„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Atelierele Museikon, dedicate în acest an Sfântului Simion Ștefan
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul iconarilor participanți la Atelierele Museikon. Ediția din acest an este dedicată Sfântului Simion Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei din secolul al XVII-lea, care a făcut prima traducere integrală a Noului Testament în limba română.
IPS Arhiepiscop Irineu a dialogat cu fiecare pictor participant la Atelierele Museikon, a privit lucrările lor, iar la final le-a vorbit despre importanța lucrării pe care ei o desfășoară în Biserică. Cei mai mulți dintre participanți pictează icoana Sfântului Simion Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei, în diferite ipostaze din viața sa. Toți cei care vor veni în atelier pot urmări cum se pictează o icoană și pot afla mai multe despre iconografia ortodoxă, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Ediția din acest an a Atelierelor Museikon este dedicată Sfântului Ierarh transilvănean din secolul al XVII-lea, care a făcut prima traducere integrală a Noului Testament în limba română.
Atelierele Museikon se află la prima ediție și se desfășoară în perioada 23-28 octombrie. Acest eveniment cultural-artistic și duhovnicesc se adresează publicului interesat de arta religioasă, precum și celor care doresc să vadă cum se pictează o icoană, care sunt provocările pe care le întâmpină iconarul, cum trebuie să fie privită o icoană, care sunt regulile privind pictarea icoanelor. Atelierul se desfășoară în clădirea Museikon, din Alba Iulia.
„Ca muzeu participativ, care nu se rezumă la a restitui istoria icoanei, ci se simte responsabil și pentru viitorul său, Museikon încearcă să îi aducă alături pe cei care știu ce este icoana și pe cei care nu mai știu, pentru a afla unii de la alții că societatea contemporană trăiește prin și pentru icoană tot atât de mult cum s-a trăit și în veacurile trecute. Doar că acum modalitățile de informare fiind mult mai numeroase, riscul de a confunda icoana cu rivalele sale, idolul sau pseudo-icoana, este mult mai mare. Pentru a evita măcar în parte acest risc, doritorii de răspunsuri vor putea dialoga cu câțiva dintre cei îndreptățiți să le ofere: preoți iconari asemenea marilor maeștrii ai icoanei bizantine, dar și pictori care și-au găsit sau care se mai află încă în căutarea adevăratelor modele”, conform organizatorilor.
La atelier participă ieromonahii Pantelimon Șușnea și Siluan Timbuș, preotul Nicolae Bălan, profesorul univ. dr. Marcel Muntean, restauratoarea Daniela Burnete și pictorii Teona Antonescu, Ana Jilinschi, Claudiu Mihăilă, Andrei Nuțu, Florin Poenariu, Cristina Răileanu și Adrian Sicoe. Participanții sunt autori a numeroase lucrări, unele dintre ele realizate pentru credincioși din afara României, laureați ai unor premii prestigioase sau aflați la începutul studiilor universitare.