În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Aniversarea a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea
La împlinirea a 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Oradea, 23 mai 1919, după ce orașul fusese eliberat de Armata Română condusă de Generalul Traian Moșoiu, la Paștile anului 1919, în urbea de pe malurile Crișului Repede s-au organizat, între 20-23 mai, de către municipalitatea orădeană, o serie de evenimente menite să celebreze acest moment important din istoria României, evenimente la care a luat parte și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.
La Sala Mare a Primăriei Oradea, luni, 20 mai, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, a primarului Ilie Bolojan, a prof. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea și a numeroși invitați, a fost deschisă oficial expoziția „Însemnele Regalității Românești”, în cadrul căreia au fost expuse Coroana de oțel, Sceptrul și Mantia Regelui Ferdinand I, exponate care vor putea fi admirate până în luna iunie la Muzeul Oraşului Oradea.
Evenimentele aniversare regale din Oradea au continuat, joi, 23 mai, la Muzeul Orașului Oradea, prin vernisarea a două expoziţii închinate Familiei Regale: „Regina Maria, un veac de inspiraţie” şi „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea”.
Vernisajele celor două expoziții au fost onorate de prezenţa Alteței Sale Regale, Principele Radu al României, a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a lui Florian Birta, viceprimar al municipiului Oradea. De asemenea, invitat special la vernisaj a fost corul de copii al Liceului „Gheorghe Lazăr” din Pecica, județul Arad, localitatea de obârșie a Episcopului ctitor Roman Ciorogariu al Oradiei, cel care a întâmpinat Familia Regală în urmă cu o sută de ani la Oradea, cor dirijat de prof. Alexandru Zaharia și care a intonat Imnul Regal și alte piese muzicale.
Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea, moderatorul vernisajelor și ghidul expozițiilor, a exprimat bucuria și onoarea instituției pe care o conduce de a fi gazdă unor expoziții de o asemenea valoare simbolică, spirituală și materială.
Alteța Sa Regală, Principele Radu a transmis cuvântul de felicitare și admirație al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, adresat orădenilor și bihorenilor pentru frumoasele manifestări prin care sunt cinstiți regele Ferdinand I și Regina Maria, iar prin cei doi Suverani întreaga Casă Regală a României: „Reprezint Custodele Coroanei Române într-o împrejurare care face cinste întregii Românii. Aceşti 100 de ani pe care-i sărbătorim azi sunt marcaţi de un contrast izbitor. Pe de-o parte, a fost cea mai neagră parte din istoria noastră. Perioada în care am pierdut cei mai mulţi oameni, perioada în care războaiele şi revoluţiile ideologice au făcut ca nicio familie românească să nu rămână neatinsă de doliu. În acelaşi timp, este perioada în care România a progresat nemaipomenit.
Niciodată în istorie ţara noastră nu a făcut atâţia paşi înainte ca de la 1918 până azi. De aceea, consider că legământul făcut de Regele Ferdinand şi de Regina Maria s-a împlinit”. De asemenea, Alteța Sa Regală, Principele Radu a remarcat că „România Modernă s-a născut odată cu regele Carol I. El a fost cel care şi-a pus semnătura pe Constituţia ţării, între ale cărei articole se preciza şi numele ţării: România. Fără Regele Carol I şi fără Regele Ferdinand I, nu am fi fost astăzi aici. Iar prin cele întâmplate la Oradea, respectiv amplasarea statuii Reginei Maria în faţa teatrului de stat şi amplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii, le dăm copiilor și tinerilor noştri un reper despre modele care merită urmate”.
În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei a subliniat simbolismul puternic al însemnelor regale, Coroana de oțel a Regilor României, Sceptrul și Mantia Regelui Ferdinand, care se află pentru o perioadă în Oradea, dar și faptul că amplasarea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand I exact pe locul unde aceasta s-a aflat odinioară, reprezintă un gest necesar şi reparator, de reconciliere istorică: „Pentru mine personal, dar cred că pentru toți locuitorii Oradiei, ziua de astăzi este o zi cu mare încărcătură emoțională. Se împlinesc 100 de ani de când Regele Ferdinand şi Regina Maria au sosit în Oradea, în prima vizită în Transilvania și în părțile apusene, întâmpinaţi fiind de Episcopul ortodox Roman Ciorogariu și de Episcopul greco-catolic Demetriu Radu, după ce, cu o lună de zile mai înainte, la Sfintele Paști ale anului 1919, Armata Română condusă de Generalul Traian Moşoiu, în numele Regelui Ferdinand, a eliberat Oradea şi ţinutul Bihorului”.
Preasfințitul Părinte Sofronie a remarcat că „la 100 de ani de la acel fericit, binecuvântat și auroral eveniment din istoria românilor din Bihor, Regele Ferdinand, călare, de data aceasta cu Coroana de oțel pe cap, cu Sceptrul în mână și cu mantia cu care a fost investit la Alba Iulia, la încoronare, se întâlnește, din nou, sub chipul statuii ecvestre, împreună cu Regina Maria, cu cei doi episcopi, Roman Ciorogariu și Demetriu Radu, și ei în statui, dar și cu Generalul Traian Moșoiu. Este un gest necesar, reparatoriu și contribuie esențial la reconcilierea națională”.
„Statuia ecvestră a Regelui Ferdinand din centrul oraşului Oradea a venit pe locul pe care a fost odinioară. Statuia Domnitorului întregitor Mihai Viteazul va fi amplasată, cu fast, în fața noii Catedrale Episcopale <Învierea Domnului>. Anul viitor, 2020, se împlinesc 100 de ani de la reactivarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei. Regele Ferdinand, în urmă cu o sută de ani, i-a făgăduit lui Roman Ciorogariu, în cadrul vizitei din 23 mai 1919, că visul românilor ortodocși bihoreni, de a-și vedea restaurată, restatornicită în vechile ei drepturi Episcopia Ortodoxă, se va împlini mai curând decât cred ei. Și așa s-a și întâmplat în 1920, Regele și-a ținut promisiunea și prima Eparhie Ortodoxă Românească reactivată din cuprinsul țării reîntregite a fost cea de la Oradea Mare, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand. Așadar, în fața noii Catedrale Episcopale din Oradea, dorită de toți Episcopii Oradiei și care s-a construit doar acum, în ultimii ani, după căderea regimului comunist, în fața Catedralei va trona, călare, Mihai Viteazul”, a mai precizat Preasfințitul Episcop Sofronie.
Viceprimarul orașului, Florian Birta a mulțumit Alteței Sale Regale, Principele Radu al României și Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei pentru prezența la evenimentele care marchează cei 100 de ani scurși de la vizita istorică a perechii regale române la Oradea, dar și tuturor celor implicați în buna organizare și desfășurare a evenimentelor omagiale.
Expoziție dedicată Reginei Maria
Expoziţia „Regina Maria, un veac de inspiraţie” integrează - într-o scenografie creativă - cărți rare (inclusiv cu autograful Reginei), cărți poștale și fotografii cu Regina Maria, vestimentație și accesorii din epocă, care intră în dialog cu piese de design contemporan inspirate de personalitatea ei. Pictori și artiști vizuali reprezentativi pentru arta contemporană au evocat-o, la rândul lor, în ipostaze și viziuni diferite. Expoziţia „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea”, realizată de în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Arhivele Naționale – Serviciul Județean Bihor, respectiv Muzeul Naţional Cotroceni, cuprinde 64 de fotografii inedite ale Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, de la vizita istorică din 23 mai 1919.