„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
„ASTRA Multicultural”, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, găzduieşte cea de a doua ediţie a manifestării „ASTRA Multicultural”, în perioada 10-16 iulie. Dezvoltat în cadrul proiectului „Patrimoniu deschis” și desfășurat în premieră anul trecut, acest eveniment pune în evidenţă valorile multietnice cu ajutorul unor reprezentanți ai comunităților din întreaga țară.
La Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cadrul manifestării „ASTRA Multicultural”, publicul este invitat să descopere circulația valorilor europene, confluențele interetnice, influențele în arta tradițională, prin ateliere educaționale interactive, spectacole de muzică și dansuri tradiționale, conform celor precizate de Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA, care a adăugat că publicul va mai avea parte de un maraton gastronomic, cu preparate lipovenești, sârbești, săsești sau românești în cadrul Târgului de țară. De asemenea, prin proiectul din acest an sunt aniversaţi 50 de ani de la deschiderea pentru public a Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Azi, de la ora 9.00 are loc Conferința științifică „ASTRA Multicultural. Patrimoniu Cultural. Valoare. Perspective, Muzeul în aer liber, Pavilionul Muzeal Multicultural”. Atelierele culinare se vor desfășura la Târgul de țară din Muzeul în aer liber de azi până duminică, 16 iulie. Tot azi, comunitatea de lipoveni din satul Mila 23, din Delta Dunării, va pregăti ciorbă de perișoare de pește la ceaun și colțunași prăjiți. Pe parcursul manifestării, bucătarii din Deltă vor mai pregăti pentru public saramură de pește, ardei umpluţi. Sâmbătă, 15 iulie, membri comunității rrome din satul Ighișu Vechi, va găti tocană de pui cu găluște de făină şi clătite cu dovlecei. De asemenea, sârbii din Svinita, judeţul Mehedinți, vor găti pogăci cu brânză, pleșcavița, ciorbă de somn și lipie. Lipovenii din Mila 23 vor mai pregăti pentru vizitatori pește prăjit și crap pe varză. Membrii comunității maghiare din Sibiu (Centrul Cultural Maghiar) vor pregăti un ceaun cu Marhapörkölt (tocăniță de vițel), în timp ce oierii din Răşinari, judeţul Sibiu vor pregăti noatin (miel) la ceaun. În ultima zi bucătarii lipoveni vor găti supă de pește, pește sărat și fiert, iar bucătarii din Rășinari vor face din nou noatin la ceaun, iar rromii din Ighișu Vechi vor pregăti varză cu carne de porc.
Muzeul ASTRA va mai găzdui un concert susţinut de Nicu Covaci (Phoenix) intitulat „Arhaic Rock” sâmbătă, 15 iulie, începând cu ora 19.00, pe scena de pe lac, iar duminică, 16 iulie, de la ora 19:30, va concerta interpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu cu grupul instrumental „Crai Nou”, conform unui comunicat al Complexului Naţional Muzeal ASTRA.
Meşteşuguri şi dansuri tradiţinale
În cadrul programului educațional „Creativitate la Școala Multietnică”, toți cei doritori vor putea participa la activităţile care urmează să se desfășoare, de la „Gospodăria de împletitor de paie sas, Cisnădioara, Sibiu”, la un „Târg al meșteșugarilor din comunități multiculturale” la care participă patruzeci și opt de meșteri de diferite etnii și din diverse zone multietnice ale României și Republica Moldova (prin colaborarea cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Republica Moldova, director Diana Dicusarî), la „Ateliere de cultură rromani- T-aves Baxtalo!”, la atelierul „Învățăm să vorbim limba rromani, învățăm despre dialectele limbii rromani”, la atelierul „Învățăm cum și de ce își împletesc fetele părul”, la „Învățăm să dansăm. Atelier de dansuri ale minorităților cu Şcoala de dans Lajtha Laszlo din Sfântu Gheorghe, județul Covasna”.
De asemenea, pe lângă „Maratonul gastronomic multietnic”, publicul va putea participa la „Festivalul de muzică și dansuri tradiționale multietnice” care ca avea loc pe scena de pe lac, pe 14 și 16 iulie, în intervalul orar 17.00-20.00.
La manifestarea din Dumbrava Sibiului participă numeroase ansambluri și grupuri folclorice, printre care: Ansamblul „Veselijah”, Hosman, Sibiu; Ansamblul de dansuri ţigăneşti – elevii școlii din comuna Rusciori, Sibiu; Şcoala de dans „Lajtha Laszlo”, Sfântu Gheorghe, Covasna; Taraful din Băbiciu, Olt; Ansamblul popular maghiar „Fenyöscke”, Sfântu Gheorghe, Covasna; Ansamblul de dansuri al Uniunii Croaţilor din România – „Karasevska Zora”, Caraşova, Caraş Severin; Ansamblul „Dunav”, Sviniţa, Mehedinţi; Fanfara Turnişor „Neppendorfer Blaskapelle”; Ansamblul de dansuri al Forumului Democrat al Germanilor, Sibiu; Ansamblul elen „Odyssea”, Tulcea; Ansamblul aromân „Dor”, Sarighiol din Deal, Tulcea, „Junii”, Grupul vocal al şcolii populare de Arte „Ilie Micu”; „Fluieraşii” din Dobroteşti, Teleorman; Ansamblul „Căluşerii” din Răşinari, judeţul Sibiu. În închiderea evenimentului, duminică, 16 iulie vor susține concerte următorii interpreți de muzică populară: Roberta Crintea, solistă a Ansamblului artistic profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, în interval orar 19.00-19.30 şi Nicolae Furdui Iancu, cu grupul instrumental „Crai Nou”, în interval orar: 19.30-20.15.