„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Binecuvântare pentru pelerini la Izbuc de Schimbarea la Față
Cu prilejul cinstitului praznic al Domnului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie, a binecuvântat eforturile și râvna pelerinilor și credincioșilor veniți în număr mare la străvechea vatră monahală a Izbucului și a rostit cuvânt un cuvânt de învățătură în care a evidențiat legătura profundă dintre Schimbarea la Față și Învierea Mântuitorului, ambele praznice ale Luminii necreate a Dumnezeirii.
Praznicul împărătesc al Schimbării la Față a Domnului, 6 august 2019, a fost o zi plină de bucurie, sfinţenie şi binecuvântare pentru obştea monahală de la Mănăstirea Izbuc din Eparhia Oradiei, dar și pentru miile de pelerini veniți să ia parte la sărbătorirea unuia dintre hramurile așezământului monahal bihorean. În urmă cu șase ani, în ziua de 4 august 2013, cu prilejul resfințirii străvechii biserici de lemn din incinta mănăstirii, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a așezat cel de-al treilea hram al sfântului lăcaș, Schimbarea la Față a Domnului, ce este prăznuit de atunci în fiecare an.
Bucuria duhovnicească a monahilor şi a mulţimilor de pelerini prezenți, veniți din județele Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Cluj, Alba, Olt, Dolj și Bihor, a fost sporită de prezenţa și slujirea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în străvechea vatră de sihăstrie monahală a Izbucului, la serbarea marelui praznic al Schimbării la Faţă a Domnului din acest an.
Mulţime mare de preoţi de mir şi credincioşi au urcat la Mănăstirea Izbuc încă din ajunul sărbătorii, luând parte la slujba privegherii, săvârşită de un sobor de ieromonahi şi preoţi, condus, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Oradiei şi stareţul Mănăstirii Izbuc. A urmat procesiunea la izvorul Izbuc, din incinta mănăstirii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, oficierea Paraclisului Maicii Domnului, a Tainei Sfântului Maslu şi săvârşirea Sfintei Liturghii la miezul nopții.
Marți, în ziua praznicului, a fost oficiată slujba Ceasurilor și Acatistul Domnului Iisus Hristos, urmate de Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un numeros sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii, în prezenţa a peste 2.000 de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de monahii de la Mănăstirile Sfânta Cruce și Buna Vestire din Oradea, condus de Preacuvioasele Maici Stavrofore Mina Bădilă și Pavelida Bădilă, starețele așezămintelor monahale orădene.
Semnificația praznicului
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat frumusețea praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, arătând legătura profundă dintre această sărbătoare împărătească și luminata Înviere a Domnului din morți: „Sărbătoarea de astăzi a Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos în muntele Taborului este o sărbătoare plină de frumusețea slavei dumnezeiești, slavă comună celor trei Persoane ale Preasfintei Treimi, care a strălucit în Muntele Taborului în Domnul nostru Iisus Hristos atunci când S-a schimbat la Față înaintea a trei dintre sfinții Săi ucenici și apostoli, Petru, Iacov și Ioan… Toate sărbătorile Bisericii sunt o reflectare a credinței creștine ortodoxe. Splendoarea credinței noastre strălucește cel mai tare la Învierea Domnului, astfel încât Biserica noastră mai este numită, în special de cei din afara ei, Biserica Învierii, iar Învierea cu strălucirea ei este prezentă și strălucește în toate celelalte sărbători, dar mai ales în sărbătorile împărătești, cum este și praznicul Schimbării la Față a Domnului…. Există o legătură profundă între Schimbarea Domnului Hristos la Față și Învierea Sa din morți. Schimbarea la Față s-a petrecut înainte de intrarea triumfală a Domnului Hristos Iisus în Ierusalim, înainte de Patimile, moartea pe Cruce și de Învierea Sa. Domnul Hristos în mod special a ales să îi ducă pe cei trei ucenici, pe Petru, pe Iacov și pe Ioan în munte și să Se schimbe la Față înaintea lor, arătându-Și slava pe care o avea din veci și care niciodată nu L-a părăsit, tocmai ca să îi întărească în credință, pentru ca să nu se teamă de cele ce aveau să se întâmple cu El. Și, așa cum am ascultat cu toții la sfârșitul pericopei evanghelice de astăzi, din cuvântul spus de Mântuitorul Hristos după Schimbarea Sa la Față, El le-a poruncit să nu spună nimănui nimic despre cele ce le-au văzut până când nu Se va scula din morți, până când nu va învia”.
Pelerini, mulțumiri și binecuvântare
La momentul chinonicului, un grup de pelerini din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, dimpreună cu Domnul Prof. Dănilă Filipoi și Doamna Prof. Lucreția Pomohaci, înveșmântați în frumoase straie populare, au interpretat mai multe cântări închinate Maicii Domnului.
La finalul slujbei a fost binecuvântată pârga de poame. Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, stareţul mănăstirii, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru prezenţa și slujirea la acest hram şi pentru purtarea de grijă necontenită pe care o are faţă de aşezământul monahal de la Izbuc. Mulţumiri au fost aduse monahiilor de la cele două mănăstiri orădene, pelerinilor veniţi din județul Bihor și din multe alte colţuri ale ţării şi tuturor ctitorilor și binefăcătorilor.
Pelerinii au avut marea binecuvântare de a se închina la un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, la icoana care Îl reprezintă pe Domnul Hristos în grădina Ghetsimani, rugându-Se, pictată de Părintele Arsenie Boca, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la racla cu fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, și la racla ce adăpostește părticele din sfintele moaște ale mai multor sfinți, odoare aflate în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc.
Prăznuirea s-a încheiat cu tradiționala agapă creştinească pregătită de obște pentru toţi pelerinii prezenţi, fiind servite bucate tradiţionale de post în cele două trapeze, precum şi în corturi special amenajate în incinta aşezământului monahal.