„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Album dedicat învăţământului teologic ortodox la Sibiu
În cadrul seriei de manifestări academice dedicate împlinirii celor 230 de ani de la înființarea învățământului teologic ortodox de la Sibiu au fost prezentat albumul fotografic și documentar „Vocație și dăinuire. Învățământ teologic ortodox la Sibiu, 230 de ani de istorie «în chipuri și icoane»”, apărut la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului.
Cu ocazia sărbătoririi a 230 de ani de învăţământ teologic la Sibiu, conducerea Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” a dorit ca, pe lângă voluminoasa lucrare a Părintelui Academician Mircea Păcurariu dedicată istoriei celei mai vechi instituţii de învăţământ teologic din sud estul Europei, să editeze și un album mărturie, cu chipuri, documente și imagini fotografice din istoria Facultății noastre. Suntem aşadar în faţa unei istorii în imagini, cu chipuri ctitoriceşti care de-a lungul celor peste două secole de existenţă au format caractere şi modele de slujitori ai lui Dumnezeu, ai Bisericii și ai neamului, prin fiecare dintre tinerii care au trecut pragul venerabilei instituţii de învăţământ teologic sibian.
Prin cercetarea acestui album rememorăm momente dragi trăite de fiecare dintre noi, foști absolvenți sau cei care activăm astăzi în Facultatea de Teologie a Sfântului Andrei Șaguna, și ne aducem aminte mai întâi de mentorii noştri spirituali, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel: Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa (Evrei 13, 7). Comemorarea celor 230 de ani de existenţă ai Facultăţii noastre ne obligă să aducem mulțumire și preamărire Bunului Dumnezeu și cinstire Sfântului Andrei, ctitorul acestui institut academic de teologie, pentru întreaga lucrare spirituală, culturală și națională împlinită, pentru Biserică și neam, prin sămânţa răsădită de mai marii noştri dascăli care a găsit un sol propice în slujitorii sfintelor altare, de-a lungul atâtor veacuri, care nu au fost uşoare pentru credincioșii ortodocşi din Ardeal.
Prezentul album vine şi întregește într-un fel, inegalabila galerie a profesorilor de la Facultatea Andreiană, din Aula „Ioan Meţianu”, şi care la fiecare eveniment găzduit în acest loc exercită o copleşitoare forţă asupra celor prezenți, prin autoritatea teologică reprezentată de fiecare chip din aceste tablouri. Volumul de acum cuprinde pe lângă aceste chipuri ale profesorilor care s-au jertfit la altar și la catedră, pentru formarea viitorilor slujitori ai Bisericii, şi locurile prin care fiecare dintre absolvenţii noştri a trecut de-a lungul studiilor, dar și evenimente deosebite din viața acestei Facultății. Astfel, dacă Nicolae Iorga spunea că istoria Ardealului este „o istorie de sate şi preoţi”, răsfoind acest album, parafrazând, putem spune că istoria Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu este „o istorie de chipuri şi locuri” care au marcat sub toate aspectele viaţa Bisericii Ortodoxe din Ardeal și din întreaga Țară, şi chiar a Ortodoxiei în general.
Facultatea de Teologie din Sibiu a dat Bisericii Ortodoxe Române, din Țară și de pretutindeni înalți ierarhi, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, mari profesori de Teologie, printre care și Părintele Dumitru Stăniloae, mulți academicieni și mai ales generații de slujitori ai altarului străbun. Albumul fotografic pe care îl prefaţăm încearcă să ne poarte, într-un mod specific, vizual și afectiv, prin istoria acestei înalte și prestigioase Facultăți de Teologie, trezind frumoase amintiri și sporind în inimile noastre prețuirea pe care i-o datorăm instituției care ne-a format.
Binecuvântăm osteneala depusă de cei care au vegheat şi s-au ocupat cu realizarea acestui frumos album şi rugăm pe Hristos Domnul, Cel Înviat din morţi, să le facă parte de sănătate şi bună sporire, iar celor care vor bucura de acest album le amintim că „Alma Mater Cibieniensis”, Facultatea de Teologie a Sfântului Andrei Șaguna îi poartă întotdeauna în rugăciune, pentru continuarea comuniunii care ne leagă, și îi așteaptă cu drag să o revadă.