„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Balul portului popular” la Rupea, județul Brașov
Orașul Rupea din județul Brașov a găzduit sâmbătă, 16 februarie, cea de-a 49-a ediție a „Balului portului popular” din comunitățile aflate în apropiere de vechea cetate transilvăneană.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Rupea și Asociația Culturală „Junii Cetății Rupea”. Câteva sute de participanți din mai multe sate din zona Rupea au participat la acest bal, aducând portul specific fiecărei comunități, cântul, tradițiile și obiceiurile moștenite de la strămoși, încă păstrate în rândul tinerilor. Printre autoritățile prezente amintim prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor, primarul orașului Rupea, Nicolae Liviu Bărdaș, protopopul de Rupea, Mircea Comșa și numeroși primari din satele reprezentate.
Cuvântul de binecuvântare al IPS Mitropolit Laurențiu a fost transmis participanţilor de către protopopul Mircea Comșa, care le-a vorbit celor prezenți despre datoria de a păstra tradițiile.
„După sosirea grupurilor participante, am rostit rugăciunea de binecuvântare pentru începerea evenimentului. I-am felicitat pe participanți pentru dragostea lor față de costumul popular și tradițiile noastre strămoșești, care ne mențin în legătură cu înaintașii noștri. Oaspeții au oferit momente de folclor autentic, iar participanții au adus din bucatele tradiționale din satele noastre din zona Rupea”, ne-a spus protopopul Mircea Comşa.
Printre invitații „Balului portului popular” de la Rupea s-au numărat: interpreta Adina Hada, interpreții Marcel Părău, Marcel Avam și Alina Ploaie, Ansamblul folcloric „Veteranii Junii Sibiului”, Grupul folcloric „Străjerii” din Sighișoara, Ansamblul studențesc „Mugurelul” al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și alți oaspeți din țară și din străinătate.
Participanții au avut posibilitatea să audieze programul folcloric şi evocările invitaților și să participe la joc și la celelalte momente pregătite de organizatori.
Programul a conținut și un moment de evocare a regretatului artist Dumitru Fărcaș, care a participat în dese rânduri la evenimentele de acest fel din Rupea. Maestrul Gheorghiță Radu, fiu al orașului Rupea și apropiat al lui Dumitru Fărcaș, a interpretat la taragot câteva melodii care au adus aminte de recitalurile oferite de regretatul artist român.