„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia; și cel care caută găsește; și celui care bate i se va deschide. Și care t
Aniversarea protopopului de Năsăud, Ioan Dâmbu, la 30 de ani de activitate
Credincioșii din Țara Năsăudului l-au sărbătorit pe protopopul Ioan Dâmbu, la împlinirea celor 30 de ani de slujire. La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, numeroși preoți și oameni de cultură.
După o slujbă de Te Deum, săvârșită în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, IPS Mitropolit Andrei i-a acordat protopopului Ioan Dâmbu „Ordinul Mihai Vodă” pentru clerici. Ierarhul a fost însoţit de la Centrul Eparhial de către vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, de consilierul pe probleme de misiune şi protocol, arhid. Claudiu Grama, şi de pr. lect. dr. Răzvan Perşa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La această întâlnire au mai luat parte protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, şi protopopul de Beclean, Doru Zinveliu.
În Sala de conferinţe de la sediul protopopiatului, preoții din Protopopiatul Năsăud au participat la conferința preoțească de toamnă. IPS Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a subliniat contribuţia majoră pe care Biserica Ortodoxă Română a avut-o la promovarea conştiinţei unităţii spirituale a neamului românesc şi a evocat personalitatea Patriarhului Miron Cristea.
Pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a ținut o prelegere despre „Biserica în fața societății moderne. Strategia misionară a bisericii după Referendum”, tema abordată făcând parte din contextul Anului omagial al unității de neam și de credință. Acesta a evidenţiat rolul pe care Biserica îl are în societate şi a punctat câteva repere privind strategia misionară a Bisericii în epoca contemporană. Conferinţa a fost urmată de discuţii pe tema prezentată. În încheiere, pr. Iustin Tira a adus la cunoştinţa preoţilor informaţii de ordin administrativ.
Lansarea volumului omagial
După ședința de lucru a avut loc lansarea volumului omagial „30 de ani «un nou început» In honorem Protopop Ioan Dâmbu”, la împlinirea a trei decenii de slujire ca protoiereu al Ţării Năsăudului. Au luat cuvântul IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, Radu Preda, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al eparhiei, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, directorul Radio Renașterea, și Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Evenimentul a fost moderat de pr. Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud.
Volumul omagial dedicat protopopului Ioan Dâmbu, tipărit la Editura „Renaşterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, este coordonat de pr. Paul Gavriloaie, secretar al Protopopiatului Năsăud şi pr. Georgică Cira, contabil în cadrul aceleiaşi instituţii. Lucrarea adună reperele biografice, cuvinte de binecuvântare şi apreciere, evocări sau mărturii ale unor ierarhi, precum Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; ale unor oameni de cultură precum academicianul Ioan-Aurel Pop, sociologul Vasile Sebastian Dâncu, diplomatul Teodor Baconschi, precum şi ale unor preoţi, profesori şi prieteni ai protopopului Ioan Dâmbu. Ultima secţiune a volumului cuprinde gânduri şi mărturii ale părintelui Ioan Dâmbu, însoţite de o serie de fotografii din arhiva personală.
La final, protopopul Ioan Dâmbu a mulţumit tuturor celor care şi-au aşternut pe hârtie gândurile, amintirile şi poveştile ce îi leagă de persoana sa, apoi celor ce s-au îngrijit de această apariţie editorială, precum şi invitaţilor care au participat la eveniment.
La lansare au mai participat protopopii de Bistriţa, Beclean, Cluj II şi Dej, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, subprefectul Ciprian Ceclan, alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, oameni de cultură, preoţi, profesori, prieteni şi apropiaţi ai protopopului Ioan Dâmbu. Lansarea de carte a fost organizată de Protopopiatul Năsăud, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, sub egida anului Centenar al Marii Uniri.