„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Arhid. Constantin Voicu, pomenit la şase luni de la trecerea la Domnul
Un sobor de preoţi şi diaconi condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat slujba de Parastas pentru arhidiaconul prof. univ. dr. Constantin Voicu, la şase luni de la trecerea sa în veşnicie. Personalitatea arhidiaconului Constantin Voicu, mentor şi îndrumător pentru cadre didactice şi preoţi, a fost evocată depr. prof. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
Slujba de pomenire a fost oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu, în prezenţa familiei şi rudelor, a ucenicilor şi apropiaţilor celui care a fost profesor de Patrologie şi mulţi ani rector al vechiului Institut Teologic de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”.
La finalul slujbei religioase, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr a evocat personalitatea arhidiaconului Constantin Voicu, mentor şi îndrumător pentru foarte multe cadre didactice şi pentru foarte mulţi preoţi din Transilvania şi nu numai.
„Părintele profesor Constantin Voicu ne-a adunat din nou în Catedrala mitropolitană din Sibiu, acolo unde glasul lui a răsunat de multe ori în slujba lui Dumnezeu. Ne-am adunat pentru că toţi ne considerăm discipoli şi toţi l-am avut ca pe un părinte. Dumnezeu a îngăduit ca în ziua de pomenire a marelui ierarh Ioan Gură de Aur, să-l mute din această viaţă la viaţa cea veşnică, iar astăzi îi facem pomenire de jumătate de an, trăind bucuria Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Am cântat imnul de biruinţă prin care ne exprimăm această bucurie şi nădejde că toţi cei care au plecat dintre noi au fost rânduiţi de Dumnezeu să fie împreună cu El în Împărăţia Cerurilor, El care a biruit moartea şi ne-a dăruit Învierea. Poate că nu întâmplător în această perioadă, pregătind aniversarea facultăţii noastre, ne-a fost dat să-l întâlnim în fotografii şi documente pe părintele arhidiacon Constantin Voicu. Întreaga sa activitate s-a identificat cu Facultatea de Teologie din Sibiu şi, în general, cu învăţământul teologic românesc. Este prezent în mijlocul profesorilor, în mijlocul invitaţilor, a fost prezent în multe locuri din Europa şi din lume, a cunoscut oameni de mare valoare şi a primit la Sibiu invitaţi de mare profunzime teologică. Am putea spune că şi chipul părintelui rector rămâne mereu printre noi, chiar dacă astăzi el ne priveşte de sus, din Împărăţia lui Dumnezeu. Noi îl simţim aproape de noi, împreună cu noi. Şi dacă aducem omagiu tuturor celor care au slujit şcoala teologică, cu atât mai mult trebuie să-i ducem şi părintelui rector un asemenea omagiu”, a spus pr. Nicolae Chifăr.
Îndrumător pentru cadre didactice şi preoţi
Părintele Voicu a fost unul dintre cei mai mari profesori de Patrologie din țară. S-a născut la 5 decembrie 1929, în oraşul Braşov. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1952. A continuat pregătirea la Institutul Teologic din Bucureşti, unde a obţinut titlul academic de „Doctor în Teologie” în anul 1975.
În perioada 1977-1978 a făcut studii de specializare post-doctorale în Elveţia, iar după ce a ocupat diferite funcţii la Institutul Teologic din Sibiu a fost rectorul acestuia în perioada 1979-1992. În anul 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofiţer din partea Preşedinţiei României, iar la 7 decembrie 2004, Universitatea din Oradea i-a decernat titlul de „Doctor Honoris Causa”.
În anul 2012 şi Universitatea „1 Decembrie” din Alba-Iulia i-a conferit acelaşi titlu. A primit distincţia „Crucea Patriarhală” din partea a cinci Patriarhi ai României. În anul 2007, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a conferit distincţia „Crucea Şaguniană pentru clerici”. Opera arhid. prof. dr. Constantin Voicu însumează zece lucrări în volum şi peste o sută treizeci de studii şi articole publicate în revistele de specialitate din ţară şi străinătate. A plecat la cele veşnice în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 2015, după o grea şi îndelungată suferinţă trupească.