„În vremea aceea a auzit Irod tetrarhul toate cele făcute de Iisus și era nedumerit, că se zicea de către unii că Ioan s-a sculat din morți; iar de unii, că Ilie s-a arătat, iar de alții, că un proroc dintre cei vechi a înviat. Iar Irod a zis: Lui Ioan eu i-am tăiat capul. Cine este, dar, Acesta despre care aud asemenea lucruri? Și căuta să-L vadă. Și, întorcându-se, apostolii I-au spus lui Iisus toate câte au făcut. Atunci, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida. Iar mulțimile, aflând, au mers după El, și El, primindu-le, le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuință de vindecare, îi făcea sănătoși.”
Binecuvântare pentru elevi în noul an şcolar
Elevii au primit binecuvântări arhiereşti la deschiderea noului an şcolar, în cadrul momentelor festive la care au participat alături de părinţi şi cadrele didactice. Ierarhii i-au îndemnat pe elevi să îmbine învățătura cu rugăciunea, pentru o dezvoltare spirituală armonioasă.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a vizitat pe 15 septembrie, Grădiniţa „Sfântul Dimitrie” a Arhiepiscopiei Sibiului, unde a oficiat o slujbă religioasă la începutul noului an şi a binecuvântat preşcolarii şi cadrele didactice. Cele cinci grupe de preşcolari de la grădiniţa patronată de Arhiepiscopia Sibiului au participat împreună cu educatoarele şi personalul auxiliar la slujba de binecuvântare oficiată de ierarh alături de consilierul social de la eparhia menţionată, părintele Nicolae Rusu şi inspectorul social pr. Tiberiu Kiss, fiind prezent şi inspectorul de religie din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Sorin Joantă. După slujbă, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe copii să fie ascultători şi cuminţi, iar pe educatoare să se implice cât mai mult în educarea acestor micuţi.
„Ne-am rugat Bunului Dumnezeu să-i ocrotească pe cei care fac educaţie şi pe copilaşii aceştia minunaţi, care ne înconjoară cu multă dragoste. Aici se face şi educaţie religioasă la nivelul lor, prin preoţi anume pregătiţi pentru aşa ceva. Mulţumim lui Dumnezeu că am început un nou an şcolar şi să ne ajute să avem bucurii de pe urma rezultatelor acestei munci educative şi religioase în acelaşi timp”, a spus ierarhul. La final, Părintele Mitropolit le-a oferit copiilor şi personalului de la grădiniţă mai multe iconiţe ale Maicii Domnului.
La Grădiniţa „Sfântul Dimitrie” a Arhiepiscopiei Sibiului sunt înscrişi aproximativ 100 de preşcolari, la grupe cu activităţi în limba română şi în limba germană. Pe lângă activităţile specifice unei grădiniţe, aici copilaşii primesc şi o educaţie religioasă adaptată vârstei lor.
„În grădiniţa noastră, pe lângă activităţile obişnuite, se desfăşoară şi activităţi religioase, care duc la o dezvoltare spirituală armonioasă. Ca în fiecare an, atât noi, cadrele didactice, cât şi cei aproximativ 100 de copii din cele cinci grupe, ne bucurăm de binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, prilej de a-i mulţumi pentru prezenţa în mijlocul nostru. Cadrelor didactice şi personalului grădiniţei le dorim răbdare şi forţă de muncă, iar celor mici mult succes”, ne-a spus directorul grădiniţei, Simona Bian.
Binecuvântare pentru elevii clujeni
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat marți, 15 septembrie, un Te Deum în Catedrala Mitropolitană, apoi i-a îndemnat pe tineri să îmbine învățătura cu rugăciunea: „Pe lângă faptul că ne silim la învățătură, să zicem Tatăl Nostru seara, adică să avem o preocupare și de formarea noastră religioasă”.
Ierarhul i-a felicitat pe cei care au luat iniţiativă în păstrarea orei de religie în școli: „Îi felicităm pe părinții dumneavostră, inspectoratul școlar general și pe toți cei care s-au implicat în susținerea orei de religie în planul de învățământ”.
În semn de mulțumire pentru această reușită, IPS Mitropolit Andrei a acordat „Crucea Transilvană” inspectorului școlar al județului Cluj, Valentin Cuibus și diplome de aleasă cinstire întregului comitet de conducere a Asociației Părinți pentru Ora de Religie din Cluj-Napoca, în frunte cu președinta filialei, Elena Ivanca. Cu diplome de aleasă cinstire au fost răsplătiți și profesorii de religie, coordonatori ai cercurilor metodice din județul Cluj, pentru implicarea și devotamentul în acțiunile de sprijinire a orei de religie.
Inspectorul școlar general al județului Cluj, Valentin Cuibus, i-a felicitat pe elevi, întrucât Clujul s-a situat pe primul loc în rezultatele obținute la competițiile școlare naționale.
