„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Ștei a fost resfințită
În cea dintâia zi din Noul An Bisericesc, 1 septembrie, sute de credincioși din orașul Ștei, Eparhia Oradiei, au participat la resfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și
Pavel” din localitate, oficiată de PS Episcop Sofronie. După slujba de resfințire a urmat Sfânta Liturghie.
Slujba de resfințire a fost oficiată de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale. Au participat și reprezentanți din familia Grassmayr din Innsbruck, Austria, care dețin compania cu același nume și care de peste 400 de ani proiectează și realizează clopote pentru biserici.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Ștei s-a construit în anul 1923, fiind singura biserică din acest oraș până la zidirea Bisericii „Sfânta Treime”, de dimensiunile unei catedrale, ridicată între anii 1995-2006.
Prin implicarea parohului Gheorghe Tal și a preoților Adrian Suciu-Ursu și Ioan Zbârce, cu ajutorul membrilor Consiliului și Comitetului parohial și sprijinul autorităților locale și al credincioșilor, între anii 2008-2017 la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” s-au realizat lucrări de tencuire și pardosire interioară, s-a montat un nou iconostas, a fost schimbat întregul mobilier din biserică, s-a făcut o nouă instalație electrică și sistem de încălzire centrală, iar pictura nouă s-a realizat în tehnica frescă.
La exterior s-au efectuat lucrări de consolidare și tencuire, a fost schimbat acoperișul, iar curtea bisericii a fost amenajată. Lăcașul de cult a fost înzestrat și cu un clopot nou, confecționat la turnătoria de clopote din Innsbruck, Austria.
Ierarhul a fost întâmpinat de copii și tineri înveșmântați în straie populare tradiționale din Țara Beiușului, de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, bărbaţi cu prapuri şi mulţime de credincioşi. A urmat slujba de resfințire a bisericii și săvârșirea Sfintei Liturghii pe altarul proaspăt sfințit.
După citirea pericopei evanghelice a zilei, de la Sfântul Evanghelist Luca, ce relatează începutul propovăduirii Mântuitorului Iisus Hristos, PS Episcop Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat multitudinea darurilor pe care omul le primește în viața sa din partea lui Dumnezeu, fiind chemat, pe calea mântuirii, a fi în comuniune de dragoste cu Creatorul: „El, Învățătorul, a venit la sinagogă, în mijlocul celor dintre care ieșise, pentru a li Se descoperi lor că este Fiul lui Dumnezeu, Care a venit să vestească începutul Anului Domnului, începutul mântuirii, începutul vindecării, începutul iertării, începutul schimbării umanității. Nu era doar un simplu început al propovăduirii și misiunii Sale, ci începutul coborârii Împărăției cerurilor pe pământ, în mijlocul oamenilor, pentru a le aduce acestora, nouă tuturor, pace, binecuvântare, milă și iertare. Acestea sunt darurile pe care Dumnezeu le revarsă asupra umanității necontenit și în special odată cu întruparea Fiului Său și nașterea Acestuia ca Om, la plinirea vremii, din Sfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, începutul mântuirii oamenilor”.
Marian Vasile Popa, Protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, și parohul Gheorghe Tal au rostit cuvinte de mulțumire pentru sprijinul oferit la restaurarea și înfrumusețarea bisericii vechi din Ștei. De asemenea, PS Episcop Sofronie a mulțumit oficialităților centrale, județene și locale și tuturor binefăcătorilor pentru sprijinul acordat și a felicitat pe paroh, pe ceilalți preoți și pe credincioșii din Parohia Ștei pentru restaurarea și împodobirea bisericii.
Cu ocazia resfințirii bisericii, PS Episcop Sofronie a oferit diplome de apreciere Consiliului și Comitetului parohial, Consiliului local Ștei și primarului Iulian Gheorghe Balaj, senatorului Cornel Popa, lui Johannes Grassmayr și tuturor celor care au contribuit la înfrumusețarea noii biserici. După slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.