„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Au început „Zilele Șaguniene”, la Sibiu
Zilele Șaguniene din acest an au început marți, 27 noiembrie, prin Simpozionul Internațional „Teologii Ardeleni și Marea Unire” desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. La deschiderea lucrărilor a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Simpozionul se desfășoară în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, pe perioada a doua zile. Participă cadre didactice de la facultăți de teologie din țară, din Republica Moldova și din universități europene, iar manifestările fac parte din activitățile grupate în cadrul „Anului omagial al unității de credință și de neam” și al „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.
În deschiderea evenimentului academic, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, a urat bun-venit participanților și le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea simpozionului, în preajma manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia.
„Am ales această temă pentru simpozion pentru că Ardealul, prin elitele sale, prin intelectualii săi, dar și prin preoții și credincioșii de rând au avut o contribuție fenomenală la săvârșirea marelui act de la 1 decembrie 1918. Dacă ne uităm la tablourile care străjuiesc această aulă, ne putem da seamă că mai mult de jumătate de cei care sunt prezenți aici prin aceste tablouri au contribuit la săvârșirea acestui marea act”, a spus părintele decan.
Biserica și Marea Unire
În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat importanța unor astfel de manifestări academice, prin care este evidențiată contribuția esențială pe care Biserica strămoșească a avut-o în păstrarea unității de neam și de credință, element care a dus la realizarea și proclamarea unirii românilor la 1 decembrie 1918.
„Acest întreg an a fost dedicat acestui ideal pe care l-a rânduit Dumnezeu și l-au pregătit oamenii, iar Biserica a fost un liant puternic, o instituție statornică, care a cultivat dragostea față de țară, legată de dragostea față de Țara de Sus, față de Împărăția Cerurilor. Patriotismul a fost cultivat în cadrul Bisericii, prin instituțiile ei și ne aflăm aici într-una dintre importantele instituții care a format oameni, slujitori ai altarului și slujitori ai Patriei”, a spus ierarhul.
Au urmat mesajele venite din partea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin prorectorul Marian Țiplic, și din partea părintelui academician Mircea Păcurariu, prin intermediul unei înregistrări video.
Participanții la simpozion au avut posibilitatea să vadă o parte din cărțile expuse în cadrul „Zilelor Șaguniene” prin care sunt evidențiate lucrările culturale și misionare ale marelui ierarh în Transilvania secolului al XIX-lea, expoziția fiind intitulată „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna cel din carte”.
Manifestările continuă azi, de la ora 9.30, cu lansarea volumului „«Voi pune înainte Ierusalimul, ca început al bucuriei mele». Studii și evocări în onoarea Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan” și lansarea volumului „Sfânta Scriptură în Biserică și Istorie. Studii și evocări în onoarea Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Mihoc”.
De la ora 10.00, va avea loc Colocviul doctoranzilor Facultății de Teologie Andrei Șaguna, cu tema „Unitatea de credință și de neam. Făuritorii Marii Uniri din 1918”, care se va desfășura în Aula „Ioan Mețianu” / Sala „Spiridon Cândea” a Facultății de Teologie Ortodoxă.
Mâine, de la ora 17.00, sub genericul „Şuetele şaguniene”, va avea loc conferința „Unirea și intelectualii”, care se va desfășura la Sala Atrium a Primăriei Municipiului Sibiu, la care participă pr. Constantin Necula, dr. Mircea Gheorghe Abrudan, dr. Alexiu Tatu, dr. Silviu Borș. De la ora 18.00 va avea loc Vecernia Mare cu Litie, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, iar de la ora 19.00 se va desfășura procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, urmată, la final de un cuvânt de binecuvântare adresat pelerinilor de către IPS Mitropolit Laurențiu. De la ora 20.00 va avea loc slujba privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Vineri, 30 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, va avea loc, de la ora 9.15, Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană.
În 30 noiembrie, de la ora 12.00, va avea loc şi vernisarea expoziţiei „Andrei Şaguna în icoane și chipuri”, la Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, Pouthongasse 16, 1150, Austria, Viena.
Duminică, 2 decembrie, de la ora 12.00, expoziția „Andrei Şaguna în icoane și chipuri” va fi deschisă în Parohia „Sfântul Apostol Andrei”, Simmeringerstr. 116, 1110, Viena. Luni, 3 decembrie, va avea loc concertul de colinde al Organizației Tinerilor din Sibiu, susținut de la ora 18.00 la Sala Thalia, iar marți 4 decembrie, va avea loc workshop-ul „Comunicarea cu tinerii”, de la ora 14.00, la Protopopiatul Mediaș, eveniment la care participă ca invitat pr. dr. Ciprian Bîlbă.