„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Aniversarea a 800 de ani de la prima atestare documentară a satului bistriţean Ţentea
Cu ocazia împlinirii a 800 de ani de la prima atestare documentară a localității Țentea, comuna Chiochiș, județul Bistrița-Năsăud, și în cadrul „Anului omagial al satului românesc” în Patriarhia Română, în localitatea Țentea s-a organizat pentru prima dată sărbătoarea „Fiii satului Țentea”.
Evenimentul organizat de un grup dintre fiii satului plecați pe meleaguri străine, cu implicarea Parohiei Țentea a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în sobor de preoți oficiată de protopopul de Beclean, Vicențiu Doru Zinveliu, care, în cuvântul de învățătură a subliniat importanța întoarcerii fiilor la casele lor. După Sfânta Liturghie a avut loc slujba de sfințire a celor două troițe noi amplasate în fața locașului de cult, după care sătenii s-au îndreptat spre centrul satului, unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii satului trecuți la cele veșnice în cadrul celor două războaie mondiale.
La căminul cultural a avut loc, apoi, lansarea cărții „Țentea - file de istorie”, alcătuită de pr. Nicolae-Dragoș Kerekes, fiu al satului, pentru acest moment. Volumul prefațat de pr. conf. dr. habil. Gabriel-Viorel Gârdan face o trecere în revistă a principalelor documente privitoare la localitate și o analiză demografică a populației satului Țentea pentru cele opt centenare pe baza documentelor și statisticilor vremii. La final, volumul a fost oferit gratuit sătenilor de către autor și s-au acordat autografe. Lansarea a fost urmată de o agapă frățească. Sărbătoarea a continuat cu un meci de fotbal demonstrativ și cu „Balul fiilor satului Țentea” susținut de Formația „Transilvania”.