În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Albac din Apuseni, centrul turismului rural românesc
Zeci de localităţi rurale și-au prezentat ofertele turistice la cea de-a XII-a ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac din Munții Apuseni. Evenimentul a cuprins o expoziţie în care și-au prezentat oferta turistică zeci de localităţi rurale, un târg al meşterilor populari, o expoziţie de fotografie etnografică, concerte folclorice și demonstraţii gastronomice şi de măiestrie meşteşugărească.
Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba. Evenimentul a fost deschis, sâmbătă dimineaţa, de prefectul de Alba, Mihaela Albu, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi primarul comunei Albac, Tiberiu Todea. La ceremonie au fost prezenţi primari ai unor localităţi din Apuseni, parlamentari, proprietari de pensiuni, reprezentanţii unor agenţii de turism de la nivel local şi naţional, turişti şi localnici.
„Ştim cu toţii că, din păcate, satele noastre se depopulează, casele vechi rămân nelocuite şi neîntreţinute, tradiţiile se pierd, uităm folclorul, uităm obiceiurile, iar turismul rural este singura soluţie pentru ca toate aceste lucruri să nu se întâmple. Ce trebuie să facem pentru a ne atrage turiştii? Trebuie să fim gazde bune. Un turist care vine să facă turism rural trebuie să fie bine primit nu numai de gazde, ci trebuie să fie bine primit de întreaga comunitate pentru că acest turist trebuie să se simtă bine şi apoi să aducă şi pe alţii aici. Numai aşa turismul rural românesc poate deveni o ramură economică importantă a satului românesc şi o alternativă viabilă care să ofere prosperitate oamenilor din localităţile rurale. Ne bucurăm că Târgul de Turism Rural de la Albac a crescut de la ediţie la ediţie, şi a ajuns să se adresează nu doar celor care fac turism în Apuseni, ci tuturor celor care oferă servicii în turismul rural din România”, a spus Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
„Am început acest târg în urmă cu 12 ani, după declararea localităţii noastre ca staţiune turistică. Dacă ar fi să facem acum un bilanţ al acestui târg, eu, ca reprezentant al administraţiei locale dintr-o staţiune turistică, vă spun categoric că şi-a atins scopul şi este un instrument necesar pentru promovarea turismului rural. Numărul pensiunilor din zonă a crescut foarte mult, numărul agenţiilor de turism care sunt interesate de această zonă este tot mai mare, apoi numărul de turişti creşte continuu, de la an la an. Adevăratul scop pentru care acest târg a fost înfiinţat a fost promovarea turismului rural din Munţii Apuseni, însă el a devenit un etalon pentru turismul rural românesc fiind cel mai important târg de profil din România”, a spus Tiberiu Todea, primarul comunei Albac.
„Tradiţiile, meşteşugurile populare, folclorul, gastronomia sunt ingrediente care completează armonios oferta turistică din Apuseni, dar şi din alte zone rurale româneşti, oferindu-i unicitate. Cred că în spaţiul european aceste lucruri ne fac atractivi pentru turişti, şi, după cum ne spun operatorii şi specialiştii din turism, România rurală este tot mai căutată de turiştii europeni”, spune directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Alexandru Pal.
Expoziții și demonstrații de măiestie
Ediţia din acest an a Târgului Naţional de Turism Rural a debutat, sâmbătă, la ora 10:00 cu o slujbă Te Deum oficiată de un sobor de preoţi, slujitori la bisericile din zonă, urmată de un recital al Fanfarei „Augustin Bena”, iar la ora 10:30 târgul a fost deschis oficial. La ora 11:00 participanţii au fost fi invitaţi la vernisajul expoziţiilor din cadrul târgului respectiv: expoziţia agenţiilor de turism, expoziţia meşterilor populari şi o expoziţie de artă fotografică cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonată de Vasile Sârb.
La ediţia din acest an a târgului au fost prezente cu oferte turistice zeci de pensiuni din localităţi din România, din diferite zone cu potenţial în turismul rural, printre care şi localităţile din Munţii Apuseni, zonă denumită de turişti şi „Mica Elveţie a României”. Tradiţiile şi meşteşugurile populare nu sunt uitate deoarece aproape 70 de meşteri populari din Alba, dar şi din alte judeţe ale ţării, și-au expus produsele: ţesături şi articole croşetate, obiecte din lemn, metal sau sticlă, împletituri din cânepă şi nuiele, obiecte tradiţionale de olărit, cojoace şi opinci, icoane pe sticlă dar şi produse din piatră şi şindrilă.
Târgul Naţional de Turism Rural a continuat sâmbătă seara, la ora 20:00, cu un spectacol folcloric în care au evoluat Grupul de tulnicărese „Moaţele” - Casa de Cultură „Avram Iancu” din Câmpeni, Ansamblul Folcloric „Floare de Colţ” din Galda de Jos, Ansamblul Folcloric „Doina Moţului” al Casei de Cultură „Avram Iancu” Câmpeni şi Ansamblul Folcloric „Arieşul” din Câmpeni. Programul a continuat cu un recital de muzică uşoară susţinut de clasa de canto a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Prima zi a târgului s-a încheiat cu focuri de artificii şi cu o petrecere tradiţională în jurul unui imens foc de tabără.
Ziua de duminică a fost dedicată gastronomiei, meşteşugurilor tradiţionale şi folclorului, iar organizatorii au pregătit un concurs gastronomic, demonstraţii de măiestrie meşteşugărească în arta lemnului, o paradă a portului popular autentic şi un spectacol de folclor.
Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai longeviv şi important din România. Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Albac, iar partenerul oficial al târgului este Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba, conform organizatorilor.