„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Binecuvântări arhiereşti la început de an şcolar
La început de an şcolar, elevii şi cadrele didactice primesc binecuvântări din partea ierarhilor şi preoţilor, împreună cu felicitări pentru toate cele realizate până în prezent, alături de urări şi încurajări în activităţile pe care urmează să le desfăşoare. De asemenea, este subliniată şi importanţa educaţiei religioase, în acest an care a fost declarat de către Sfântul Sinod, „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”.
La început de an şcolar, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a transmis un mesaj de binecuvântare elevilor, familiilor şi cadrelor didactice: „Începutul de an şcolar a reprezentat dintotdeauna un moment deosebit de participare nemijlocită, la scară naţională, aproape că nu există familie din sânul căreia să nu se îndrepte un tânăr vlăstar spre porţile şcolii. Preocuparea pentru pregătirea unui astfel de eveniment este prin urmare lesne de înţeles şi chiar obligatorie. Am reţinut, cu sinceră bucurie, înfăptuirile deosebite ale elevilor din Arhiepiscopia Sibiului în anul şcolar trecut, precum succese la olimpiade şi concursuri şcolare. Procesul instructiv-educativ a fost asigurat de cadre didactice cu înaltă pregătire de specialitate. Prezenţa profesorilor care predau religia în şcoli are un rol important şi ne bucură că aceştia desfăşoară activităţi specifice profilului disciplinei, la care participă un număr însemnat dintre elevi şi chiar cadre didactice. Iată, atâtea lucruri îmbucurătoare care se cer a fi nu doar continuate ci şi sporite. Îl rugăm pe Părintele luminilor să coboare asupra dascălilor şi şcolarilor acestora duhul înţelepciunii, al priceperii şi al fricii Sale în noul an şcolar, ca să poată pătrunde învăţătura cea bună şi folositoare, spre fericirea lor, a familiilor din care provin şi a ţării noastre întregi. Vă urăm succes şi binecuvântarea lui Dumnezeu să fie cu fiecare dintre dumneavoastră!”.
De asemenea, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a transmis un mesaj intitulat „Învrednicește-i să sporească în toate cunoștințele cele folositoare”, adresat „cu binecuvântare şi preţuire” elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, la început de an şcolar: „Luni, 12 septembrie 2016, se redeschid porțile școlilor și începe un nou an de învățământ. Emoții au atât elevii, cât și părinții și profesorii. Și pentru unii și pentru alții este prilej de bucurie, iar pentru unii dintre noi de aduceri aminte nostalgice. Octavian Goga, a cărui mausoleu se află în județul nostru, la Ciucea, își amintea și el cu nostalgie la bătrânețe: «Şi parc-aud pocnet de bici/ Şi glas stăruitor de slugă/ Răsare mama-n colţul şurii, /Aşază-ncet merindea-n glugă… /Înduioşată, mă sărută/ Pe părul meu bălan, pe gură: /„Zi Tatăl nostru seara, dragă, / Şi să te porţi la-nvăţătură!». Și în vremurile noastre postmoderne sentimentele rămân aceleași și le urăm, atât elevilor cât și profesorilor din Arhiepiscopia noastră, un an școlar îmbelșugat și binecuvântat de Dumnezeu. Și așa cum spune rugăciunea de la începutul anului școlar, Îl rugăm pe Dumnezeu ca elevii «să sporească în toate cunoștințele cele folositoare», cu scopul pe care-l afirmăm deschis: «ca să fie de folos părinților, Bisericii și Țării». Sfântul Sinod a dedicat acest an tocmai educării copiilor și tinerilor și noi, cu atât mai mult, le urăm succes deplin copiilor și dascălilor, iar părinților bucurii”.