absolvenții liceelor aflate în mediul rural, deci nu pentru tineri din mediul rural, ci pentru cei care au absolvit un liceu situat în mediul rural. Avem repartizate pentru facultatea noastră cinci locuri la programul de licență Teologie Pastorală și cinci locuri pentru programul de licență Muzică religioasă”, ne-a spus decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr.
Examenul de admitere va avea loc în perioada 23-24 iulie. Candidații care doresc să ocupe un loc la Teologie Pastorală vor susține două probe eliminatorii, constând în verificarea dicției și a aptitudinilor muzicale și o evaluare psihologică. Proba principală de concurs va consta într-un examen scris și oral de verificare a cunoștințelor religioase, conform programei disponibile pe site-ul facultății.
Concursul de admitere la programul de Muzică religioasă va avea aceleași probe eliminatorii, iar proba principală va consta în verificarea auzului muzical, solfegiu, repertoriul bisericesc. Media de admitere se va calcula 50% din media examenului de specialitate și 50% media de la examenul de bacalaureat.
La nivel de master, Facultatea de Teologie din Sibiu pune la dispoziția candidaților licențiați câte 15 locuri bugetate, nouă cu taxă și unul pentru rromi la fiecare din cele trei programe de studiu: Teologie istorică, Teologie practică și Teologie sistematică.
„Examenul la master constă într-o probă orală privind cunoștințele de bază în specializarea respectivă care însemnează 40% din rezultatul final și media de licență, 60%. Așa cum am așteptat în fiecare an să avem candidați pentru aceste programe oferite, îi așteptăm pe tineri și anul acesta în facultatea noastră considerată o facultate de prestigiu, în care se formează buni specialiști în domeniul teologic și în cel muzical, prin programul oferit începând de anul trecut”, ne-a mai spus părintele decan Nicolae Chifăr.
Programul de Muzică religioasă de la Facultatea de Teologie din Sibiu oferă studenților posibilitatea să studieze discipline ca Teorie, solfegiu, dictat; Ansamblul coral; Dirijat coral; Istoria muzicii; Pian general; Armonie; Contrapunct; Forme muzicale; Folclor; Cântare bizantină. Dintre profesorii acestui program îi amintim pe Marinela Marc (prim solist de operă la Cluj Napoca), dr. Meda Nemeti (corepetitor Cluj Napoca), lect. dr. Matei Pop (dirijor de orchestră Cluj Napoca), dr. Constantin Secară (cercetător științific București) și pr. lect. dr. Dan Streza (dirijor).
Admitere la Teologie, la Cluj-Napoca
La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” se desfășoară admiterea pe locurile scoase la concurs la nivel de licență și de master. În sesiunea din iulie, înscrierea candidaților are loc în perioada 11-13 iulie, urmând ca în data de 16 iulie să se desfășoare examenul eliminatoriu la Teologie Ortodoxă Pastorală și examen oral la Teologie Ortodoxă Didactică, Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială, iar în data de 17 iulie vor avea loc probe de examen la Teologie Ortodoxă Pastorală și Artă Sacră. Pe 18 iulie are loc afişarea rezultatelor, urmând ca în perioada 19, 23-24 iulie să se confirme, de către cei admiși ocuparea locurilor. Pe 25 iulie vor avea loc redistribuiri, iar pe 26 iulie se vor afişa rezultatele finale.
La domeniul Teologie, sunt scoase la concurs 53 locuri la buget și 77 la taxă, din care la Teologie ortodoxă pastoral sunt 40 la buget și 50 la taxă, la Teologie ortodoxă didactică sunt 8 la buget și 12 la taxă, iar la Teologie ortodoxă - asistenţă social sunt 5 locuri la buget și 15 la taxă. La domeniul Arte vizuale (Artă sacră) sunt 15 locuri la buget și 15 la taxă. În total sunt 68 de locuri la buget și 92 la taxă scoase la concurs la admiterea din acest an la nivelul de licență.
Candidații care doresc să ocupe un loc la Teologie pastorală va susține o probă de aptitudini muzicale şi interviu vocaţional - eliminatoriu: (a. Intonarea unui cântec religios, popular sau patriotic, la alegerea candidatului; b. Verificarea auzului muzical şi a simţului ritmic; c. Interviu vocațional), va susține o probă scrisă la Teologie Fundamentală şi Dogmatică, cu fundamentare biblică, cu o pondere de 60% din media finală, la care se adaugă media generală a examenului de bacalaureat - 40%. La Teologie didactică sunt următoarele criterii de selecţie: Învăţătura de credinţă ortodoxă - Examen oral cu o pondere de 60%; media generală a examenului de bacalaureat - 40%. La Teologie – Asistență socială, criteriile de selecție sunt: Învăţătura de credinţă ortodoxă - Examen oral cu o pondere de 60%; media generală a examenului de bacalaureat - 40%. La Artă sacră, criteriile de selecție sunt: Probă practică: desen şi culoare, cu o pondere de 60%, media generală a examenului de bacalaureat - 40%.
Pentru locurile la nivel de master, înscrierea candidaților are loc între 11-13 iulie, iar pe 18 iulie are loc afişarea rezultatelor. Pe 19, 23-24 iulie are loc confirmarea ocupării locurilor, pe 25 iulie au loc redistribuiri, iar pe 26 iulie are loc afişarea rezultatelor finale. La master sunt 81 de locuri la buget, 3 locuri pentru candidații etnici și 126 de locuri la taxă. Sunt scoase locuri la concurs la următoarele specializări: Doctrină şi hermeneutica creştin ortodoxă (10 la buget, 1 pentru etnici, 19 la taxă), Ortodoxie românească şi viaţa liturgică (12 la buget, 18 la taxă), Pastoraţie şi duhovnicie (14 la buget, 1 pentru etnici, 15 la taxă), Bioetică - morală, etică şi deontologie (11 la buget, 19 la taxă), Artă sacră - Conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale (11 la buget, 19 la taxă), Consiliere pastorală și asistență psihosocială (16 la buget, 1 pentru etnici, 13 la taxă), Istoria religiilor, geopolitica religiilor monoteiste - creştinism, iudaism, islam (7 locuri la buget și 23 la taxă). Pentru toate specializările candidaţii vor depune, la înscriere, un proiect de cercetare, pe o temă liber aleasă, care va fi notat de o comisie, stabilită de Facultate Nota acordată pe proiect - 60%, iar media examenului de licenţă - 40% din media finală.