„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Anul Centenarului Marii Uniri, inaugurat în Episcopia Oradiei
De prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea a sărbătorit hramul paraclisului de iarnă de la demisolul locaşului de cult ocrotit de Sfântului Ierarh Spiridon, alături de Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Ierarh Nectarie. Cu această ocazie, a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor dedicate „Anului omagial al unității de credință și neam” și „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri” în Episcopia Oradiei.
La Catedrala Episcopală din Oradea a fost adusă de către preoţii de la Mănăstirea Izbuc, în frunte cu arhim. Mihail Tărău, exarh și stareț, racla în care se află papucul Sfântului Ierarh Spiridon, odor intrat de curând în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc din Eparhia Oradiei, adus din insula Korfu (Kerkira) din Grecia, precum și racla care adăpostește fragmente din moaștele mai multor sfinți. În ajunul sărbătorii, raclele de la Mănăstirea Izbuc au fost așezate spre închinare alături de racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea, care adăposteşte fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. Slujba Privegherii a fost oficiată de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși. La miezul nopții, unul dintre slujitorii catedralei a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul de iarnă „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie” de la demisolul catedralei.
În ziua prăznuirii Sfântului Spiridon, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi în Catedrala Episcopală, în prezenţa a numeroşi credincioşi. La Ectenia pentru cei adormiți din cadrul Sfintei Liturghii, s-au înălțat rugăciuni pentru veşnica odihnă a robului lui Dumnezeu, Regele Mihai I al României, trecut de curând la cele veșnice, dimpreună cu toți cei adormiți din neamul său. În cadrul slujbei, teologul Andrei Gal a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Episcopale. Ierarhul a sfințit, apoi, o icoană a Sfântului Ierarh Spiridon și a oficiat slujba parastasului pentru pomenirea Regelui Mihai I al României, dimpreună cu tot neamul lui cel adormit.
Deschiderea manifestărilor dedicate Centenarului
După Sfânta Liturghie, în prezența unor oficialități locale și județene, a membrilor Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, a protopopilor din Eparhie, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a interpretei de muzică populară Florica Bradu, a membrelor Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), a numeroși preoți și profesori de religie și a 700 de elevi de la școli din municipiul Oradea și județul Bihor, a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor dedicate „Anului omagial al unității de credință și neam” și „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri” în Episcopia Oradiei. Manifestarea inaugurală a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri în Episcopia Oradiei a început cu primirea celor 700 de colindători în Catedrală, copii și tineri îmbrăcați în straie populare din diferite zone ale județului Bihor, participanți la ediţia a XIII-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”, organizat de Episcopia Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, Palatul Copiilor din Oradea, AFOREO, Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR), Filiala Bihor, cu sprijinul Era Shopping Park Oradea. Corul Liceului Ortodox din Oradea a intonat Imnul Național al României iar interpreta Florica Bradu, promotoare a folclorului autentic românesc, a cântat, în premieră, melodia „La mulți ani, neamului meu”, recent înregistrată, dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
A urmat cuvântul PS Episcop Sofronie, care a proclamat solemn deschiderea oficială a manifestărilor dedicate „Anului omagial al unității de credință și neam” și „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri” în Episcopia Oradiei: „În această zi specială de sărbătoare, după ce a trecut 1 decembrie, Ziua Națională a României, în care, anul acesta, s-au serbat 99 de ani de la Marea Unire, am intrat în intrat în cel de-al 100-lea an de la refacerea unității noastre statale. De aceea, anul ce vine a fost proclamat, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Autocefale, ca «An omagial al unității de credință și neam» și «An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918)»”.
Ierarhul a mai menţionat că „prin serbarea de acum, la noi, în Bihor, începe sărbătorirea a o sută de ani de la Marea Unire, prăznuire ce va dura, cu ajutorul Proniei divine, pe parcursul întregului an ce vine, în care, cu înțelepciune și recunoștință, avem datoria să cultivăm roadele Marii Uniri de care au beneficiat și înaintașii noștri și de care beneficiem și noi, transmițând mai departe moștenirea din străbuni”. Corul Liceului Ortodox din Oradea, dirijat de arhid. prof. Ștefan Lakatos, a interpretat „Imnul Regal”, „Limba noastră” și „Polieleul românilor”. Prof. Elisaveta Roșu, inspector școlar, a subliniat importanța sărbătoririi, cu demnitate și respect, a celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918 și a invitat pe toți bihorenii să participe la manifestările ce se vor desfășura în Oradea și Bihor dedicate Centenarului Marii Uniri. Corul Liceului de Arte din Oradea, dirijat de prof. Arnold Schneider, a interpretat, apoi, cântece patriotice.
Prof. Codruța Bogdan, inspector școlar general adjunct, a transmis mesajul prof. Alin Florin Novac Iuhas, inspector școlar general al județului Bihor, adresat participanților la manifestare.
Prăznuirea Sfântului Spiridon la Catedrala Episcopală din Oradea s-a încheiat cu oficierea Acatistului Sfântului Ierarh Spiridon, urmat de procesiunea de înconjurare a sfântului lăcaș și săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de către preoţii de la Mănăstirea Izbuc, împreună cu preoţii de la catedrală, cu participarea a sute de credincioşi, care au avut posibilitatea să se închine şi să sărute racla care adăpostește papucul Sfântului Ierarh Spiridon, racla cu fragmente din moaștele mai multor sfinți, alături de racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăposteşte fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.