„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Biserica din Sibiu care a „îndumnezeit maidanul”
Ridicată între blocurile din cartierul Vasile Aaron, Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” este unul dintre locașurile de cult din Sibiu cu o misiune aparte în rândul oamenilor. Menirea acestei biserici este să aducă binecuvântare, har și alinare sufletească oamenilor dintr-un cartier lipsit odinioară de un locaș de închinare aproape de casele lor.
Locașul a adus sfințire și har într-un loc unde comuniștii au răpus frumusețea unei margini de oraș, pentru a face loc, așa cum s-a întâmplat în multe alte zone, locuințelor muncitorești, totul într-un cenușiu care și acum dă fiori și amintește de ororile unui regim de tristă amintire. Așadar, locașul de cult a avut de la început menirea să aducă viață acestei părți de oraș, să înfrumusețeze cumva un cartier de blocuri ridicate în mare parte în anii 70’-80’, să îi aducă pe oameni mai aproape de Dumnezeu, să le ridice privirile de pe pământul acesta trist, spre bucuriile cerești, așa cum Sfântul Ilie, ocrotitorul locașului de cult, avea să se înalțe din această lume chinuită de rău spre fericirea veșnică din grădina cerească.
Nașterea acestei biserici în cartierul Vasile Aaron avea să ducă și la scrierea unei cunoscute cărți a părintelui Constantin Necula, numită „Îndumnezeirea maidanului”. După cum părintele Constantin Necula ne-a povestit, predicile sale rostite aici, la începuturile bisericii, scoteau lumea la balcoane și geamuri pentru a asculta Cuvântul dumnezeiesc, după ani și ani de ateism și prigoană.
„Maidanul” comunist avea să cunoască, în sfârșit, calea îndumnezeirii, oamenii claustrați ani la rând în cutiile gri ridicate de regim aveau acum posibilitatea să vadă culorile vii și aducătoare de pace ale credinței strămoșești, niciodată pierdută de poporul ce s-a rugat decenii în ascunzișuri. Oamenii aveau, în sfârșit, posibilitatea să vadă că între blocurile lor se ridică tristețea adusă de chinurile fostului regim și de cele din „tranziție” și lasă loc fericirii duhovnicești pe care doar Biserica străbună o poate oferi credincioșilor.
Pe locul unui altar de vară
Demersurile pentru ridicarea locașului de cult din cartierul sibian Vasile Aaron au început chiar în 1990, după câștigarea libertății de manifestare a credinței. În acea perioadă au fost începute mai multe locașuri de cult în Sibiu, iar vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală avea să așeze piatra de temelie a locașului de cult chiar în anul 1990. Credincioșii au fost încă de la început alături de preoți în acest demers.
În 20 iulie 1999 avea să fie emis actul prin care se autoriza începerea lucrărilor de construcție la biserica din cartierul Vasile Aaron.
„Dintotdeauna s-a dorit ca în acest cartier să fie o biserică mare închinată Sfântului Prooroc Ilie, un locaș de cult în care să venim să aducem slavă lui Dumnezeu, să-I mulțumim pentru darurile Sale revărsate peste noi. Credincioșii au fost de la început alături de noi și ne-au ajutat așa cum au putut, fiecare cu mult sau cu puțin. În acest cartier locuiesc peste 30.000 de oameni, și de aceea aveam nevoie de o biserică mare, cu un spațiu liturgic generos. În cartier mai sunt trei biserici acum, dar sunt mici, iar a noastră cred că este ca volum cât toate celelalte trei. În același timp, prezența noastră aici, în acest cartier a fost și este una misionară”, ne-a spus preotul Vasile Muntean de la biserica sibiană.
În 1992 avea să se ridice un altar de vară pe locul unde s-a ridicat locașul de cult. Ani buni, acest paraclis a fost locul unde s-au oficiat slujbele religioase și credincioșii din Vasile Aaron s-au rugat și au primit binecuvântare. Ridicarea actualei biserici pe locul vechiului paraclis a avut loc în perioada 2000-2004.
„Am găsit înțelegere la managerii firmei de construcții Gama Construct care au făcut lucrările cu plata ulterioară, spre mirarea tuturor. Și în prezent mai avem de achitat anumite sume către ei pentru lucrările făcute în trecut și le mulțumim pentru înțelegere, mai ales că lucrările au mers foarte bine. Majoritatea sumelor de bani provin din contribuțiile credincioșilor, care au fost mereu alături și aproape de noi. Orice început a trebuit să fie dus și la sfârșit, ei au înțeles, am înțeles și noi, cu jertfa noastră, cu rugăciunile și slujirea noastră. Pe lângă aceste contribuții am avut și donații generoase din partea unor oameni de bine. Nimic nu se face ușor în ziua de astăzi, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am terminat această biserică. La începutul acestui an am reușit să facem și alte lucrări interioare de înfrumusețare, spre bucuria noastră, a tuturor. Sperăm să fim sănătoși, să trăim în unitate, preoți și credincioși, pentru ca toată lumea să fie mulțumită”, ne-a mai spus părintele Vasile Muntean.
În toamna anului 2004 se finalizau toate lucrările interioare care să ofere spațiului liturgic toate condițiile necesare oficierii slujbelor religioase. Au fost montate geamurile, încălzirea centrală, obiectele de mobilier și celelalte lucruri necesare. La finalul anului 2004, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, oficia slujba de binecuvântare a noului spațiu liturgic și biserica era inaugurată.
Arhitectură modernă
La prima vedere, locașul de cult nu impresionează și asta din cauza arhitecturii atipice, însă frumusețea sa vine din mulțimea de oameni care se roagă aici și umplu spațiul liturgic duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare. Trebuie să ne amintim că anii în care s-a ridicat acest locaș de cult nu au fost prea darnici cu românii. Condițiile materiale ale locuitorilor din cartier nu au permis ridicarea unui locaș de cult monumental, cu arhitectura clasică, dar s-a reușit construirea unei biserici practice, spațioase, unde oamenii se pot ruga în liniște și primesc cele necesare vieții duhovnicești. Locașul are formă de navă și are pereții laterali ai naosului drepți. Absida altarului are trei laturi. Tavanul naosului este în formă de semicilindru încadrat de semicercuri mici cu baza dreaptă spre interiorul bisericii. Pe pereții exteriori ai naosului au fost puși contraforți. Locașul este pictat la interior, lucrările începând în anul 2013. Pictura este făcută în acrilic de pictorii Virgil și Livia Pavel din Sibiu. Iconostasul a fost făcut din lemn de stejar sculptat, iar stranele sunt din lemn de ulm și tei. Biserica are două candelabre, toacă și clopote acționate electric și toate obiectele liturgice necesare desfășurării în condiții optime a cultului.
Târnosirea locașului de cult a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului pe 23 iunie 2019, în Duminica Tuturor Sfinților din acest an.
„Așa cum la Cincizecime a luat chip văzut Biserica, așa și biserica noastră a fost astăzi sfințită, zidurile, pictura, icoanele de pe catapeteasmă și întregul locaș a primit astăzi haina sfințeniei. Este o zi însemnată, o zi așteptată de noi toți cei care am contribuit mai mult sau mai puțin la zidirea și la finalizarea construcției bisericii. Vreau să-I mulțumesc, în primul rând, Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite în toți acești ani și pentru aceste clipe de emoție pe care le trăim acum, când biserica noastră a fost sfințită. Biserica noastră este de acum un izvor de sfințenie, prin lucrarea Duhului Sfânt”, avea să spună preotul Vasile Muntean.
Pentru eforturile depuse în toți acești ani atât la ridicarea acestui locaș de cult, cât și pentru lucrarea pastoral-misionară din cartierul Vasile Aaron, părintele Vasile Muntean a fost hirotesit, în ziua sfințirii, iconom stavrofor. Ceilalți doi slujitori ai bisericii, părintele Marcel Feiereis și părintele Ioan Stancu au fost hirotesiți iconomi. Părintele Mitropolit Laurenţiu avea să-și arate recunoștința față de toți credincioșii care au contribuit la ridicarea acestui locaș de cult și le-a oferit acte de cinstire, în semn de prețuire pentru atașamentul lor față de Biserica străbună și față de comunitatea parohială din care fac parte.
„Biserica bătrânilor”
În perioada de dinaintea sfințirii Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, cu sprijinul Consiliilor parohiale și al Comitetelor parohiale, locașul de cult a fost înfrumusețat și pregătit pentru târnosire. Mai mult decât atât, spațiul generos care înconjoară locașul de cult a oferit posibilitatea ca în apropiere să fie amenajate spații pentru familiile cu copii, pentru bătrânii neputincioși, dar și pentru ceilalți credincioși care vin la sfintele slujbe și au nevoie de locuri de odihnă. Interiorul locașului de cult are un spațiu generos și oferă credincioșilor locuri pe băncile așezate aici pentru ca în timpul slujbelor să aibă condiții cât mai bune, mai ales că persoanele vârstnice au suferințe fizice și au nevoie de acest ajutor din partea comunității.
„Doamnele din Comitetul parohial depun eforturi mari pentru a păstra curățenia și a oferi credincioșilor cele mai bune condiții la sfintele slujbe. Unii au spus că este «biserica bătrânilor» pentru că sunt zeci de bănci puse aici una lângă alta pentru ca oamenii să se odihnească. Avem 225 de scaune pentru a oferi credincioșilor condiții bune în timpul slujbelor religioase. Toate acestea au fost susținute financiar de mulți credincioși din comunitatea noastră”, a mai spus părintele Vasile Muntean.
Lucrarea misionară din cartierul Vasile Aaron nu este încheiată acum, când Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a fost finalizată și sfințită. Grija preoților de la această biserică este de a fi mereu în slujba credincioșilor care au nevoie de asistență religioasă și nu numai. După cum ne-a spus părintele Vasile Muntean, lucrarea misionară a preoților de aici se va concentra și spre activități cu tinerii, acțiuni filantropice și evenimente culturale pentru ca toţi credincioșii să găsească la biserica ridicată în acești ani cu mult efort nu doar alinare sufletească, ci și sprijin material și atenție din partea semenilor.