Marţi, 15 septembrie, a avut loc şi festivitatea de deschidere a noului an şcolar, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. „Ceea ce ne dorim noi, ca profesori, de la voi este să fiți oameni responsabili și să înțelegeți că ceea ce vă spun profesorii și părinții este pentru ca voi să deveniți mai buni, mai performanți, și când spun acest lucru nu mă refer la a deveni mai competitivi, ci mai buni la suflet, mai înțelegători, mai credincioși și mai iubitori”, a spus părintele Liviu Vidican-Manci, directorul instituţiei.
În anul școlar 2015-2016, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca vor învăța peste 600 de elevi. Pentru a beneficia de toate condițiile prielnice studiului, în această vară instituția a făcut o serie de amenajări și reabilitări, lucrări ce au costat în jur de 400.000 de lei. O noutate pentru acest an este că toate clasele de la ciclul primar au fost completate, existând în prezent toate clasele, de la pregătitoare și până la clasa a IV-a, iar între planurile de viitor ale instituției se numără înființarea unei clase cu limba de studiu germană, a precizat părintele director Liviu Vidican-Manci.
Binecuvântare la Seminarul din Alba Iulia
Marți, 15 septembrie, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și-a redeschis porțile pentru cei aproape 400 de elevi care au început noul an școlar. Ca în fiecare an, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei a deschis momentul festiv al zilei prin oficierea slujbei de Te Deum, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi. În acest an, alături de ierarh, la festivitatea de deschidere a noului an școlar a fost prezent și Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care vorbit elevilor, părinților și profesorilor despre rolul deosebit de important și de sacru pe care l-a avut „cetatea eternă” a Bălgradului în istoria și devenirea poporului român, iar tinerii seminariști trebuie să fie mândri și să iubească locul în care învață și viețuiesc, fiind totodată datori să cunoască istoria poporului român, să îndrăgească limba română și să citească cu regularitate Sfintele Scripturi.
IPS Arhiepiscop Irineu i-a asigurat pe tinerii seminariști de faptul că în viață și în carieră vor putea birui prin asumarea crucii și a jertfei, lucrând cu trezvie la înmulțirea talanților primiți: „Semințele Cuvântului vor rodi cu adevărat în sufletele noastre prin invocarea Harului Duhului Sfânt la lucrarea pentru care suntem chemați. Abstinența de la ispitele lumii moderne, rugăciunea neîncetată, participarea activă la viața Bisericii și împărtășirea regulată cu Preacuratele lui Hristos Taine aduc sursurul tainic la mântuirii în inimile noastre”. Din partea Inspectoratului Școlar al Județului Alba, Marcela Eugenia Dărămuș, inspctor şcolar general, și-a arătat devotamentul față de valorile promovate de Biserica Ortodoxă și a subliniat importanța educației religioase într-o lume secularizată. Pr. prof. dr. Eugen Pintea, directorul Seminarului Teologic Ortodox, a amintit performanțele elevilor seminariști la examenul de evaluare națională și la examenul de bacalaureat, a mulțumit ierarhilor, autorităților locale prezente la festivitate și tuturor celor care sprijină bunul mers al prestigioasei instituții de învățământ teologic din Alba Iulia, subliniind faptul că acolo unde este muncă și rugăciune, Dumnezeu revarsă întotdeauna harul Său.
Festivitate la Satu Mare
Marţi 15 septembrie, a avut loc deschiderea noului an școlar la Liceul Teologic Ortodox "Nicolae Steinhardt" din Satu Mare. Cei mici şi cei mari, pregătiţi cu ghiozdane şi buchețele de flori, însoţiţi de părinții lor, au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pe altarul de vară al Bisericii „Sfântul Nicolae” din incinta liceului.
În timpul Sfintei Liturghii, teologul Alin Cosa a fost hirotonit întru diacon. La finalul Sfintei Liturghii a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar PS Iustin Sigheteanul a rostit un scurt cuvânt de învăţătură pentru şcolari, subliniind rolul sădirii cuvântului lui Dumnezeu în sufletele tinerilor.
Liceul Teologic ,,Nicolae Steinhardt" are un colectiv de 550 de elevi şi cuprinde toate nivelele de studiu, începând de la grădiniţă, până la liceu. În mod tradiţional, după Sfânta Liturghie, PS Iustin Sigheteanul a vizitat clasele celor mici, i-a binecuvântat şi a stat de vorbă cu ei. Cu prilejul începerii noului an şcolar, ierarhul a luat parte şi la consfătuirea profesorilor de religie ai județului Satu Mare. Șirul evenimentelor s-a încheiat cu slujba de sfinţire a icoanei Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, amplasată în incinta sediului ISU Satu Mare. La această slujbă au luat parte autorităţi locale şi personalul din cadrul serviciului pentru situații de urgenţă Satu Mare. Cu aceasta ocazie, PS Iustin Sigheteanul a oferit diploma de vrednicie colonelului Dan Gheorghe, comandantul acestei unități.