„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Binecuvântare și felicitări pentru voluntarii de la ITO 2018 Sibiu
Cei peste 400 de voluntari ai Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) Sibiu 2018 au primit duminică, 9 septembrie, după încheierea evenimentului, binecuvântarea, mulțumirile și felicitările Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Întâlnirea cu voluntarii ITO 2018 a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, unde s-au aflat și membrii comitetului de organizare ITO de la Sibiu și toți colaboratorii.
Ierarhul a fost întâmpinat de tinerii voluntari în acordurile imnului ITO 2018 și a primit din partea lor un tricou de voluntar. IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru prezența la deschiderea evenimentului, precum și trustului de presă „Basilica” al Patriarhiei Române, pentru mediatizarea manifestărilor și colaboratorilor din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.
„Voi aveți o misiune foarte frumoasă și sfântă și arma voastră este tocmai tinerețea voastră, care este susținută de nevinovăția și curăția pe care trebuie să le păstrați și mai departe. Noi ne-am pervertit sentimentele, încercăm să ni le impunem, să revenim la ele. Voi o faceți de drag, voi o faceți din instinct, vocația o aveți în interiorul vostru, pentru că, dacă vă privesc în ochi, și voi mă priviți în ochi pe mine, simt ceea ce simțiți voi. Voi vă dăruiți ceea ce aveți în interior și iată că ne oferiți și nouă și, așa cum am mai spus, ne întineriți și pe noi”, a spus ierarhul.
Recunoștință pentru efortul depus
Coordonatorul voluntarilor ITO 2018, prof. Carmen Jinariu, le-a mulțumit tuturor responsabililor de la grupurile de voluntari, formatorilor, Organizației Tinerilor din Sibiu și tuturor celor implicați în buna desfășurare a activității de voluntariat.
De asemenea, părintele Constantin Necula și consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Emanuel Tăvală, au adus la rândul lor mulțumiri IPS Mitropolit Laurențiu pentru implicarea în organizarea ITO 2018 și tuturor celor care au trudit cu luni de zile înainte de eveniment pentru ca cei peste 3000 de tineri să se simtă la Sibiu ca acasă.
Voluntarii au pregătit la final un moment artistic și apoi au participat la o agapă frățească în curtea Facultății de Teologie din Sibiu.
„ITO 2018 a arătat că românii sunt frumoși”
Iată ce ne-au mărturisit câțiva voluntari despre experiența lor de la ITO 2018: „Am fost implicată în multe proiecte de voluntariat, dar nu la un nivel atât de mare. Lucrul cu oamenii este dificil pentru că este greu să cazi de acord cu toți, să-i înțelegi pe toți, dar cred că este și cel mai frumos. Am avut foarte multe de învățat, într-un fel așteptam să ne eliberăm, să treacă totul cu bine, să avem certitudinea că lucrurile au mers bine, dar în același timp îmi va fi foarte dor de echipă și de oamenii cu care am lucrat. Au fost câteva săptămâni și luni încărcate în care ne-am tot întâlnit și am făcut ședințe și cred că asta o să-mi lipsească. Zilele acestea cred că Sibiul a prins aripi și s-a însuflețit mult mai tare și cred că asta a venit din partea oamenilor care au venit la noi și care ne-au fost oaspeți. A fost o atmosferă foarte plăcută și liniștitoare. Chiar dacă la Liturghie eram 3000 de oameni, a fost o liniște de care aveam nevoie după atâta agitație și muncă” (Ioana Oană).
„Pentru mine a fost o experiență inedită datorită faptului că am fost participant la ultimele două ediții de la București și de la Iași. Am văzut ce înseamnă să fii participant și bucuria pe care am văzut-o pe chipurile colegilor mei când am plecat de la Iași mi-am dorit foarte mult să o aduc și pe chipurile celor care au venit la Sibiu acum, când noi am fost gazde. Eu am fost coordonatorul voluntarilor responsabili cu masa, o echipă de 35 de oameni, și au fost ca un vis ultimele zile, pentru că n-am fost aproape deloc prezent la evenimentele care s-au desfășurat, fiind mereu implicat în servirea mesei. Acum sunt foarte curios să văd când ajung acasă cum s-au desfășurat conferința, marșul, pentru că nu am ajuns deloc la ele, dar mă bucur foarte mult că astăzi, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, am văzut foarte mulți oameni care au plecat fericiți, și acest lucru m-a impresionat până la lacrimi și m-a făcut să cred că mi-am atins scopul la Sibiu și că am reușit să-i mulțumim pe acești tineri care eu venit în ultimele zile la noi” (Ionuț Stăncelu).
„Dacă ar fi să definesc într-un cuvânt ce-a însemnat ITO acela ar fi «dăruire». ITO 2018 înseamnă «noi», pentru că am fost o echipă, în primul rând, și din punctul meu de vedere una foarte bine organizată, omogenizată și chiar dacă au apărut unele mici probleme de organizare pe alocuri, doamna profesoară Carmen Jinariu, care a fost sufletul organizării voluntarilor, a reușit să pună la punct ultimele detalii. Toți organizatorii și toți voluntarii s-au implicat foarte mult și i-au primit cu entuziasm pe participanți. Eu am avut în primire grupul de la Alba Iulia și pe parcursul celor patru zile le-am fost gazdă și sper că le-am fost o gazdă bună. Noi nu știm dacă totul a ieșit bine, dar un lucru știm, că ne-am dăruit întru totul și am făcut tot ce ne-a stat în putință.
Părintele Constantin Necula ne-a spus că cel mai frumos lucru în Biserica lui Hristos este să fii curajos și cred că ITO 2018 a însemnat curajul tinerilor de a fi frumoși, pentru că în societatea noastră trebuie să ai curaj să fii frumos și să te întorci, ca tânăr, spre valorile autentice. ITO 2018 a demonstrat că românii sunt frumoși” (Alexandra Jelea).