„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Binecuvântări pentru credincioşii transilvăneni
În Duminica a 31-a după Rusalii (Vindecarea orbului din Ierihon), 24 ianuarie, credincioşii au fost îndemnaţi de ierarhi să se apropie de Dumnezeu cu o credinţă foarte puternică, stăruitoare.
Mulţimi de credincioşi din satul Bod, judeţul Braşov, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în Biserica „Sfântul Nicolae” din localitate. Sfânta Liturghie a fost precedată de slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate în ultimii ani la locaşul de cult. Ierarhul a binecuvântat cu apă sfinţită locaşul de cult la exterior şi la interior, după care a condus soborul slujitor la Sfânta Liturghie, în care s-au aflat protopopul de Săcele, Sorin Şerban, parohul Ion Petrescu şi mulţi alţi preoţi din comunităţile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly” din Braşov, iar în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Cătălin-Florin Debu.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre învăţăturile desprinse din Evanghelia din Duminica a 31-a adupă Rusalii, a vindecării orbului din Ierihon.
„Dacă vederea este atât de importantă pentru fiinţa umană, la fel de importantă este şi vederea lăuntrică. Mântuitorul S-a îndreptat cu toată dragostea Sa nemărginită către această fiinţă oropsită. Acest orb cerşea de la fiecare trecător un ajutor material. În momentul în care a auzit mişcare multă, a întrebat ce se întâmplă şi i s-a spus că trece Iisus din Nazaret. Această informaţie a venit pe un fond al credinţei lui şi de aceea Mântuitorul l-a vindecat îndată şi i-a spus; «Credinţa ta te-a mântuit!». El începuse să strige după Mântuitorul cu multă credinţă şi înţelegem că noi trebuie să ne dorim să ne apropiem de Dumnezeu cu o dorinţă foarte puternică, stăruitoare”, a spus ierarhul.
Parohul Ion Petrescu a prezentat un scurt istoric al Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bod, care a împlinit anul trecut 200 de ani de existenţă. Slujirea arhierească a IPS Laurenţiu a fost prima vizită a unui Mitropolit al Ardealului la Bod, după mai bine de 150 de ani de la popasul făcut de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna în această localitate braşoveană. De asemenea, parohul a prezentat şi lucrările efectuate în ultima vreme la locaşul de cult, prin care a fost refăcut exteriorul şi s-a înfrumuseţat interiorul, unde au fost schimbate mobilierul, strănile şi obiectele de cult.
Ca semn de preţuire a activităţii pastoral-misionare şi administrative a preotului Ion Petrescu, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotesit sachelar. Adunarea şi Consiliul parohiale, Consiliul local şi Primăria Bod, precum şi mai mulţi binefăcători au primit acte de cinstire din partea Părintelui Mitropolit.
Vizita arhierească a IPS Mitropolit Laurenţiu la Bod a continuat cu prezentarea stadiului lucrărilor de construcţie la biserica din Bod-Colonie. Ierarhul a fost primit la biserica în construcţie de parohul Iulian David şi un grup de credincioşi, aceştia fiind încurajaţi de Părintele Mitropolit să continue lucrările şi să finalizeze locaşul de cult atât de necesar în această comunitate.
Paroh nou la Feldioara
În aceeaşi zi, IPS Mitropolit Laurenţiu a instalat noul paroh din Feldioara, judeţul Braşov, părintele Mircea Rusei. În urma pensionării părintelui Gheorghe Stroe, care a slujit mai bine de 30 de ani în această comunitate, postul a rămas vacant şi a fost ocupat de părintele Mircea Rusei. La ceremonia de instalare, oficiată după slujba Vecerniei, au fost prezenţi: protopopul de Săcele, Sorin Şerban, protopopul de Bran-Zărneşti, Gheorghe Colţea, protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, numeroşi preoţi din parohiile învecinate, precum şi enoriaşii din Feldioara, alături de un grup de credincioşi din localitatea Mateiaş, fosta parohie a părintelui Mircea Rusei.
IPS Mitropolit Laurenţiu i-a înmânat noului paroh Evanghelia, Sfânta Cruce şi cheia bisericii, pentru a-i aminti acestuia chemarea de a sluji ca învăţător al Cuvântului dumnezeiesc, apoi ca săvârşitor al Sfintelor Taine şi ca duhovnic şi îndrumător al sufletelor spre calea mântuirii.
În cuvântul rostit la final, preotul Mircea Rusei a mulţumit ierarhului pentru încrederea acordată, familiei şi tuturor care i-au stat aproape şi a făgăduit că va fi părinte duhovnicesc al noii comunităţi şi că va implementa proiecte adresate tinerilor şi persoanelor cu nevoi materiale: „Îmi doresc ca liturghiile sfinte ce se vor săvârşi aici să aibă puterea de a-i ţine uniţi pe credincioşii fiecărei generaţii şi de aceea, pentru că nu facem această lucrare pentru noi, îi îndemn pe feldioreni la unitate, dragoste şi credinţă puternică pentru a îndeplini proiectele propuse şi astfel să dăm slavă lui Dumnezeu”.
