„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Au început conferințele preoțești de primăvară în Arhiepiscopia Sibiului
Preoții din protopopiatele Brașov, Bran-Zărnești și Săcele din Arhiepiscopia Sibiului s-au întâlnit luni, 20 mai, în localitatea Prejmer, județul Brașov, la sediul Protopopiatului Săcele, unde au participat la conferința de primăvară dedicată „Anului omagial al satului românesc”.
Prima conferință preoțească din Arhiepiscopia Sibiului din acest an a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Larențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat protopopii Dănuț-Gheorghe Benga, Gheorghe Colțea și Sorin Șerban.
În cuvântul de binecuvântare, Părintele Mitropolit Laurențiu a evidențiat rolul pe care îl are Biserica în păstrarea valorilor străbune în mediul sătesc și a adresat preoților rugămintea de a face orice este posibil pentru ca viața satelor în care activează să fie cât mai dinamică: „Trebuie să vedem acum în ce fel reconsiderăm satul românesc, să vedem ce a fost, ce este și ce ar trebuie să fie. Avem nevoie de a face o radiografie a satului românesc, de unde provenim și noi, satul pe care îl păstoriți și de unde proveniți și dumneavoastră. Ne dorim din partea dumneavoastră o implicare în a vedea cum vom reuși să contribuim la renașterea satului românesc”.
La această conferință a fost invitat prof. dr. Ioan Prahoveanu care a prezentat comunicarea intitulată „Lumea satului românesc în trecut și astăzi”. Istoricul brașovean a vorbit despre satul românesc și provocările actuale ale vieții rurale: „Obștea sătească avea odinioară o conducere, un sfat al obștii, alcătuit din înțelepții satului, numit «sfatul bătrânilor», secondat de ceata feciorilor, care reglementa relațiile dintre oameni și aplica normele de drept din sat. Acest sfat al bătrânilor era și legiuitorul, dar și judecătorul oamenilor. Trebuie să reținem că existau în trecut niște norme comunitare, de conviețuire, de reglementare a raporturilor dintre membrii comunității”.
Preoții participanți au adus și ei mărturii despre satul românesc, fiind prezentate trei referate, prin care s-a evidențiat rolul pe care satul românesc l-a avut de-a lungul timpului, dar și situația actuală din satele românești. Astfel, pr. Eduard Ionel Scorțea din Parohia Șirnea a vorbit despre „Satul românesc, vatra plămădirii, păstrării și promovării conștiinței naționale și ecleziale românești”, iar pr. prof. Cristian Muntean de la Parohia Brașov-Cetate 1 a prezentat referatul „Criza actuală a satului românesc și implicarea Bisericii Ortodoxe în atenuarea acestei crize”. În cele din urmă, pr. Petre Drăgan de la Parohia Purcăreni a prezentat referatul „Învățători și primari harnici devotați satului românesc din parohiile rurale din zona Brașovului”.
La final au avut loc mai multe discuții și s-au adus mai multe mărturii despre pastorația în satele românești și specificul acesteia. De asemenea, cei prezenți au avut posibilitatea să admire o expoziție fotografică, în care au fost surprinse viața și personalitățile din trecutul Prejmerului și nu numai. Conferințele preoțești continuă zilele acestea în celelalte protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului.