„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Biserica din Bod Colonie, casă a Sfântul Profirie Cavsocalivitul
Întemeiată în jurul fabricii de zahăr de lângă vechiul sat Bod, localitatea Bod Colonie, județul Brașov, are un locaș de cult ridicat în ultimii ani prin eforturile comunității. Biserica închinată Înălțării Domnului și Sfântului Porfirie Cavsocalivitul a devenit pavăză pentru credincioșii din această comunitate brașoveană.
Întemeierea localității Bod Colonie este legată de deschiderea fabricii de zahăr de aici. Conform istoricului Nicolae Stoicescu, această fabrică de zahăr din apropiere de satul Bod, a fost întemeiată în 1889, așa cum autorul menționat spune în lucrarea „Repertoriul bibliografic al localităților și monumentelor medievale din Transilvania”. Tot din această lucrare aflăm că odată cu întemeierea acestei fabrici de zahăr care funcționează și astăzi, fiind una dintre întreprinderile importante din Țara Bârsei, s-a născut și localitatea Bod Colonie. Așezarea este formată din locuințele muncitorilor de la fabrică și s-a extins în timp, după nevoile celor care lucrau și locuiau aici.
Din aceeași carte a istoricului Nicolae Stoicescu aflăm și de existența unei stații de emisie radio în localitatea Bod Colonie. Această stație de emisie a fost construită în perioada 1933-1934 și a fost de-a lungul timpului dezvoltată și îmbunătățită. De asemenea, această stație a fost mult disputată în timpul celui de-al doilea război mondial, când au avut loc lupte crâncene pentru ocuparea ei. Aici, în localitatea Bod, în 1942 s-a înregistrat și ce mai joasă temperatură din România, -38,5 grade Celsius.
Înființarea comunității parohiale
În 2007 era înființată la Bod Colonie actuala parohie. Credincioșii de aici participau la sfintele slujbe oficiate în vechea biserică din Bod, locaș de cult închinat Sfântului Ierarh Nicolae. Pentru că distanța este considerabilă, credincioșii au cerut înființarea unei parohii și ridicarea unui locaș de cult aproape de locuințele lor. Din monografia Parohiei Bod Colonie aflăm că, la cererea comunității locale, în ședința Consiliului eparhial din ianuarie 2007, a fost aprobată această cerere. În același an, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, era numit paroh la Bod Colonie părintele Iulian David.
În scurt timp, cu sprijinul Primăriei Bod, s-a amenajat o capelă în locul unei foste grădinițe din centrul localității Bod Colonie. După ce a fost dotată cu cele de trebuința sfintelor slujbe, capela a fost sfințită pe 17 mai 2007, la sărbătoarea Înălțării Domnului. În aceeași zi a avut loc instalarea preotului paroh Iulian David și a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie în această parohie nou înființată.
Piatra de temelie pentru Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântului Porfirie Cavsocalivitul” a fost așezată pe un teren concesionat de Primăria Bod la 12 mai 2008. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu și un sobor de preoți, în prezența oficialităților județene și locale, precum și a multor credincioși din parohie și din localitățile apropiate. Lucrările de construcție la fundația bisericii au început în anul 2008 și au fost finalizate în 2018, când locașul de cult a fost târnosit de Părintele Mitropolit Laurențiu, pe 2 decembrie, chiar la prăznuirea Sfântului Profirie Cavsocalivitul. Biserica a fost construită din beton și cărămidă, cu o lungime de 27 de metri și o lățime de 13 metri, în formă de cruce cu trei turle, una pe naos și două la intrare.
„Dumnezeu ne-a binecuvântat cu sfințirea bisericii noastre chiar în Anul Centenar, la 650 de ani de la atestarea documentară a localității Bod și la 10 ani de la punerea pietrei de temelie pentru acest locaș de cult. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că a împlinit visul locuitorilor din Bod Colonie de a avea propria biserică și, așa cum spuneam la punerea pietrei de temelie, Dumnezeu ne va ajuta ca acea cruce așezată lângă piatra de temelie să o vedem așezată pe turla bisericii și iată că am văzut și acest lucru realizat. Încă de la început l-am avut alături și am primit sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu. În 2008 am început efectiv lucrările de construcție, cu primele săpături, apoi cu fundația și încet-încet, zi de zi, am așezat piatră peste piatră, iar cei care locuiesc lângă biserică au văzut cum s-a zidit această biserică. Totodată am văzut cu toții cum această biserică a zidit locașul de rugăciune și credință din inimile noastre. Îi mulțumim domnului primar Sergiu Arsene care a căutat și a făcut în așa fel încât sărbătoarea noastră să fie una de mare importanță în preajma sărbătorii Centenarului Marii Uniri și a fost alături de noi în finalizarea lucrărilor. Îi mulțumim domnului primar din 2008, domnul Paul Cernat și tuturor consilierilor locali și județeni care au trudit în perioada 2008-2018 și ne-au sprijinit pentru obținerea de fonduri de la Secretariatul de Stat pentru Culte, de la Consiliul Județean Brașov și de la Primăria Bod. Le mulțumim și ctitorilor noștri, dar și binefăcătorilor și donatorilor care au dăruit de la bănuțul văduvei, până la sume importante, și ne rugăm la Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți, să-i pomenească pe toți în Cartea Vieții pentru dragostea și jertfelnicia arătată față de Biserica noastră. Ne propunem ca în viitorul apropiat să pictăm la interior biserica și să mai facem și celelalte lucrări necesare funcționării locașului de cult în bună rânduială”, ne-a spus părintele Iulian David.
„Colibele arse” și „Satul ars”
Încă de la început și până în prezent, Parohia Bod colonie a încercat să răspundă nevoilor duhovniceşti ale credincioşilor din comunitate. Sunt organizate semestrial pelerinaje cu elevii din parohie la diferite mănăstiri și obiective cultural-religioase, în parteneriat cu Școala Gimnazială din localitate. În cadrul Programului săptămânal „Hristos împărtășit copiilor” s-au organizat concursuri cu premii și alte activități filantropice și educaționale.
Sfântul Profirie Cavsocalivitul a devenit în ultimul timp ocrotitor nu doar al bisericii din Bod Colonie, ci și al întregii comunități, iar între localitatea brașoveană și Cavsocalivia s-au creat legături duhovnicești.
„Sfântul nostru ocrotitor este sărbătorit după Ziua Națională a României, făcând astfel o legătură între România și Sfântul Munte Athos. Am avut bucuria de a-l avea la sfințirea bisericii pe părintele Patapie de la Muntele Athos, care a pictat icoana Sfântului Profirie Cavsocalivitul de la biserica noastră și a susținut o conferință duhovnicească în Brașov. S-a stabilit, astfel, o legătură duhovnicească între Cavsocalivia, care în traducere liberă înseamnă «colibele arse» și satul nostru, care se numește și «Brendorf», sau «satul ars». Nici nu ne-am dat seama de această corespondență de nume între cele două localități atunci când l-am ales ca ocrotitor pe Sfântul Porfirie Cavsocalivitul”, ne-a mai spus părintele paroh Iulian David.
La intrarea în localitatea Bod Colonie dinspre drumul european E 60, cu sprijinul Primăriei s-a amenajat un cimitir parohial cu suprafața de un hectar și o capelă mortuară. Cimitirul are la intrare gard de zid și fier forjat și este împrejmuit cu gard de plasă metalică. În anul 2013, la intrarea în cimitir, a fost ridicată o troiță de lemn. Pe parcursul timpului în cimitir s-au turnat alei betonate și s-au executat diverse lucrări de amenajare.