În cuvântul de mulţumire, fostul paroh, Gheorghe Stroe, a subliniat eforturile de a sluji pe Dumnezeu şi pe oamenii din Feldioara timp de peste 30 de ani: „Ca părinte duhovnicesc, am căutat să fiu aproape de aceşti creştini, să le fiu frate, prieten, să fiu aproape de sufletul fiecăruia, încât darul lui Dumnezeu să ajungă la toţi. În atâţia ani a fost multă zidire, multă osteneală şi strădanie pentru binele parohiei”.
IPS Mitropolit Andrei la Cluj-Napoca
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul clujean Mărăști. Cu această ocazie, ierarhul a subliniat că rugăciunea făcută cu stăruință și credință este primită în Cer. În cuvântul său de învățătură, Părintele Mitropolit i-a încurajat pe creștini să ia exemplul orbului din evanghelia duminicii și să se roage cu toată puterea. Le-a oferit în acest sens și două exemple de rugăciuni scurte care pot fi rostite neîncetat și care, potrivit marelui duhovnic Teofil Părăian, pot aduce oamenilor mântuirea. Este vorba de rugăciunea lui Iisus: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”, și cea către Preasfânta Lui Maică: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi”.
La Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei în biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul clujean Mărăști au participat un număr mare de preoți și credincioși. Au fost prezenți la slujbă și reprezentanți ai Centrului Eparhial, preoți profesori de la cele două școli teologice clujene, părinți protopopi, oficialități militare și civile.
Slujire arhierească la mănăstirea Crişan
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a mănăstirii Crișan, Protopopiatul Brad, județul Hunedoara, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, PS Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, le-a vorbit credincioșilor prezenți la slujba Sfintei Liturghii despre roadele credinței, „prin credință omul fiind capabil să ajungă la recunoașterea Mântuitorului ca Fiu al lui Dumnezeu și, astfel, să dobândească mântuirea și darurile Împărăției celei veșnice a lui Dumnezeu”. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să fie următori Evangheliei lui Hristos, amintind și de faptul că „astăzi, mai mult ca niciodată, suntem chemați să dăm mărturie de principiile și valorile creștine, reafirmând valorile creștine ale familiei tradiționale”, cu referire la cazul familiilor Bodnariu și Nan, ai căror copii au fost luați din sânul familiei de către autoritățile norvegiene. În solidaritate cu drama acestor familii despărțite de proprii copii, a mai amintit ierarhul, în întreaga țară, de ziua Micii Uniri, dar și în străinătate, au fost organizate mai multe manifestații de susținere a familiei creștine.
La finalul Sfintei Liturghii, arhimandritul Visarion Neag, starețul mănăstirii Crișan și exarhul mănăstirilor din Episcopia Devei și Hunedoarei, a mulțumit PS Episcop Gurie pentru bucuria de a sluji în mijlocul așezământului monahal din Țara Zarandului.
Slujire la prima biserică ortodoxă din Baia Mare
La Biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, unde este paroh Ioan Pop, consilier eparhial, care datează din 1922 şi care este primul locaş de cult al românilor ortodocşi din Baia Mare, a oficiat Sfânta Liturghie Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi: arhim. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, parohul Ioan Pop, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Ioan Marius Sabău, parohul catedralei vechi a Băii Mari, preoţii slujitori ai bisericii, pr. Vasile Trif şi pr. Mihai Tira. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de prof. Simion Vaida, un cor cu o vechime de 46 de ani. Între credincioşii din biserică s-au aflat prefectul Anton Rohian al Maramureşului şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, membru în Adunarea Naţională Bisericească, consilieri judeţeni şi locali, alte oficialităţi.
Cuvântul rostit de PS Iustin Sigheteanul s-a referit, pe larg, la Evanghelia Zilei, a vindecării orbului din Ierihon. După ce PS Iustin Sigheteanul a explicat contextul biblic al propovăduirii Mântuitorului despre care vorbeşte Sfânta Evanghelie, a făcut referiri la importanţa luminii în viaţa omului. „Omul vede cu ochii fizici, cu ochii minţii şi cu ochii sufletului sau ai inimii. Este o vedere atotcuprinzătoare, care nu poate fi limitată”.
Ierarhul a făcut referire la libertatea credinţei, exemplificând cu un citat din opera părintelui Nicolae Steinhardt, din perioada de după încreştinare, când a primit darul Botezului, Lumina lui Hristos: „Oamenii pot folosi forţa legii ca să limiteze libertatea altor oameni, unii pot fi aruncaţi în puşcării, din anumite motive, dar credinţa nu le-o poate limita nimeni. Orice poate să-ţi ia un tiran sau un regim torţionar, dar credinţa nu ţi-o poate limita. În credinţă eşti liber. Nimeni nu-ţi poate smulge credinţa din fiinţa ta. Prin libertatea credinţei şi a gândirii tale creştine tu eşti liber să ieşi din celule întunecate din patru pereţi şi să pătrunzi în tainele lui Dumnezeu şi în frumuseţile creaţiei. Aşa au rezistat creştinii în închisori şi au ieşit de acolo mai întăriţi. Cu cât erau mai slabi fizic, cu atât erau mai întăriţi sufleteşte. Au devenit mărturisitori din temniţele comuniste. Credinţa noastră nu ne-o poate lua nimeni. Nici Lumina Evangheliei. Nici libertatea de a crede şi de a mărturisi pe Hristos. Niciodată”, a spus ierarhul.