„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
Atelier de creație pentru copii în Parohia Dumbrăveni, Beclean
La Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dumbrăveni, Protopopiatul Beclean, a avut loc sâmbătă, 19 august, un atelier de creație, destinat copiilor și tinerilor din cadrul parohiei. Activitățile au urmărit dezvoltarea creativității și a comunicării între tineri, apropierea acestora de Biserică, precum și dezvoltarea actualului grup parohial de copii şi tineri.
Parohul Leon Drăgan, inițiatorul acțiunii, a urmărit ca prin această activitate creativă tinerii şi copiii să se apropie de Biserică, să se cunoască pe ei înşişi, să înveţe munca în echipă şi să fie comunicativi. De asemenea, a fost vizată și dezvoltarea și extinderea actualului grup parohial de copii şi tineri. Mare parte dintre membrii grupului parohial participă în fiecare duminică la Sfânta Liturghie, conform parohului Leon Drăgan.
În cadrul atelierului, 40 de copii și tineri au avut ocazia să confecționeze felicitări sub îndrumarea prof. Ecaterina Bercu din Cluj-Napoca, care a oferit îndrumare și explicații necesare derulării activităților pe categorii de vârstă.
„Succesul acțiunii s-a văzut la final, când fiecare copil a reușit să realizeze câte șapte – opt felicitări. Cei mici au fost entuziasmați și bucuroși că au avut ocazia să le arate părinților că din mâini, dar și suflete inocente, pot ieși creații frumoase”, a spus pr. Leon Drăgan. „Pe copii îi simţim implicaţi, încântaţi şi cel mai important lucru este atunci când în ochii lor se citeşte bucuria”, a mai spus parohul din Dumbrăveni, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Din programul activităților desfășurate cu copiii și tinerii, în Parohia Dumbrava, au mai făcut parte momentele de rugăciune, de la începutul şi sfârşitul lucrului, precum şi cele de la masă. La sfârşitul întâlnirii toţi copiii au primit bunătăţi, ca răsplată pentru munca lor.
„Prin această acţiune, Parohia Ortodoxă Dumbrăveni a venit în întâmpinarea copiilor, în această perioadă de vacanţă, urmând ca pe viitor, în întâlnirile lunare să se desfășoare ateliere de pictură și multe alte creații prin care să le cultive celor mici simţul artistic, iubirea de frumos şi, în acelaşi timp, să le insufle dragostea pentru sfinţi şi pentru Biserică. Mulțumim domnișoarei Ecaterina Bercu care i-a îndrumat și le-a arătat copiilor cum să-și descopere latura artistică. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în aceste activități și au adus zâmbet, bucurie și nădejde în sufletele noastre”, a mai spus părintele Leon Drăgan, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Localitatea Dumbrăveni este atestată documentar din anul 1467 și este printre primele localităţi care au luat naştere pe domeniul cetăţii Ciceului, hotarul său fiind menţionat în documente ca fiind întins de la Dealul Hăşmaşului şi până la dealul Boiereni, din actualul judeţ Maramureş. Comunitatea de credincioși din acest sat avea o biserică din lemn, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, care a dăinuit aici până în anul 1925, când a fost donată credincioşilor din Strâmbu, județul Cluj. În prezentăm bisericuţa monument istoric se află la mănăstirea de la Căşiel. Actuala biserică a fost construită în anul 1908-1909, în timpul preotului Făgărăşan Pompei. În decursul anilor, locașul de cult a fost reparat de mai multe ori. În 1924, biserica a fost acoperită cu tablă zincată, iar în anul 1933 s-au început lucrări de înfrumuseţare. S-au mai făcut reparații în 1942, în 1974, în 1980-1981. Biserica a fost sfinţită în data de 26 iulie 1981 de Arhiepiscopul Teofil. Din anul 1984, sub păstorirea părintelui Gheorghe Rus, s-au făcut lucrări la casa parohială şi la biserică. Din anul 2009 s-au făcut alte reparaţii, iar pe 28 iulie 2013, biserica a fost resfințită de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleaculului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
În prezent, în Parohia Dumbrăveni sunt aproximativ 400 de credincioşi, implicaţi în viaţa duhovnicească, liturgică, misionară şi socială a Bisericii. Un accent deosebit s-a pus pe catehizarea tinerilor, iar la nivel parohial este un cor de tineri cu care se organizează diferite concerte cu ocazia marilor praznice.