„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia, la 15 ani de la înființare
Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia aniversează 15 ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, copiii şi personalul centrului au pregătit un program festiv. În cei 15 ani de funcționare, aşezământul a oferit ocrotire pentru 56 de copii şi tineri iar 42 dintre aceştia au părăsit aşezământul după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social.
Manifestările dedicate împlinirii a 15 ani de la înființare au început cu oficierea unei slujbe de binecuvântare. Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia și-a deschis porțile pentru vizitatori, pentru foştii beneficiari sau angajați, precum și parteneri sau colaboratori.
Foștii beneficiari au povestit cum au reuşit să îşi întemeieze o familie şi să se integreze social, și au rememorat perioada petrecută în cadrul așezământului social. Manifestările s-au încheiat cu o masă festivă.
„Am sărbătorit Ziua Casei dar şi rezultatele bune pe care le au copiii la şcoală. Într-un cuvânt, relaţia noastră cu copiii prin prisma credinţei, dragostei şi nădejdii că vor fi oameni buni când îşi vor lua zborul în viaţă. Încercăm ca prin dragostea cu care le oferim toate cele necesare, să le asigurăm o dezvoltare armonioasă, în care traumele pe care le-au suferit şi lipsa familiei să nu îşi pună amprenta prea adânc pe întreaga lor viaţă. Suntem bucuroși de realizările lor frumoase, mulţi dintre ei sunt talentaţi, au ajuns să urmeze şcolile potrivite şi au obţinut rezultate bune la învăţătură şi la diferite concursuri”, a spus părintele Marcel Duda coordonatorul Aşezământului Social „Sfântul Vasile cel Mare”.
De asemenea, pr. Marcel Duda a arătat că „cea mai importantă realizare e relaţia pe care o avem cu aceşti copii. Secretul e că nu am forţat lucrurile în acest sens, totul a decurs natural, firesc, cu suişuri şi coborâşuri. E nevoie de dăruire şi răbdare, de vocaţie. Vreau să-i mulţumesc lui Dumnezeu că face atâtea minuni, că ne întăreşte să nu cădem pradă deznădejdii. Mulţumesc Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei şi părintelui consilier Nicolae Călin Ignat care ne sprijină permanent. Mulţumesc colegilor şi echipei, le mulţumesc şi copiilor. Rezultatele noastre se datorează şi oamenilor cu suflet mare care ne-au sprijinit, sponsorilor noştri, precum şi preoţilor parohi care ne-au ajutat de-a lungul timpului”, a spus părintele Marcel Duda coordonatorul Aşezământului Social „Sfântul Vasile cel Mare”.
În cei 15 ani de funcţionare, Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia a oferit ocrotire pentru 56 de copii şi tineri iar 42 dintre aceştia au părăsit aşezământul după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social.
„Misiunea acestui centru rezidenţial pentru copii este îmbunătăţirea stării fizice şi psihice a copiilor care au suferit o formă de abuz din partea unui adult sau a unui copil mai mare sau sunt în pericol de a deveni victime ale abuzului, în vederea dezvoltării armonioase a personalităţii sub atenta oblăduire a Bisericii”, a mai spus părintele Marcel Duda.
O tânără care a fost ocrotită în cadrul acestui așezământ și care a părăsit sistemul de protecție a transmis un mesaj celor care i-au purtat de grijă și celor alături de care și-a trăit copilăria: „Mi-am amintit de toate sărbătorile de Crăciun petrecute alături de voi. Aș da orice să pot întoarce timpul și să mai petrec un Crăciun cu voi, ar fi minunat să mai simt și eu cum e să fii un copil fără griji și nevoi, un copil fericit. Îmi este foarte dor de voi, de toți”.
Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia funcţionează în cadrul reţelei sociale a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și oferă găzduire, servicii educative şi de consiliere pentru 14 copii şi tineri cu vârste cuprinse între 3 şi 19 de ani. Centrul a fost înfiinţat în anul 2003 în urma unui parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Consiliul Local Alba Iulia prin Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Serviciul de Ajutor Maltez din Koblentz Germania, conform unui comunicat al Asociaţiei Filantropia Alba Iulia.