„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om de neam mare s-a dus într-o țară îndepărtată ca să-și ia domnie și să se întoarcă. Și, chemând zece slugi ale sale, le-a dat zece mine și a zis către ele:
Album de cântări bizantine în limba germană
Asociaţia „Dia.Logos” din Sibiu a înregistrat un album audio cu mai multe cântări religioase ortodoxe în limba germană. Cântările au fost interpretate de psalţi români şi un grup de studenţi din Germania, veniţi la Sibiu pentru a participa la Proiectul „Semestrul Ecumenic 2015”.
Imprimarea albumului de cântări bizantine a fost realizată în studioul regional „Sfântul Andrei Şaguna” al Radio Trinitas din Sibiu, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi a Episcopului evanghelic Reinhard Guib, care au susţinut financiar apariţia acestui CD audio. La înregistrarea albumului intitulat „Christus ist auferstanden - Hristos a înviat!” au contribuit membrii Asociaţiei „Dia.Logos”, teologi români care au fost bursieri în Germania şi sprijină în prezent activităţile Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, dar şi studenţi luterani veniţi la Sibiu pentru Semestrul Ecumenic 2015.
„În cadrul acestui program de studiu, teologii luterani au avut posibilitatea să participe şi la un curs de muzică psaltică. În cadrul acestui curs au învățat câteva cântări la sărbătorile mari ale Ortodoxiei, pe care le-am înregistrat în vara anului trecut. La acest CD au conlucrat și muzicienii bisericii luterane din Sibiu, Jürg Leutert și Britta Falch”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei „Dia. Logos”, diaconul Alexandru Ioniţă.
„O carte de vizită”
Albumul înregistrat vara trecută a apărut cu puţin timp înainte de Paştele catolic şi luteran din acest an şi conţine 12 cântări ortodoxe. Albumul este destinat în special comunităţilor româneşti şi greceşti din Germania, comunităţilor evanghelice-luterane care doresc să cunoască muzica psaltică şi profesorilor de Religie din ţară.
„Este un proiect de promovare a culturii muzicale ortodoxe răsăritene într-o limbă de circulaţie internaţională. Pentru noi este o carte de vizită şi un instrument folositor comunităţilor ortodoxe din spaţiul de limbă germană, dar util în acelaşi timp şi profesorilor de religie din şcolile cu predare în limba germană, unde copiii ar putea învăţa cântări ortodoxe în limba de predare a şcolii”, ne-a spus mai spus diaconul Alexandru Ioniţă.
Albumul va fi promovat în Germania prin instituția evanghelică „Diakonisches Werk/Brot für die Welt” şi prin sectorul cultural din cadrul Mitropoliei Ortodoxe a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.